Christopher Nolan

Tenet: 10 dolog, amit tudnod kell Christoper Nolan új filmjéről

10 dolog, amit nem árt tudnod Christopher Nolan rendező következő filmjéről, a Tenet-ről.

10 dolog, amit nem árt tudnod Christopher Nolan rendező következő filmjéről, a Tenet-ről.

Ha szóba kerülnek ez eredeti ötleteken alapuló filmek napjaink Hollywoodjában, mindenkinek egy név jut eszébe, Christopher Nolan. Miután elkészítette a Sötét Lovag trilógiát és számos másik filmet, amelyek az évtized legjobbjai között szerepelnek (igen, rólad van szó Eredet) Nolan végre megkapta élete első rendezői Oscar-jelölését a Dunkirkért. Ezek után mihez is kezd egy olyan rendező, mint Nolan? A válasz a Tenet, egy nagyszabású akciófilm, amely 2020 nyarán láthatunk először szélesvásznon.

A hírek szerint a Tenet Nolan eddigi legdrágább filmje, ami jelent valamit a Batman-filmek vagy a rendező 2014-es űreposza a Csillagok között mellett, amelyek szintén nem aprópénzből készített alkotások voltak. Ebből is látszik, hogyan Nolan azon kevés rendezők közé tartozik, akit a kritika és a közönség is egyaránt imád. Ezért is hajlandó egy olyan nagy stúdió, mint a Warner Bros. ilyen óriási összeget adni egy eredeti ötletére.

A következőkben Indiewire jóvoltából olvashattok azokról az információkról, amiket eddig sikerült összeszednünk a Tenet kapcsán.

10 dolog, amit tudnod kell a Tenetről!

A titokzatos történet

Mint minden Christopher Nolan filmnek, a Tenetnek is hét lakat alatt őrzik a történetét. A Warner Bros. még semmilyen részletet nem árult el a készülő film sztorijából, ezért a rajongók őrült teória gyártásba kezdtek. A pletykák szerint egy újabb „nagyszabású és innovatív” akció blockbustert kapunk, ami szokás szerint IMAX minőségben kerül bemutatásra. A stúdió májusban jelentette be a film hivatalos címét, ami a nemzetközi kémkedés világába kalauzol el bennünket. Nagyon sok rajongó szerint ez lesz Nolan saját Bond-filmje. Mindezt arra alapozzák, hogy a rendező már többször kijelentette, hogy nagyon szívesen rendezne egy kalandot a 007-es ügynöknek.

Ezen kívül viszont semmi mást nem tudunk még a Tenetről. Egyes források szerint egy időutazós történetet kapunk, de ezt hivatalos forrásból senki nem erősítette még meg. De bármiről is fog szólni a történet, mindenképpen emlékeztetni fogja a filmrajongókat arra, miért is érdemes mozivásznon nézni ezeket a történeteket.

A tökéletes színészgárda

Nolannek sosem okozott problémát sztárokkal teletűzdelt szereplőgárdát tető alá hozni (Leonardo DiCaprio az Eredetben vagy Matthew McConaughey a Csillagok közöttben) de most bevállalta, hogy egy feltörekvő színészt választ főszereplőnek. Így esett a választás John David Washingtonra, aki korábban Spike Lee Oscar-jelölt filmjében, a Csuklyások – BlacKkKlansmannben vált ismertté a filmrajongók körében. Ezzel ki is érdemelt egy Golden Globe jelölést a legjobb főszereplő kategóriában, valamint a Screen Actors Guild Awardon. Washington még főszerepet játszik Dwayne Johnson mellett az HBO nagy sikerű sorozatában a Nagypályások új, ötödik évadában.

Tenet

Washington mellett Robert Pattinson és Elizabeth Debicki játsszák a főszerepeket. Pattinsonról az a pletyka látott napvilágot, hogy valamilyen antagonista karaktert fog alakítani, de ezt az információt szintén nem erősítették még meg. Pattinson tehát a készülő The Batman mellett egy másik kasszasiker főszerepét is eljátszhatja. Debicki karrierje is felszálló ágban van, előző filmje a kritikák által is dicsért Steve McQueen film a Nyughatatlan özvegyek.

A mellékszereplő gárda is igazán impozáns, többek között Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Clémence Poésy, Dimple Kapadia, és Michael Caine. Branagh korábban szerepelt Nolan legutolsó filmjében a Dunkirkben, Caine pedig már sokadjára dolgozik együtt a rendezővel az Eredet, A tökéletes trükk, a Sötét Lovag-trilógia és a Csillagok között után. Érdekesség, hogy a Dunkirkben nem szerepelt, ellenben a hangját hallhatjuk a filmben.

Pattinson szerint zseniális a forgatókönyv

Nolan hajthatatlan volt a forgatókönyvvel kapcsolatban a lehetséges spoilerek miatt, így egyik szereplő sem kapta meg. Pattinson mesélt arról, amikor bezárták egy szobába, ahol elolvashatta a szkriptet, majd ott kellett azt hagynia. A színész nem árulhatott el semmit, azon kívül, hogy Nolan valami igazán epikus élménnyel készül a rajongók számára.

Bevittek egy szobába, hogy olvassam el a forgatókönyvet, én nem kaptam meg. Az elmúlt években kicsit óvatosabb voltam a nagyszabású filmekkel kapcsolatban, de volt valami különleges Chris Nolan tervében. Ő az egyetlen olyan rendező, aki olyan filmet készíthet, ami egyszerre nagyon személyes, eredeti ötleten alapul, de egyben nagyszabású is.

Az elválás Hans Zimmertől

Christopher Nolan és Hans Zimmer az utóbbi évek egyik legsikeresebb párosává vált Hollywoodban. Zimmer komponált majdnem minden filmzenét Nolan filmjeihez a 2005-ös Batman: Kezdődik óta, kivétel ez alól a Tökéletes trükk melynek David Julyan szerezte a zenéjét. Ez idő alatt három Oscar jelölést is begyűjtött, díjra azonban egyiket sem tudta váltani. A közös múlt ellenére azonban Nolan a Tenetnek Ludwig Göransson zeneszerzővel vág neki.

A svéd zeneszerző 2019-ben vált elismert alkotóvá, amikor Oscar-díjra jelölték a Fekete Párduc első önálló filmjének zenei aláfestéséért és Grammy-díjat kapott a Childish Gambinoval készített ’This Is America’ című számért. Ezen kívül Grönasson rengetek híres előadóval dolgozott már producerként, de ő szerezte a Creed és Venom filmek zenéjét is. Jelenleg a Disney+-ra készülő Star Wars-sorozat, a The Mandalorian filmzenéjén dolgozik.

A rajongókat egy kicsit váratlanul érte Nolan és Zimmer között történt szakítás, de nincs ok aggodalomra. Zimmer csak azért nem vállalta a Tenetet, mert nagyon szerette volna elkészíteni Denis Villeneuve Dűne feldolgozásának score-ját, sajnos azonban a két munka már nem fért volna bele az idejébe.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Hans Zimmer”]A Dűne az egyik kedvenc könyvem már tinédzser korom óta. Bírom Denist is…egyértelmű, hogy nem mondhattam nemet. Chris [Nolan] megértette, hogy meg kell csinálnom. Nem féltem őket, Ludwig és én barátok vagyunk, nagyon jól meg fogja oldani a feladatot.[/penci_blockquote]

Total
5
Shares
Previous Article

JÁTÉKTESZT: Greedfall

Next Article
Joker

A Joker-film rendező megerősítette, hogy Joaquin Phoenix találkozni fog-e Robert Pattinson Batmanjével

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!