Játéktesztek

The Crew Motorfest teszt

Kihívója akadt a Forza Motorsportnak?

616
The Crew Motorfest

A Ubisoft még 2014-ben adta ki a The Crew című autóversenyzős játékát. Egy vadonatúj IP (szellemi termék) volt, miután a korábbi autós szériájukból, a Driverből Watch Dogsot csináltak. A francia játékfejlesztő és kiadónál ekkoriban lett általános a nyitott világú formula és a létező összes franchise-zukra ráhúzták ezt, így a The Crew sem volt ez alól kivétel. Egy olyan nyitott világú autóversenyzős játék lett, amelyben kisebb túlzásokkal, de szabadon beautózhattuk az Egyesült Államokat a keleti parttól a nyugatiig érintve a nagyobb városokat. Az egyes pontokat elérve pedig természetesen gyorsulási utcaversenyekben vehettünk részt a gép vagy társaink ellen. A Ubisoft Ivory Tower nevű csapata érdekes játékot csinált, amely nem volt különösebben emlékezetes, sem kiforrott, de annyira elég sikeres, hogy folytatást is kapjon.

2018-ban jött a The Crew 2, amely jelentősen emelte a tétet, hiszen az autók mellé kaptunk motorcsónakot, motorkerékpárt és repülőket is. Sokat csiszoltak a járművek fizikáján és kellően elegendő tartalmat is pakoltak bele, hogy hosszú ideig élvezetes legyen. A második rész szintén sikeres volt, így jött a harmadik rész The Crew Motorfest címen, amely talán a legjobb lett a szériában. Olyannyira, hogy akár kihívója is lehet a Gran Turismo vagy Forza Motorsport játékoknak.

The Crew Motorfest

Miről szól a The Crew Motorfest?

A játék helyszíne Hawaii, azon belül is az O’ahu szigete. Rövid felvezető után, amelyben gyorsan végigvezetnek minket az egyes versenyeken belecsöppenünk a játékba. A történet annyi, hogy Hawaii-on egy Motorfest nevű fesztivál van, amelynek keretében különböző versenyeket tartanak. Ezen a ponton kell létrehoznunk karakterünket, amely túl sok lehetőséget nem ad, de azért annyit igen, hogy a nekünk tetsző személyt láthassunk a kormány mögött ülve. Ezután indul is a játék. Egyből szabadon beutazhatjuk a szigetet, miközben az egyes versenyeken vehetünk részt. Itt ezek Playlist néven futnak és meglehetősen változatosak lettek. Van itt japán stílusú utcai verseny, driftelés, rally, terepjárós, motorkerékpáros, motorcsónakos és repülős versenyek, de valódi Grand Prix is, amely már a F1 világát idézi igazi versenyautókkal. De akár 60-70-es évekbeli old timer autókkal is versenyezhetünk. Ahogy haladunk előre egyre nehezebb pályák jönnek, ahol a tapasztalt versenyzőket is érheti kihívás. Amennyire lehetett igyekezte filmszerűvé tenni a kampányt, amelyhez külön élő szereplős jelenetek is érkeztek, amolyan felvezetőként az egyes vesenyekhez.

Az látszik, hogy a Ubisoft komoly munkát fektetett a fizikába. Az autóknak érezhetően van tapadása, az egyes kanyarokban is úgy viselkednek, mint azt egy valódi gépjárműtől elvárnánk. Ami külön tetszett, hogy igyekeztek némi rombolhatóságot is létrehozni a környezetben. Korlátokat törhetünk át, oszlopokat, fákat dönthetünk ki, de mondjuk ház faláról már visszaverődünk. Mégis elég reálisnak érződik a játék végig. A sziget különben egészen arányosan lett lemodellezve, keresztül kasul beutazhatjuk, a hajtűkanyarokkal teli hegyek, a völgyek és Honolulu városán keresztül is, ahol a valóságban is létező nevezetességekben gyönyörködhetünk, mint pl.: Pearl Harbor kikötője. A Ubisoft csapatai mindig élen jártak a szépen kidolgozott nyitott világokban, itt sincs ez másképp. Nagyon szép a terület, a játékot a Far Cry-hoz használt Dunia motor módosított verziója hajtja. A ray tracing is működik, szépen verődnek vissza a fények, ahogy az autók is rendkívül részletesen kidogozottak. Egyedül a karakterek és egyes épületek textúráinál éreztem visszalépést, azok alacsony felbontásúak a többihez képest, de ez tipikus Ubisoft sajátosság. A játék egy cross-gen megjelenés, hiszen a PC, PS5, Xbox Series X/S mellett megjelent PS4 és Xbox One rendszerekre, illetve Amazon Luna felhőalapú streaming platformra is.

The Crew Motorfest

Tartalom szempontjából egy változatos, jól összeszedett játék képét mutatja a The Crew Motorfest. Az autórajongók biztos megtalálják a maguknak valót benne. Valódi járművek licenceit használják. Az egyes versenyek (playlist) között szabadon járkálhatunk a szigeten. Itt a nekünk tetsző járművel, amelyet testreszabhatunk és fejleszthetünk. Ehhez játékon belül gyűjthető pénzt kell szereznünk, amelyet az sikeres versenyek után kapunk. Ha nem akarunk ezzel bíbelődni, akkor természetesen mikrotranzakción keresztül valódi pénzért vásárolhatunk járműveket, külcsíneket, módosítókat stb. És itt jön ki a játék hátránya, amely amolyan iparági sztenderd és a Ubisoftra is nagyon jellemző. A fejlődési rendszer erősen pay-to-win lett. Kezdetben csak a Playlistek egy kisebb részét érjük el ahhoz, hogy a többibe is belekezdjünk meg kell vásárolnunk egy bizonyos járművet. A játék nem tolja az ember képébe a mikrotranzakciós rendszert, de úgy van kialakítva, hogy aki többet fizet, az gyorsabban jut majd előre.

The Crew Motorfest

Ettől függetlenül a versenyzés nagyon élvezetes lett. A teszt PlayStation 5 verzióval történt. A játék Performance módban egész jól futott itt-ott érezhető visszaesés az FPS számban, ami viszont érezhető, hogy az elején hosszabb töltőképernyőt kapunk, vagyis ilyen téren nem sikerült kihasználni a PS5 erejét és nagyon gyors háttértárját. A The Crew Motorfest természetesen többen, multiplayerben is játszható. PS5-ön ehhez szükséges előfizetnünk a PlayStation Plus Essential csomagra. Érdekes, hogy ha egyedül játszunk, akkor a free módban láthatjuk a többi játékost versenyezni, de mintha csak szellemek lennének átmennek rajtunk. Ez jól mutatja, hogy a Ubisoft az utóbbi 10 évben számos ilyen nyitott világú PVE-PVP coop játékot készített, amelyekben a játékosok egy közös helyen is találkozhatnak megidézve az MMO-k világát.

A Ubisoft megtalálta a számításait a The Crew-játékokkal, ugyanis szeptember 19-én közölték sajtónyilatkozatukban, hogy a The Crew franchise 2014-es fennállása óta elérte a 40 millió játékost, amely nagy siker. Ezt onnan derült ki, hogy a Motorfestben lehetőség van a The Crew 2 mentésünket és az ott létrehozott autókat importálni és így több mint 42 millió járművet hoztak át. A játék tehát igazi siker, a Ubisoft végre sikerre vitt egy autóversenyzős szériát és igazi kihívót állított a hamarosan érkező Forza Motorsportnak is.

Egy igazán jó autóversenyzős játék lett a The Crew Motorfest. Videójátékok világában nem ritka, de megesik, hogy a harmadik rész lesz a legjobb. Itt nagyon úgy tűnik, hogy a recept most érett be, mostanra sikerült teljesen kicsiszolniuk a játékmechanikákat és a játékosok igényeire szabni azt. A játék szépen néz ki, szó szerint képes felvenni a versenyt a konzolok exkluzív címeivel. A The Crew Motorfest minden autórajongónak egy ideális választás, de azok is tehetnek vele egy próbát, akiknek hiányérzetük van a Need For Speed vagy Forzák után.

The Crew Motorfest
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Assassin's Creed Shadows
Játékok

Elon Musk kritizálta az Assassin’s Creed Shadows fekete főszereplőjét, a Ubisoft fejlesztői reagáltak rá

A sokszínűség, az egyenlőség és a befogadás valóban megöli a művészetet?

Assassin's Creed Shadows
Játékok

Mozgás közben is látható az Assassin’s Creed Shadows

A Ubisoft bemutatta az új Assassin’s Creed játékmenetét.

Star Wars Outlaws
Játékok

Egy ismerős karakter bukkant fel a Star Wars Outlaws előzetesében

Han Solo régi barátja is szerepel majd az alvilági kalandban.