Főoldal Kritikák/tesztek Filmkritikák Terminátor: Megváltás visszatekintő
Filmkritikák

Terminátor: Megváltás visszatekintő

A Terminátor: Megváltásnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

353
Terminátor Megváltás

2009-ben, hat év várakozás után újabb Terminátor-filmmel lettünk gazdagabbak, aminek a címével lehetne vitatkozni, hiszen nem mindenki gondolja úgy, hogy megváltást hozott a fracnhise-ba. A filmet nagy hype előzte meg, hiszen egy kiváló előzetes formájában nyerhettünk betekintést a filmbe és ami a legfontosabb, hogy a történet a poszt-apokaliptikus jövőben játszódik. Hiába a jó előzetes, és hiába a robotok által uralt jövő, a Terminátor: Megváltás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, azonban nem lehet rá azt mondani, hogy rossz film.

A történet 2003-ban veszi fel a fonalat Marcus Wright kivégzése előtt, mielőtt hozzájárul ahhoz, hogy a testét tudományos célokra felhasználhassák. Tizenöt esztendővel később atomháború pusztítja el a Földet, bekövetkezett az ítélet napja. A védelmi célra kifejlesztett Skynet számítógép az irányítása alatt lévő robotokkal totális háborút indított a túlélők ellen. Az ellenállás egyik vezetője John Connor életét egy különös idegen, Marcus Wright érkezése kavarja fel, akiről megdöbbentő dolgok derülnek ki. Mindketten hasonló utat járnak be, melynek végén eljutnak a Skynet központjába és együtt próbálják megmenteni a megmaradt embereket.

This image has an empty alt attribute; its file name is ws_Terminator-Megvaltas-kritika_230806-073701-1024x576.jpg

A film nem kis neveket vonultat fel, többek közt Christian Bale, Bryce Dallas Howard, Sam Worthington és Michael Ironside is szerepelnek a Terminátor: Megváltásban. Persze ez még nem garancia rá, hogy ilyen színészekkel jó lesz a film, gondoljunk csak az Amszterdam című alkotásra. A színészek alakítását egyébként rossz szó nem érheti, külön ki kell emelni Christian Bale-t, aki hibátlan John Connor szerepében (igaz, csinál egy-két olyan dolgot, amivel halálra ítélné az emberiséget), de ezt leszámítva nagyon jól áll neki a karakter. Az összes John Connort megformáló színész közül Bale volt az, aki a legjobban hozta az ellenállás vezetőjének szerepét.

A Megváltás számos olyan dolgot tud bemutatni, amiket még nem láttunk a korábbi Terminátor-filmekben, s ez egy nagy pozitívum, különösen a harmadik rész után, ami éppen ebben nem tudott megújulni az első két rész után. Elképesztően sok fajta robotot vehetünk szemügyre, például Hydrorobotot, Moto-Terminátort és több T-variánst is. Érezhetően nagy hangsúlyt fektettek a gépek kidolgozására, és nemcsak erőben léptek előre a korábbi modellekhez képest, de látványban is felülmúlják a korábbiakat. További pozitívumként emelnénk ki még egy karaktert, akit Sam Worthington alakít a filmvásznon. Ő játssza a franchise első hibrid modelljét.

Látszólag sok időt töltöttek a karakter kidolgozásával, érdekes a motivációja, ugyanakkor értetlenül állunk a szerelmi szálhoz, hogy arra miért volt szükség. Extrát nem adott a történethez, így pedig ez is csak egy felesleges adalék lett. A félig ember félig gép karakter, a Moon Bloodgood által megformált Blair Williamsszel kerül szerelmi kapcsolatba, amiben a legnagyobb érdekesség az, amikor megtudjuk, hogy a gépeknek mégis vannak érzéseik, de ez nagy részben annak köszönhető, hogy egy emberi szívet ültettek a karakterbe. A történet szempontjából sokkal több lehetett volna ebben a szerelmi szálban, mert ez akár az emberiség kipusztulásához is vezethetett volna akár, mert mégis csak egy Terminátorban bízott meg Blair és később John Connor is. Végül persze kiderült, hogy Skynet direkt így alkotta meg Marcust, hogy tudat alatt idevezesse Johnt, és ki tudják iktatni az ellenállás vezetőjét. Értetlenül állunk a döntés előtt, hiszen mindeddig arról szóltak a filmek, hogy nem lehet megbízni a gépekben, most pedig a nagy John Connor ilyen könnyen megbízott egy gépben, ami az életébe is kerülhetett volna. Abszolút a forgatókönyvírók számlájára írható fel ez is, hogy nem tudtak mit kezdeni a vázlatokkal, ugyanakkor a lehető legtöbb dolgot hasznosítani szerették volna a filmben, s így olyan félkész megoldások születtek, mint az ember-gép kapcsolata. De más logikai bukfenccel is találkozhatunk a filmben, gondoljunk csak a végső csatára, amikor egy vascsővel leszúrják a főszereplőt, képtelenség lenne azt túlélni, de John-nak azt is sikerül. Értjük, hogy hollywoodi szemmel látványos és szórakoztató, de hatalmas baromság, és ezektől a film még inkább elveszti hitelességét. Egy másik zavaró tényező, hogy a vetkőzős jeleneteket annyira bugyután valósították meg, hogy egyfelől teljesen érdektelenek lettek, és még kellemetlenül is érezzük magunkat utána. Semmi szükség nem volt ezekre, nyugodtan kivághatták volna a filmből.

ws Terminator Megvaltas kritika 230806 091209

A filmet röviden így lehetne bemutatni: kihagyott ziccer. Megmerem kockáztatni, hogy ez lehetett volna a legjobb Terminátor-film, ami valaha elkészült, mert rengeteg rajongó várt már egy olyan filmre ebben a világban, amely a háborút mutatja be a gépek ellen a jövőben, ugyan olyan atmoszférával és baljós hangulattal, ahogy az első rész jövőképeiben láthattuk. Ezt a szintet nem sikerült megugrani, pedig a film képi világa gyönyörű és néha a Mad Max-et is megidézi a poszt-apokaliptikus hangulata. Nagyobbat szólt volna a film, ha azt a bizonyos ikonikus kék szűrőt használták volna, mint az előbb említett első epizódban, akkor talán még hatásosabb lehetett volna a Terminátor: Megváltás. Az sem meglepő, hogy Christian Bale eredetileg nem akarta elvállalni a filmet, valószínűleg ő is tudta, hogy ezzel fog kasszát robbantani, de végül mégis meg tudták győzni, hogy elvállalja a film főszerepét.

A filmben Arnold Schwarzenegger is megjelenik fiatalított változatban, ám nem kap olyan nagy szerepet, mint a korábbi és későbbi részekben, csak a film végső harcában tűnik fel, de ott sem tölt be fontos szerepet. A harcjeleneteknél emeljük még ki a vágatlan részeket, amelyek akkoriban nagy újdonságnak számítottak; és részben az akciójelenetek kárpótolják a történetvezetés kisebb-nagyobb hibáit.

Összeségében a Terminátor: Megváltás a franchise legnagyobb kihagyott ziccere, amiben sokkal több volt. Erős túlzás azt állítani, hogy rossz a film, mert vannak benne új és rendkívül érdekes dolgok, ugyanakkor rengeteg felesleges és indokolatlan pillanatot is tartalmaz. Az előző három rész után jó volt, hogy kaptunk egy teljesen más koncepcióra épülő darabot, és végre nem küldtek vissza senkit az időben, hogy megmentsen valakit a Connor-családból egy Terminátor elől.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...