x
Close


Közelgő események

Filmek

Timothée Chalamet a sivatagból jelentkezett, hogy leforgatták a Dűne 2. részt

A Dűne folytatását filmre vették, így semmi sem veszélyezteti a jövő évi premiert.

Timothée Chalamet a sivatagból jelentkezett, hogy leforgatták a Dűne 2. részt
  • Publisheddecember 13, 2022

A 2021-es Dűne folytatásának forgatása még nyár végén kezdődött Olaszországban, majd több héten keresztül a Budapest mellett található Origo Studiosban dolgozott a stáb. Novemberben Abu Dhabiba települt át a stáb, amiről Zendaya képet is posztolt, és a legfrissebb képek alapján hivatalosan is filmre vették a filmadaptáció következő részét.

A Variety szúrta ki először, hogy Timothée Chalamet – aki a Dűne 1-2. részében játssza a főszereplőt – az Instagramon jelentette be, hogy a film forgatása befejeződött. Az alkalomból egy szelfit is megosztott édesapjával, Marc Chalamet-tel az Arrakis homokdűnéiről. A második film forgatási programjában többek között budapesti, Abu Dhabi és jordániai helyszínek szerepeltek.

Frank Herbert eredeti sci-fi regényének első részét még 2021-ben mutatták be a mozikban, majd néhány héttel a premier után a Warner Bros. bejelentette a folytatást Denis Villeneuve rendezővel az élén. Tervben van egy harmadik rész is, és ahogy Villeneuve fogalmazott, ha rajongókon múlik, akkor akár további könyveket is adaptálhatják a filmvásznon. Herbert műve a ’80-as években egy másik filmet is szült a könyv adaptációjából, a következő évtizedekben pedig további spin-offok készültek.

Egy 2020-as interjúban Denis Villeneuve rendező “túl összetettnek” nevezte a regényt egyetlen filmhez. A Dűne története Paul Atreides bolygóközi utazásait mutatja be, és Villeneuve szerint ez az utazás “foglalkozik politikával, vallással, ökológiával, spiritualitással – és rengeteg szereplővel”.

Dűne 2. rész szinopszisa alapján “ez a folytatásos film Paul Atreides mitikus utazását tárja fel, amint egyesül Chani és a Fremenekkel, miközben bosszúhadjáratot folytat a családját elpusztító összeesküvők ellen. Választania kell élete szerelme és az ismert univerzum sorsa között, és arra törekszik, hogy megakadályozza a szörnyű jövőt, amelyet csak ő lát előre.”

Dűne folytatásában visszatér az első részből Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Charlotte Rampling, Javier Bardem, illetve csatlakozik hozzájuk Florence Pugh, Austin Butler, Christopher Walken, Léa Seydoux és Souheila Yacoub.

Dűne 2. részét 2023. november 3-án fogják bemutatni az Egyesült Államokban kizárólag a mozikban.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.