Főoldal Játékok TESZT: Katamari Damacy Reroll
Játékok

TESZT: Katamari Damacy Reroll

Önfeledt szórakozás.

578

Minden generációban vannak olyan játékok, amelyek nem követik a trendeket, nem kívánnak megfelelni a legnagyobb kiadók pénzorientált szemléletének. Egyetlen céljuk van csupán és az nem más, mint marha szórakoztatóak lenni. Ezek a játékok általában nem is érnek el nagy kasszasikereket, nem fogynak túlságosan jól. Azonban aki rákap az ízükre, általában ráteszi a kedvencei listájára. Nem volt ez másként 2004-ben sem amikor a Katamari Damacy megjelent PlayStation 2-re.

A ránézésre is nagyon japán játék természetesen egyenesen a szigetországból, a Namco-tól érkezett. Érdekességként jegyezzük meg, hogy az egész egy iskolai projektből indult Namco Digital Hollywood Game Laboratory-nak hála. A fejlesztésre kevesebb mint egy millió dollárt fordítottak. Emellett három fő szempont volt adott a munkálatokhoz: az újszerűség, a könnyű megérthetőség és az élvezeti faktor. És ha valaki esetleg tett már egy próbát az eredeti játékkal az bizony tudja, hogy ezt a három direktívát bizony szépen követték is a megvalósítás során. Na de lássuk is miről van szó.

A történet szerint a Teljes kozmosz királya egy átmulatott éjszaka után, véletlen leveri az égről a csillagokat. Ezen hibáját nem hagyhatja megoldás nélkül, azonban király létére maga sem oldhatja meg, így fiára, a hercegre hárul a feladat. Karakterünk az aprócska herceg apja akaratát szó nélkül végre is hajtja, megkísérelve visszahozni a ragyogást az éjszakai égboltra. Ezen történetet pedig nem másként, mint felújított átvezetők formájában ismerhetjük meg, melyek talán még színesebbek is mint voltak.

A Katamari Damacy Reroll különlegessége nem másból adódik, mint a játékmenetből. Célunk nem más, mint hogy a címben is szereplő katamarinkat az adott pályán elvárt méretűre duzzasszuk. Na is itt jön a csavar, a katamari egy galacsin, mellyel ha átgurulunk kisebb tárgyakon, azok hozzátapadnak, ezzel hizlalva a gömböt. Gurulnunk eleinte egy szobában elhullajtott apróságokra kell, azonban ahogy haladunk előre, autók és gigászi építmények, akár felhőkarcolók fogják átvenni a helyüket. A kulcs azonban a fokozatosság, nem tudunk csak úgy mindent a katamarira tapasztatni, szépen végig kell járni a skálát és kisebb dolgoktól haladni a nagyobbakig. Persze, hogy mindez ne legyen olyan végtelenül egyszerű, királyunk a pálya elején közli, hogy meddig hajlandó várni feladatunk elvégzésére. Ha az adott limit alatt nem vagyunk meg, akkor bizony kezdhetjük elölről az éppen próbált pályát.

A játék elég jól néz ki, szerencsére a cell shading jól öregszik. A felújítás keretében a textúrákat HD felbontásúakra cserélték és szépen kisimították az éleket. Valamint az amúgy is színes cucc jelen pompájában még élénkebb, mint valaha. A hangok rendben vannak, azonban néhol be-beakadnak, de nem vészes szinten. Amit viszont fontos megemlíteni az a zseniális soundtrack. Nem igazán ugrok a jazz-re, de a játékmenethez olyan szinten illik ez a kellemes muzsika, mint semmi más, egyszerűen passzol és kellően megnyugtat. Nagyon jó választás volt a készítők részéről.

Negatívumként azonban fontos megemlíteni, hogy a játékban van azért elvétve a PS2-es érából megmaradt bug(ok). Ezek realizálódhatnak grafikai hibákban, vagy hangok beakadásában, ami kellemetlenebb, az a textúrák csúszása vagy beakadása és az irányítás pontatlansága. Noha a grafika naprakész, az irányítás, vagyis inkább annak finomhangolása korántsem az. Néhány éve érkezett ugyan egy Nintendo Switch változat, amiben ugye volt giroszkópos irányítás, a tesztelt Xbox One változatban inkább éreztem felsejleni a PlayStation 2-es időszak nehézkességét, mint a jelenkor precizitását. Ennek ellenére rövid idő alatt hozzá lehet szokni és rááll a kezünk a gömb bűvölésére.

Összességében a Katami Damacy Reroll ugyanolyan jól megállja a helyét most, mint a 2004-es megjelenésnél. Egy szórakoztató és nagyon üde színfoltja a mai játékkínálatnak. Kedves, jó ránézni és mindemellett rendkívül szórakoztató. Nincs benne semmilyen felesleges erőszak, sem hatalmas robbanások, csak színtiszta élvezet, amit manapság egyre kevésbé kapunk meg és akkor sem ennyire felhőtlenül. Persze aki nem bírja az erősen japán cuccokat, az itt is émelyegni fog, de tegyenek ezúttal ők is kivételt és adjanak egy esélyt ennek a remek játéknak.

A Katamari Damacy Reroll elérhető PC, Nintendo Switch, Xbox One és PlayStation 4 platformokon.

Szerző

Nappal tisztességes családapaként funkcionálok, de altatás után előveszem a controllerem, hogy kialvatlanra játszhassam magam.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Stellar Blade
PlayStation

Várakozáson felül teljesített a Stellar Blade, tervben van a PC-s változat

A Shift Up új PS5 exkluzív játéka hangos siker lett, folytatások is...

Stellar Blade
Játéktesztek

Stellar Blade teszt

A nagy port kavart Stellar Blade tényleg olyan jó lett?

Hi-Fi Rush
Xbox

Így magyarázkodott az Xbox vezetője a stúdió bezárások miatt

Kisebb léptékű játékokat szeretnének az Xbox konzolon és a Microsoft is lefaragna...