Főoldal Filmek Kína cenzúrázta a közösségi felületeken Chloé Zhao történelmi Oscar-győzelmét
Filmek

Kína cenzúrázta a közösségi felületeken Chloé Zhao történelmi Oscar-győzelmét

A rezsim titkolja Chloé Zhao győzelmét az országban.

162
Chloé Zhao

Hétfőn hajnalban 93. alkalommal osztották ki az aranyszobrokat a legjobbnak tartott alkotások között Los Angelesben. Az idei Oscar-gála több szempontból is rendhagyónak számított. Az díjátadóra nem februárban vagy márciusban került sor, hanem április 25-én, és még nem a megszokott Dolby Színházban adták át a nyereményeket, hanem a Union Station hatalmas termeiben.

Idén a legjobb film A nomádok földje lett, a legjobb rendezőnek járó díjat pedig a 39 éves, Kínában született Chloé Zhao kapta. Győzelmével történelmet írt: ő lett az első nem fehér nő, aki megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-szobrot, illetve a legjobb filmért járó díjat is besöpörte. Miközben egy ilyen nagy horderejű hír után az országok mindig büszkén állnak ki a díjazottak mellett, addig Kína minden közösségi portálon próbálja eltüntetni a sikerről szóló összes hírt.

A Sky News úgy tudja, hogy a kínai állami médiában nagyon szűkszavúan említették Zhao győzelmét, majd egy idő után a közösségi médiában elkezdték törölni a bejegyzéseket. Még a Weibo kínai filmes oldal cikkét is töröltették, a rendezőre keresve pedig hónapokkal korábbi keresési találatok között kereshetünk. A WeChat alkalmazásból is töröltettek egy Zhao sikeréről szóló cikket, míg a Douban nevű kínai filmes alkalmazásban egyszerűen letiltották, hogy bárki rá tudjon keresni A nomádok földje című alkotásra.

A hasonló intézkedések nem szokatlanok a Kínai Népköztársaságban. Az idei Oscar-gálát főként azért „halkították el”, mert a jelöltek között a Do Not Split c. hong-kongi tüntetésekről szóló alkotás is helyet kapott. Végső soron ez vezetett odáig, hogy nem közvetítették az eseményt az országban, és a propaganda szerint Zhao korábbi nyilatkozataiban kritizálta a Kínai Kommunista Pártot, ennek ellenére az ünnepségen még mandarinul is megszólalt, valamint elszavalt egy 13. századi kínai verset is, amit annak idején kellett megtanulnia az iskolában.

Bár a kínai vezetők mindent megtettek annak érdekében, hogy eltitkolják Zhao sikerét, a helyi internetezők egy ügyes csellel kijátszották a felső vezetést. A közösségi médiában a ZT monogramként hivatkoztak a rendezőre, ami a Zhao Ting névből tevődik össze.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Pókember: Nincs hazaút
Filmek

Tom Holland azzal viccelődik, hogy Oscar-díjat fog nyerni a Pókember: Nincs hazaút című filmmel

A legjobb film kategóriája mellett a legjobb férfi színész kategóriában is kijár...

Kevin Feige
Filmek

Kevin Feige szerint a Marvel “mindig deficites” az Oscar-gálán a műfaji elfogultság miatt

A szuperhősfilmek rendszerint nem kapnak túl sok figyelmet és elismerést az Oscar-gálán....