Főoldal Filmek Rian Johnson és Mark Hamill sokat vitázott a Star Wars: Az utolsó Jedik forgatókönyve miatt
Filmek

Rian Johnson és Mark Hamill sokat vitázott a Star Wars: Az utolsó Jedik forgatókönyve miatt

Sokat vitáztak Luke Skywalker miatt a forgatáson.

336
Star Wars: Az utolsó Jedik

A Star Wars: Az utolsó Jedik rendkívül megosztó lett a Star Wars-rajongók körében. Egyesek dicsérték, hogy merészen új irányt mutat Luke Skywalker számára, míg mások kritizálták, hogy sötétebb irányt vett a karakter. Rian Johnson rendező akárhányszor nyilatkozott, mindig megvédte a filmet, és nem változtatna semmit rajta.

Rian Johnson az Empire magazinnak adott interjújában nemrég kitért Mark Hamill reakciójára, amikor a legendás színész kezébe vette, s elolvasta a Star Wars: Az utolsó Jedik forgatókönyvére. Hamill nem rejtette véka alá a véleményét, hiszen már a forgatás alatt megosztotta közösségi oldalán, mennyire ledöbbent, felkavarta a film cselekménye – amivel nem titok, ő sem értett egyet.

A rendező elmondta, hogy “soha nem tudná elképzelni”, milyen lehet olyan hosszú ideig játszani egy olyan karaktert, mint Luke Skywalker, amit több mint harminc éve kelt életre a képernyőn Mark Hamill. Az eredeti trilógiát George Lucas gondozása alatt készült, bár nem ő rendezte és írta mindegyik filmet, azért végig rajta tartotta a kezét. Most pedig a Disney irányítása alatt két rendező személyisége és története érvényesült, és ez bizony nagy hatással volt Luke Skywalkerre is.

Óvatosan válogattam meg a szavaimat, nem akarok diplomatikus lenni, de nem akarom Mark élményével ellenkezni az én szemszögemből, mert kizárt, hogy valaha is Mark vagy Carrie [Fisher] helyébe képzeljem magam, miután egész életüket úgy élték le, hogy ezeket a karaktereket ismerték. És hogy milyen érzés először húszéves korukban játszani őket, majd visszatérni és eljátszani őket ezekben a filmekben, és aztán egy forgatókönyvet kapni, amiben azt mondják, hogy “Nos, most ez van”… Soha nem tudom elképzelni, milyen lehet ez az élmény. Ez lehetetlen.

Ha Mark Hamill Luke Skywalkerről beszél nekem, akkor hallgatni fogok rá, és el kell gondolkodnom rajta, vitatkoznom kell vele, és oda-vissza adogatjuk a labdát. Őszintén a lelkem mélyére kell ásnom, és azt, amit írtam, és ki kell találnom, hogy ez helyesnek tűnik-e. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nyilvánvalóan ő alkotta meg a karaktert a képernyőn, de ő Mark Hamill, nem szó szerint Luke Skywalker. Luke Skywalker egy a nagyvásznon létező teremtmény. Ő egy mítosz. És ebben a helyzetben csak azoknak az embereknek a fejében él igazán, akik a maguk módján hisznek ebben a mítoszban.

Rian Johnson

Ahogy már mondtuk a bevezetőben, még a készítők között sem volt egyetértés néhány döntésben, s Az utolsó Jedik forgatásán sok vita volt Luke jeleneteiről. Azon lehet vitatkozni, mennyire hoztak jó döntést, de jól mutatja ez is, milyen sokat dolgoztak a karakter útján a filmben. Végül Luke Skywalker megtért, eggyé vált az Erővel, és segített az Ellenállásnak a Kyle Ren ellen vívott harcban.

Rian Johnson Mark Hamill Star Wars
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Tőrbe ejtve: Az üveghagyma
Filmek

Kiderítették, mikor kezdődik a Tőrbe ejtve 3. forgatása

Rian Johnson keményen dolgozik a Tőrbe ejtve 3. részén.

Luke Skywalker
Filmek

Mark Hamill szerint Luke Skywalkerre nincs szükség többé

Soha ne mondd, hogy soha, de valószínűleg többet nem látjuk Mark Hamillt...

Tőrbe ejtve: Az üveghagyma
Filmkritikák

Tőrbe ejtve: Az üveghagyma kritika

Benoit Blanc visszatért, hogy megoldjon egy egészen bizarr gyilkossági esetet.