Főoldal Filmek Scarlett Johansson jogi lépésekre készül egy alkalmazás miatt, amiért a mesterséges intelligencia klónozta a hangját
Filmek

Scarlett Johansson jogi lépésekre készül egy alkalmazás miatt, amiért a mesterséges intelligencia klónozta a hangját

A mesterséges intelligencia segítségével jogtalanul használták fel Scarlett Johansson hangját egy reklámvideóban.

748
Fekete Özvegy
Forrás: Marvel Studios

Scarlett Johansson most egy alkalmazás ellen tesz jogi lépéseket, amiért a mesterséges intelligencia segítségével a színésznő nevét és képmását használták fel egy online reklámban – írja a Variety. A hirdetés a Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar nevű mesterséges intelligenciával működő képszerkesztőhöz készült, és Johansson hangjával reklámozzák a programot.

A Variety beszámolója szerint a 22 másodperces hirdetésben Johansson a Fekete Özvegy forgatásán a kulisszák mögött látható, és azt mondja, hogy “Mizu srácok? Scarlett vagyok, és szeretném, ha velem jönnétek”. Majd ezután váltunk Johanssonról a videóban, miközben egy mesterséges intelligencia által generált hang, amely a színésznő hangját használja, azt mondja: “Ez nem csak avatarokra korlátozódik. Képeket is készíthetsz szöveggel, sőt, akár videókat is mesterséges intelligenciával. Szerintem ezt nem szabad kihagynod”.

A Variety szerint a hirdetési blokk alján a Convert Software – az alkalmazás mögött álló fejlesztő – felhívja a figyelmet arra, hogy minden, ami a hirdetésben látható vagy elhangzik, azt a mesterséges intelligencia generálta, és semmi köze a valósághoz. Johansson képviselőit nem sikerült meggyőzni, ezért jogi lépéseket tesznek a programot fejlesztő cég ellen, amiért jogtalanul használták fel Johanssont a reklámban.

“Nem vesszük félvállról ezeket a dolgokat. Szokásos eljárásunk szerint ilyen körülmények között minden jogorvoslati lehetőségünkkel élni kívánunk” – fogalmazott Kevin Yorn, Johansson jogi képviselője.

A mesterséges intelligencia gyakorlatilag már beférkőzött a mindennapjainkba, és azzal, hogy a szoftver mindenki számára elérhetővé vált, a jövőben biztosan találkozni fogunk majd ehhez hasonló esetekkel. A zenészek már most is küzdenek a hangklónozással, de veszélyeket rejt a deepfake alkalmazása is, hogy képesek lemásolni bárki arcát, és felhasználni reklámvideóban. Jelenleg még nem szabályozzák a mesterséges intelligenciát, csak rendeletekkel, illetve Joe Biden is aggodalmát fejezte ki miatta, miután megnézte a Mission: Impossible Leszámolás – Első Részt.

Fekete Özvegy
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...