Főoldal BREAKING Az eddigi legerősebb konzol lesz a PlayStation 5 Pro
BREAKINGPlayStation

Az eddigi legerősebb konzol lesz a PlayStation 5 Pro

A Sony leleplezte az új konzolt, már idén ősszel a boltokba kerül.

552
PlayStation 5 Pro
Forrás: Sony

Hosszú várakozás, találgatások és pletykák után a Sony végre hivatalosan is bemutatta a következő nagy dobását, a fejlettebb PlayStation 5 Pro konzolt. Négy évvel az eredeti PS5 konzol után a Pro verzió egy nagyobb és erősebb hardverrel rendelkezik, amely képes szebben futtatni az eddigi játékokat. És már nem is kell sokat várni rá, hiszen novemberben mindenki magáénak tudhatja.

Szeptember 10-én, magyar idő szerint délután 5-kor tartotta a Sony a PlayStation hivatalos YouTube csatornáján a PS5 Pro bemutatóját. A konzolt Mark Cerny, a PlayStation veterán fejlesztője konferálta fel. A rövid, kilenc perces műsorban végig vették a PS5 eddigi sikereit és a konzol előnyeit. Majd rátértek a Pro új hardverére, amelyek szinte teljesen megegyeznek az év eleji szivárgásokkal. A PS5 Pro három fő területen fejlődött tovább az alap PS5-höz képest, amelyek a következők.

• Fejlettebb grafikus chip: A korábbi AMD RDNA 2 technológiára alapozva egy jóval erősebb grafikus chipet kap a konzol, amely 67%-kal több számítási egységgel és 28%-kal gyorsabb memóriával rendelkezik. Ezzel a konzol 45%-kal gyorsabban tud renderelni, amely sokkal zökkenőmentesebbé teszi a játékélményt. A cél a Quality mód 60 fps-sel.

• Fejlettebb Ray Tracing: A jelengenerációs konzolok nagy újítása volt a Ray Tracing, vagyis sugárkövetés bevezetése a fotorealisztikus fény-árnyékeffektekért. A PS5 Pro egy jóval fejlettebb változatot kap, amely dinamikusabb fényvisszaverődést és fénytörést biztosít, így a fénysugarak kétszeres vagy akár háromszoros sebességgel vetüljenek a mostani PS5-höz képest.

• Mesterséges intelligencia által vezérelt felskálázás: A Sony egy saját megoldással, az úgynevezett PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) technológia és mesterséges intelligencia segítségével fogja felskálázni a játékok felbontását. A gépi tanulással a PS5 Pro rendkívüli mennyiségű részlet hozzáadásával szuper éles képi tisztaságot biztosít.

PlayStation 5 Pro
Forrás: Sony

A PS5 Pro ezenkívül kap egy Game Boost technológiát, amely a PS4 és a PS5 eddigi, közel 8500 játékot tartalmazó könyvtárát optimalizálja a konzolhoz. A visszafelé kompatibilitásnak hála ezek a játékok mind futnak majd új konzolon, a PS4-es játékok pedig szebb felbontást is kapnak. A PS5 Pro ezentúl a legmodernebb Wi-Fi 7 vezeték nélküli hálózati kártyát is megkapja, továbbá VRR és 8K támogatást is. A Sony viszont itt még nem állt meg, ugyanis a bemutatóban kiemeltek néhány játékot, amelyek külön frissítést is kapnak, kifejezetten a Próhoz optimalizálva. Ezek név szerint: Alan Wake 2, Assassin’s Creed: Shadows, Demon’s Souls, Dragon’s Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man 2, Ratchet & Clank: Rift Apart, The Crew Motorfest, The First Descendant és a The Last of Us Part II Remastered.

A Sony úgy hirdeti a konzolt, mint az eddigi legerősebb. Ezt a címet eddig az Xbox Series X tudhatta magáénak, de úgy tűnik kihívója akadt. Ami pedig a konzol külsejét illeti, maradt a jól megszokott dizájn. A Pro magassága megegyezik az eredeti PS5-tel, a szélessége viszont az újabb slim modellt idézi, a közepén pedig három fekete csík különbözteti meg az eddigi modellektől. A Pro esetében ugyancsak opcionális Ultra HD Blu-ray meghajtó, a játékosok külön vehetik meg és csatlakoztathatják a meghajtót hozzá. A konzol viszont a korábbi háttértárral szemben egy nagyobb 2 TB-os SSD-vel érkezik majd, illetve az elmaradhatatlan DualSense kontrollerrel. A PS5 Pro hivatalosan november 7-én érkezik a boltokba, az előrendelés szeptember 26-ától él. Az ára 799,99 euró lesz, amely mostani árfolyamon bruttó 400 ezer Ft lehet, tehát nagyjából ennyit kell rá szánnia a hazai játékosoknak, ha még idén szeretnék látni a karácsonyfa alatt.

PlayStation 5 Pro
Forrás: Sony
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

PlayStation 5 Xbox Series X
Játékok

Behozhatatlan lemaradásban van az eladásokban az Xbox Series a PlayStation 5 konzollal szemben

Az Xbox alulmaradt a konzolháborúban, de más területeken még megszorongathatja a konkurenciát.

Dead Rising Deluxe Remaster
Játéktesztek

Dead Rising Deluxe Remaster teszt

Ráncfelvarráson esett át a Dead Rising Deluxe Remaster, de megéri az árát?

Astro Bot
Játéktesztek

Astro Bot teszt

A Sony elhozta az év egyik legjobb játékát?