x
Filmek

Star Trek: Mindenen túl – a csajok leírták a film történetét

Star Trek vagy Star Wars, Star Wars vagy Star Trek? Mióta az eszemet tudom, örök rivalizálás folyik a két nézőtábor között.

Star Trek: Mindenen túl – a csajok leírták a film történetét
  • Publishedaugusztus 8, 2016

Star Trek vagy Star Wars, Star Wars vagy Star Trek? Mióta az eszemet tudom, örök rivalizálás folyik a két nézőtábor között. Személy szerint Star Trek hívő vagyok, de kivételesen szeretem Luke Skywalker kalandjait is. De most James T.  Kirk kapitány és barátai legújabb történetéről beszélnék.

Mint a második rész végén kiderült, az Enterprise legénysége több éves küldetésre indul, hogy felfedezze az Univerzum még fel nem tárt szegleteit. Kirk kapitány (Chris Pine) a Fibonai Köztársaság semleges képviselőjeként épp egy gameboy-ra kísértetiesen hasonlító, ősi fegyvert nyújt át – a béke jelképeként – egy idegen faj tanácsának, amitől azok megijednek és rátámadnak Kirk-re. Miután sikeresen átsugározzák a hajó fedélzetére, talán a Föld és a személyes kapcsolatok hiánya végett, Kirk kételkedik abban, hogy egy konföderációs hajó irányítása neki való feladat-e és hogy a másik főszereplő Spock (Zachary Quinto) se maradjon ki az intrikákból, épp szakítófélben van az Enterprise nyelvészével, Uhura-val (Zoe Saldana). Hírt kap, hogy idősebb énje elhunyt és úgy gondolja, faja megmentése érdekében egy vulkáni nővel kéne kezdenie.

Megérkeznek Yorktown-ba, egy hatalmas bázisra. Fognak egy segélykérő hívást egy feltételezett idegen faj női egyedétől, aki hirtelen már ott is van a bázison. Elmondja, hogy egy tudományos küldetésen vettek részt, ám a hajójuk meghibásodott és lezuhant egy bolygóra, így a Föderációtól segítséget kérve elindulnak a túlélők és a hajó felkutatására. Amint odaérnek a bolygóhoz, az Enterprise-t ellenség támadja meg egy kék arcú idegen lény vezetésével, aki a korábban említett ősi, nagyhatalmú fegyvert akarja megszerezni.

A hajó szinte teljesen megsemmisül, egy része a közeli bolygóra zuhan. Montgomery ‘Scotty’ Scott (Simon Pegg), a hajó gépésze sikeresen lövi ki magát egy kapszulában a bolygóra. Sajnos a legénységet a hídon tartózkodókon kívül, elrabolja az ellenség. Kirk, hogy mentse a menthetőt elrejti a keresett fegyvert és még időben menti ki magát, Chekov-ot (Anton Yelchin) és a nőt, aki miatt elvesztette egész legénységét. A hajó orvosa Doctor McCoy (Karl Urban) és a sebesült Spock is az idegen bolygóra zuhan.

Kirk, Chekov és a nőci az Enterprise roncsaihoz sietnek, hogy hátha tudnak csinálni ott valami értelmeset, de persze csak azért mennek oda, hogy legyen egy nagyon látványos jelenet a filmben. Nem, nem, időközben Kirk leleplezi az idegen nőt, nem az, akinek mondja magát, ő is az ellenség tagja és az emberiséget elpusztító fegyvert akarja. Hála az égnek kipurcan.

Star-Trek-Beyond-1

Mindeközben Scotty találkozik egy bolygón élő nagyon sexy csajjal Jaylah-val (Sofia Boutella), akinek a szüleit és fajtársait is a kékfejű gonosz ölte meg. Jelenleg a bolygón rejtőzködve él és próbál életet lehelni egy űrhajóba. Elmeséli, hogy a családja elvesztéséért felelős idegenek birtokában egy olyan technológia van, amivel meg tudják hosszabbítani … az élettartamukat.

Miután a legénység megmaradt tagjai egymásra találnak, rájönnek, hogy Jaylah egy egykori Konföderációs hajó belsejében él és javítja azt. És a hősi halottnak titulált egykori kapitány, miután hajójával lezuhant a bolygóra, kezdett belebolondulni abba, hogy legénysége nem kap segítséget a Konföderációtól. Ebből valamelyest sejteni lehet, hogy a kékfejű és az egykori kapitány egy és ugyan az. Mivel Kirk a legénység egyik tagjának adta a fegyvert, hogy rejtse el azt, aki persze fogságba esett, így nagy volt rá a valószínűség, hogy előbb-utóbb rossz kezekbe kerül. Kirk-ék megszervezik a túlélők kimentését, de ezzel egy időben megindul a Yorktown elleni támadás.

st-beyond-kritik2

Az ekkor már egyre inkább emberi külsejűvé váló kékfejű a város éltető magjába akarja juttatni a fegyvert. Természetesen Kirk utánamegy, és életét kockáztatva megmenti a bázist. Ismét hősként ünneplik őket, Kirk rájön, hogy az újonnan épülő hiper-szuper Enterprise-on a helye. Spock átnézi az idősebbik Spock megőrzött tárgyait és egy, az élete végéig megőrzött képet talál egykori legénységéről. Rájön, hogy a Kirk-el való barátsága, a közösen átélt és rájuk váró kalandok mennyire fontosak számára. Természetesen Uhura-val újra szent a béke, így a hajó legénysége ismét teljes.

Végszó

Elfogult vagyok, nekem az előző két rész is nagyon tetszett. Jó, hogy elsőre sosem teljes a kép, ki kicsoda és kivel van egy oldalon. Nagyon jó a sztori, remek színészekkel karöltve. Külön tetszett és meghatott a legnagyobb Spock-ra, Leonard Nimoy-ra emlékező jelenetek, szép gesztus. Na de lényeg a lényeg, mindenkinek ajánlom a filmet, mert nagyon szuper.

Written By
Tarjányi Tünde