KRITIKA: Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Ha ez egy fikciós sorozat lenne, azt mondanám ez túl sok, nem igaz, ilyen nincs. Pedig mennyire van.

Ha ez egy fikciós sorozat lenne, azt mondanám ez túl sok, nem igaz, ilyen nincs. Pedig mennyire van.

A Netflix legújabb dokumentum sorozatába úgy futottam bele, ahogy mostanában minden ígéretes Netflix produkcióba, internetes mémek által. Ilyenkor mindig jó kérdés, fel tud-e nőni az adott film vagy sorozat a köré generált hype-hoz, és a Tiger King esetében azt kell mondanom: oh hell yeah.

Bárkinek aki belekezdene, azt javaslom a lehető legkevesebbet tudjon előre a sztoriról, mert a tények ismerete nem rontja el teljesen, de jelentősen csökkenti az élményt. Így megpróbálom csak a legszükségesebbet elmondani a cselekményből: Joe Exotic egy végtelenül exhibicionista középkorú, meleg, fegyvermániás, redneck Oklahomában, aki egy állatkertet tart fent tigriseknek és egyéb egzotikus állatok számára. Az ő esküdt ellensége Carol Baskin, aki egy nagymacska menhelyet tart fent és évek óta küzd azért, hogy a magántulajdonban lévő állatkertek bezárjanak Amerika szerte. Majd jönnek a csúnya dolgok: pereskedés, fenyegetés, csalás, politikai karrier, szekták, gyilkosság és bérgyilkosok. Igen, ez a történet elmegy egészen a falig.

A sorozat alkotója eredetileg teljesen más ügyben nyomozott, amikor rátalált erre történetre, talán lehet, hogy inkább a sztori találta meg őt. Az epizódok felépítésébe becsúsznak reality elemek, és nagyon okosan és ügyesen van vágva, így minden rész tele van fordulatokkal, s megkedvelni nem is feltétlen, de minden szereplőt megismerünk. Egyenletesen van elosztva a figyelmünk, az alkotók nem állnak ki egyik oldal mellett sem. Itt nincsenek jó és rossz karakterek, itt mindenkinek megvan a saját kis bűne, titka, de kevés kivételtől eltekintve a rendes tulajdonságaik is. S a rengeteg csavar, érdekes és izgalmas fordulat és karakter után a végén ott tartunk, amit pár mellékszereplő ki is mond, hogy ennek a viszálykodásnak nem maradt győztese, mindenki vesztes, de a legnagyobb vesztesei a történetnek egyértelműen az állatok.

Mert hiába szól a sorozat egy ember felemelkedéséről és törvényszerű bukásáról, a hatalom és hírnév természetéről, mi nézők is elfelejtkezünk azokról a veszélyeztettet állatokról, amikről a történetünk „hősei” is megfeledkeztek. Hogy a pénz, a hatalom, a népszerűség vagy az egymás iránt érzett gyűlölet miatt felejtették el miért kezdték el a nagymacska mentést, igazából mindegy. Sok szereplő tényleg tiszta és jó szívvel kezdte el, de letértek a helyes útról. S bár ez a Tigris Király tragédiája, nem ő az áldozat, hanem maguk a tigrisek, oroszlánok, párducok és egyéb állatok.

A legnagyobb erőssége ennek a produkciónak a valóságos mivolta. Mert annyira szürreális, vad és érdekes az egész sztori, hogy nem hinném el egy fikciós műben. Ez túl „sok” ahhoz, hogy valaki megírja. Vannak ezek az elképesztő figurák akik közelebb állnak a mitikus karakterekhez, mint az átlag emberekhez, akik tigriseket nevelnek, lövöldöznek egész nap és reality tévéshowt forgatnak magukról az USA egyik legsuttyóbb vidékén. Ám ebben a szürreális történetben, mégis végig emberiek maradnak. Tele van a sorozat, olyan remek apró karakter pillanatokkal, ami árnyalja a karaktereit.

VÉGSZÓ

Mindenki eldöntheti magában hogy kinek hisz. Mi állt az egész hátterében? A hatalom, a pénz, a hírnév vagy az állatok szeretete? Nagyon sokat tanulhat az ember belőle Amerikáról, annak is a déli államairól és a manipuláció különböző fajtáiról, amit a más és más karakter vet be a saját céljai eléréséhez. Egy ami biztos, hogy a Tiger King: Murder, Mayhem and Madness kötelező néznivaló.

[penci_review id=”48112″]
Total
1
Shares
Previous Article

Meryl Streep szinkronjával érkezik az Apple Tv+ új animációs filmje

Next Article

Áprilisban igazi nagyágyúk járnak a PlayStation Plus előfizetésünkhöz

Related Posts