x
Close


Közelgő események

Filmek

Valószínűleg sem az Örökkévalókat, sem a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendáját nem fogják bemutatni Kínában

Kína bojkottal sújtja a Disneyt.

Valószínűleg sem az Örökkévalókat, sem a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendáját nem fogják bemutatni Kínában
  • PublishedMay 13, 2021

Míg az Észak-Amerikában és onnan nézve a tengerentúlon a mozik továbbra is küzdenek az életben maradásért, addig Kínában több film is rekordot döntött a közelmúltban. Emlékezzünk csak vissza az Avatar sikerére, miután újra bemutatták a mozikban, s ezzel James Cameron alkotása letaszította a Bosszúállókat a legtöbb bevételt termelt lista éléről. Ennek fényében a Marvel Studios nagyon várta a napot, amikor bemutathatják új alkotásaikat, köztük az Örökkévalókat és a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendáját.

A Shang-Chi legendája azért is bír olyan nagy jelentőséggel, hiszen Shang-Chi az első ázsiai szuperhős. De úgy tűnik, hogy hiába várják a premiert, mert Kína nem fogja vetíteni ezt sem és az Örökkévalókat sem. A Variety értesülése szerint a CCTV6 China Movie Channel nemrég közzétett egy listát a Marvel Moziverzum 4. fázis és több amerikai film bemutatójáról, s erről a listáról mindkét film hiányzott. Mondhatni hiteles forrástól származik az információ, ugyanis a tévécsatorna a kínai propaganda gépezet egyik eszköze, és ők mondják ki a végső szót, hogy mit mutathatnak be az országban.

Bár mindkét alkotásban ázsiai színészek játsszák a főszereplőket, Kína bojkottálni készül azokat. Az Örökkévalók rendezője az a Chloé Zhao, aki április végén két Oscar-díjat is hazavihetett, azonban Kína feketelistára tette, letörölték az összes róla szóló bejegyzést a különféle médiafelületről, és mindezt azzal indokolták, hogy 2013-ban egy interjúban kritizálta szülőhazáját. Szomorú, de valószínűleg Zhao rendező miatt nem nézhetik meg az Örökkévalókat az országban.

A Shang-Chi esetében sokkal többről van szó, mint holmi interjúról. A filmet még be sem mutatták, de már több kritikával illette az országban a Mandarin miatt – az egykori Fu Manchu fiktív személy után sértő faji sztereotípiájaként ismert Kínában. Az előzetest is kritizálták a harcművészet miatt, valamint Simu Liu és Awkwafina pedig „a nem tradicionális” megjelenésük miatt kerültek tűz alá, más szóval azért támadták őket a közösségi médiában, mert nem feleltek meg a kínai „szépség” elvárt ideáljának.

Ez nem sok jót ígér a két filmnek, mármint abban a tekintetben, hogy kasszát robbantsanak velük, hiszen az egyik legnagyobb bevételi forrástól esik el ezzel a Disney. Másik oldalról a kínai moziknak is keresztbe tesznek ezzel, hiszen 2021-ben még mindig a teltházas vetítésekért küzdenek. A pandémia után sokan félnek, nem akarnak beülni a filmekre. Szerencsére itthon nem kell ilyentől tartani, ugyanis a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája szeptember 2-án, míg az Örökkévalók november 4-én kerül a mozikba.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.