Főoldal Játékok TESZT: Two Point Hospital Jumbo Edition
Játékok

TESZT: Two Point Hospital Jumbo Edition

Egy egészen remek alkotásnak járt nálunk egy nagyon tartalmas változata.

491

Egészen nagy nyugalommal ki tudjuk jelenteni, hogy a világ akár csak a 10 évvel ezelőtti önmagához képest is elképesztően felgyorsult. Nem maradhatott természetesen ebből ki a játékipar sem, amely bár minden eddiginél nagyobb és népesebb, viszont szépen lassan kezdi elveszteni a változatosságát. Most szerencsére már van egy picit erősödő indie réteg és nem csak az aktuális Call of Duty vagy az Assassin’s Creed van porondon és foglalja le az embereket. Igazából félreértés ne essék, ők is fejlődnek. Mind a tavalyi Valhalla, mind a Black Ops Cold War egészen remek alkotások lettek. Az egésszel csak az a baj, hogy szinte mind egy kaptafa, kevés változatossággal és eredetiséggel.

Valahogy így mentek a trendek után 10 éve is, hiszen akkor szinte minden produktum a második világháborúról szólt. Azonban ha lehet azt mondani, egy picit nagyobb volt a változatosság a játékok témája között. Pontosan egy ilyen, szinte mára már haldokló műfajt képvisel a Two Point Hospital is és ez elképesztő felüdülést tud jelenteni. Most ebben az igazán szignifikáns megjelenéseket nem éppen felvonultató időszakban volt olyan szerencsénk, hogy kipróbálhattuk ennek a játéknak a mindent tartalmazó változatát.

Aki nem ismerné, a Two Point Hospital már lassan három éve a piacon van és most jelent meg egy minden eddiginél tartalmasabb kiadása. A Jumbo Edition tartalmazza az alapjátékot, négy kiegészítőt – Bigfoot, Pebberley Island, Close Encounters, Off the Grid – és két tárgycsomagot – Retro Items Pack, Exhibition Items Pack –, melyek összesen 27 kórházat, 189 betegséget és rengeteg kórházadba helyezhető berendezést kínálnak. Mindegyik kiegészítő új helyszínekre invitálja a játékosokat, ahol régióspecifikus kórságokkal és kihívásokkal kell szembenézniük. Tehát aki még nem próbálta ki, annak itt a tökéletes lehetőség rá, hogy a legteljesebb élménnyel gazdagodjon.

Gyorstalpalóként nagyjából úgy lehetne leírni ezt a játékot, hogy kórházaknak kell majd egyengetnünk a sorsát. Senki ne gondoljon véresen komoly játékmenetre, nagyrészt kitalált betegségekkel kell majd megküzdenünk, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a való életben tapasztalható „testvéreikhez”. Ebben a kiadásban minden egészen elborultnak hat, hiszen olyan mesebeli és misztikus lények is tartozhatnak majd a pácienseink közé, akikre sokszor a legkisebb mértékben sem számítunk. Innen is láthatjuk, felesleges ezt a játékot túl komolyan venni, egy pillanatig sem törekszik erre és a legfőbb célja a szórakoztatás, amelyet zseniálisan tud végrehajtani.

Ehhez képest egyébként egy egészen leegyszerűsített, de fontos és érdekes pénzügyi rendszer is megfigyelhető benne. Ki kell gazdálkodni a gépeket, gyakorlatilag egy üzletet kell létesíteni. Természetesen ahogy fejlődik majd a létesítményünk és tudunk egyre nagyobb profitot elérni, úgy válnak majd elérhetővé a komolyabb gépek és képzettebb személyzet. Ennek köszönhetően jobb ellátást tudunk nyújtani a betegeknek és magasabb összeget tudunk majd elkérni az egyes szolgáltatásokért. Kicsit úgy működik tehát, mint az életben. Itt is pénzből lesz majd még több pénz.

Szobákban kell nagyrészt gondolkozni, ezeket hívhatjuk majd kórtermeknek és különböző helyiségeknek. Természetesen különböző felszereltségű szobákat tudunk építeni, amiben más-más vizsgálatot, illetve kezelést tudnak elvégezni a szorgalmas munkatársak. Ők is (nagyrészt) emberek, ők is elfáradnak. Pontosan ezért nem szabad kihagyni a szórakozásukhoz tökéletes szobát és lehetőleg ezt minél magasabb szintre fejleszteni. Hiszen minél elégedettebbek, annál gyorsabban tudják kipihenni magukat és utána ismételten beállni abba a bizonyos mókuskerékbe. Mert bizony egy idő után egészen tud pörögni a játék, amikor ránk szabadít egy csomó beteget, akik változatos kórságokkal és nyavalyákkal jelennek meg és lehetőség szerint minél gyorsabban el kell majd látnunk.

Az egyik negatívumot pontosan itt kell majd megemlíteni. Nem is tartozna ez igazán ide, hiszen szinte műfaji sajátosságként lehet ezt leírni, azonban ahogy fent vázoltuk a ma divatos normák szerint az állandó pörgés az elvárt magatartás. Ez a játék pedig ezt nem hozza. Idő kell, mire minden annyira összeklappol, hogy elkezdenek gyors ütemben történni a dolgok. Akkor viszont ha ezt sikerült elérnünk a fejünket kell majd kapkodunk, hogy tudjuk követni a történéseket. Egy idő után szinte el kell ezt engednünk, hiszen természetesen nem tudjuk átlátni az egészet és csak meg fogunk zavarodni, ha mindent real time szeretnénk teljesen pontosan nyomon követni. Nem fog menni.

A grafikáról nem igazán érdemes sok szót ejteni. A játék itt sem veszi komolyan magát, egy percre sem próbál a valóságra emlékeztető részeket a szemünk elé tárni. Mielőtt valaki ezt hibának veszi, nem az. Ennek az alkotásnak a legkisebb mértékben sem célja és a műfajban is csak esetlegesen elvétve találkozhatunk olyan vizuális megoldásokkal, mint mondjuk anno a Company of Heroes esetén láthattuk. Pozitívumként viszont említhető, hogy egy egészen magával ragadó mesés képi világot sikerül elénk varázsolnia. Az ember igazából örül, hogy 2021-ben ilyen megvalósításokat is meg tud figyelni és nem mindenki csak a minél valósabb grafikai szintet üldözi, több-kevesebb sikerrel.

Mivel egy egészen combos kiadásról beszélünk, így az alapjáték 15 kórháza helyett itt már a végére 27 ilyen egységet kell menedzselnünk. Természetesen ahogy haladunk felfelé a „ranglistán” úgy válik elérhetővé számunkra egyre több ilyen létesítmény és tehetjük őket végül egy egészen egyedi franchise rendszer részéve. Ezek a kórházak kicsit olyanok, mint a nagyobb multinacionális vállalatoknál az üzletek és az együttes értékük egy részvénybe fog majd beleszámítani, amit a tőzsdén jegyeznek. Ezt is saját magunk szájíze szerint nevezhetjük majd el, ahogyan a játékban szinte mindent.

Egy picit hiányoltam a billentyűzet és az egér támogatásának hiányát. Félreértés ne essék, egészen ügyesen lett megoldva a kontrolleres kezelhetősége ennek a műfajnak, azonban a legegyszerűbb nyilván a fentebb említett perifériákkal való kezelés. Sajnos ezt PlayStation konzolon semmiképpen sem kapjuk meg. Ahogyan már megszokhattuk, itt is egészen remekül fut a PS4-es változat a PS5-ön. A natív frissítés tervezéséről egyelőre nincsen tudomásunk, de azon kevés játékok közé tartozik ez, amelynek szinte egyáltalán nincs szüksége erre. Nem tör a legjobb technikai megvalósítás babérjaira, de teljesen tökéletesen fut. 

Szintén nagyon ötletes a rádió. Az ebben elhangzó zenék és beszélgetések is sokat tudnak emelni a játék hangulatán. Kisebb kellemetlenségként említhető meg, hogy az a kiadásnak a sava-borsát adó kontentek nagyobb része csak egy jelentős előrehaladás után érhető el. Természetesen ez az új játékosokat valószínűleg kevésbé fogja zavarni, hiszen az út közben tudják megtanulni a kórház igazgatás mikéntjeit. Akiknek viszont volt szerencséjük az eredeti kiadáshoz és már egy egészen jelentős haladást is el tudtak érni benne, azoknak egy kicsit zavaró lehet majd ezeket újra átélni. 

VÉGSZÓ

Egészen kivételes játék lett a Two Point Hospital Jumbo Edition. Remekül szórakoztat és végre tényleg egy olyan produktumot sikerült a kezeink közé venni, ami teljesíti azt, amit ígér. Nagyon tartalmas ez a változat, így hosszú órákig el tud lenni vele az ember. Talán amit hibaként lehetne számára felhozni, az a billentyűzet és az egér támogatásának hiánya. Természetesen nagyon jól meg lett oldva a kontrolleres irányíthatóság is, remekül kezeli a DualSense-t, de az ember szinte ösztönösen nyúlna azon perifériák után. Reméljük az idők során egyre több hasonló játék követi majd a példáját és jelenik meg mindenki számára elérhető változatban. Remek játék lett és ezzel a kiadással rendkívül tartalmas is. Aki még nem játszott vele, itt a legjobb idő arra, hogy beleugorjon egy „kórházigazgató” bőrébe, csak aztán meg ne rémüljön a természetfeletti dolgoktól.  

Szerző

Egészen pici koromban szerettem bele a játékokba és mindenbe ami technika. A jéték rovatot vezetem és próbálok nektek érdekességeket hozni a témában.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Stellar Blade
Játéktesztek

Stellar Blade teszt

A nagy port kavart Stellar Blade tényleg olyan jó lett?

Hi-Fi Rush
Xbox

Így magyarázkodott az Xbox vezetője a stúdió bezárások miatt

Kisebb léptékű játékokat szeretnének az Xbox konzolon és a Microsoft is lefaragna...

Helldivers 2
Játékok

A Helldivers 2 továbbra sem érhető el 177 országban, a fejlesztő próbálja megoldani a helyzetet

Hiába lépett vissza a Sony, a játék továbbra sem játszható a világ...