PlayStation 5 vagy Xbox Series X – Melyiket válasszuk?

Segítünk a nagy döntésben.

Akármilyen hűségesen szolgált minket a PS4 és az Xbox One, novemberben utolér minket a változás szele, és elstartol a konzolok következő generációja. Hónapok óta tart a találgatás a két vezető gyártó gépeit illetően. A kinézet, a játékkínálat, az ár és a kompatibilitás kérdésében számtalan rajongói spekuláció született az év során, a két óriás pedig nemrég hivatalosan is felfedte, mit kell tudnunk az új gépekről. Az információk tehát nyilvánosak, az előrendelések már javában zajlanak, mi pedig segítünk nektek eldönteni, melyik platform mellett érdemes letenni a voksotokat.

Nem tudok dönteni, Xbox Series X-et vagy PlayStation 5-öt vásároljak?

Gépek, eszközök, ár

Először is vegyük át, milyen opciók közül választhatunk. A Sony szokásához hűen követte a megszokott számozást, így az új eszköz szimplán PlayStation 5 néven fut. Kétféle kiadásban kerül majd a boltok polcaira a PS5, ugyanis az alapértelmezett gép mellett egy Digital Edition jelzővel ellátott modell is érkezik. A két gép közötti különbség a lemezmeghajtó meglétében rejlik, tehát értelemszerűen a Digital nem fog lemezes játékokat futtatni, de ez semmilyen minőségbeli különbséget nem fog jelenteni játék közben. Az alapgép ajánlott magyar fogyasztói ára 184.999 Ft, míg a Digital Edition kiadás már 149.999 Ft-tól kapható lesz hazánkban.

A már megerősített perifériák listája is ismert. A Sony piacra fog dobni egy HD kamerát, egy távirányítót (ugyanis a PS5 Ultra HD Blu-Ray lejátszóként is funkcionál), egy töltőállomást a kontroller számára, és a PULSE 3D fantázianevű fejhallgatót. Természetesen a gép mellé csomagolt kontrollert, ami a DualSense nevet kapta, külön is megvásárolhatjuk majd, ugyanis a konzol mellé a megszokott módon csak egyet fogunk kapni. Cserébe az irányító jóval többet fog tudni, mint a DualShock 4, a Sony ígérete szerint a belsős játékok maximálisan kihasználják majd az új funkciókat, mint az adaptív érzékelésű ravaszok, a haptikus visszacsatolás, vagy a beépített mikrofon.

A Microsoft üzleti stratégiája kissé szokatlanabb, ők ugyanis rögtön két konzolt dobnak piacra. A kiindulási pont az Xbox Series X, ami teljesítményében az eddigi legkomolyabb gép lesz az Xbox történetében, azonban egy kissé butított, és jóval szerényebb méretű párt is kap maga mellé. Az Xbox Series S az eddigi legkisebb a sorozatban, és teljesítményét tekintve is meg kell békélnie pár kompromisszummal annak, aki beéri ezzel a verzióval (nagyjából az Xbox One X vetélytársa, de több dologban jobb annál, másokban pedig elmarad tőle). Ezek közül a maximum 1440p felbontást és a lemezmeghajtó hiányát érdemes leginkább számításba venni.

Az árbeli különbség itt sokkal jelentősebb, mint a rivális esetében. A Series X ajánlott ára itthon 184.999 Ft, ezzel szemben kisebb testvérét már 113.999 Ft-ért megkaphatjuk, ez az eltérés pedig bőven okot ad arra, hogy meggondoljuk, elég-e nekünk a Series S által nyújtott teljesítmény.

Perifériákat tekintve az Xbox tulajok helyzete szerencsésebb, ugyanis minden, az Xbox One sorozat gépeivel kompatibilis eszköz a Series családdal is működni fog. Ez érvényes a korábbi kormányokra, kontrollerekre, fejhallgatókra és egyéb kiegészítőkre is, így aki komoly befektetésekre szánta el magát a kényelmes játék érdekében, kedvenc eszközeivel ott folytathatja a játékot, ahol előző konzolján abbahagyta. Cserébe igazi újdonságot nem fognak nyújtani ezek a perifériák, mint a PS5 esetében a DualSense.

Hardver

Hardveres szempontból nehéz győztest választani, ugyanis az architektúrát tekintve nem különbözik sokban a két masina. A nagyobbik Xbox ugyan papíron egy erősebb gép, de ennek számszerű részleteibe nem mennénk bele. Azt azonban mindenképp érdemes kiemelni, milyen újításokat eszközöltek az alkatrészek és az erőforrások terén.

A PlayStation 5 rendkívül komoly belsővel rendelkezik. A 4K felbontásra is képes, akár 120 Hz képfrissítési rátával is operáló gépnek nem fog gondot okozni, hogy a lehető legszebb formában prezentálja nekünk a legújabb játékokat. A ray tracing technológiának hála a fények különösen valósághűnek hatnak majd, a hangulatot pedig a térhatású 3D audio fejlesztés is nagyban növelni fogja. Az egyik legüdítőbb újítás a szupergyors SSD háttértár, ami több fejlesztő elmondása szerint is másodpercekre redukálja, néhány esetben pedig teljesen meg is szünteti a töltési időket. Igazi ereje viszont inkább abban rejlik, hogy az assetek rendkívül gyors elérése kapcsán egészen újfajta pályatervezési lehetőségeket nyújt majd a fejlesztők részére. 825 GB-s kiadásban lesz kapható a konzol, ami a generációban látott játékméreteket tekintve nem túl sok, főleg annak tükrében, hogy valószínűleg még nagyobb fájlokra kell számítanunk a jövőben. Ha a PS mellé pártoltok, akkor különösen érdemes lehet majd elgondolkodni a háttértár bővítésén (addig még nem tisztázott módon tudunk majd külső SSD-t csatlakoztatni).

A Microsoft üdvöskéje egy hajszállal erősebbnek mondható, ami a számadatokat illeti. A kiadott adatok alapján a generáció legerősebb konzolja, az Xbox One X tudásának négyszeresét szolgáltatja majd az új gép. A riválishoz hasonlóan képes lesz a 120 Hz/4K kombinációra, de az ígéretek szerint médiatartalmakat akár 8K minőségben is futtat majd a megfelelő TV-vel karöltve. A tárhely itt már 1 TB (illetve a Series S-nél sajnos csak 500 GB), amely mindenképpen több, mint a riválisnál, de hosszútávon itt sem ússzuk majd meg bővítéssel (amelyről egész pontos információkat szállított már a Microsoft, habár az 1 TB-os bővítő kártyák árait még ők sem merték közölni). Rendkívül impozánsan hangzik a 12 teraflop is, de ha ehhez hozzávesszük a ray tracinget és a Smart Deliveryt, azaz a korábbi generáció játékainak automatikus felskálázását, igazán bizalomgerjesztő összképet kapunk. Egészen durva részletekbe nem szeretnénk belemenni, hogy mit jelent a FLOP a mai gépek adatlapján, elég csak annyit tudnunk erről az informatikai mérőszámról, hogy a lebegőpontos számítás rövidítése (floating-point operation), ami gyakorlatilag bármilyen, tizedesjegyekkel ellátott számokon alapuló matematikai műveletet jelent. Az egész szépségét az adja, hogy az ilyen lebegőpontos számításokkal végzett műveletek sokkal bonyolultabbak, mint mikor az egész számok halmazán szorzásokat, osztásokat vagy más műveleteket végeznénk.

Azonban a Teraflop nem egy egzakt mértékegység, nagyon nehéz direktben a két gép teljesítményét összehasonlítani még akkor is, ha az architektúra nagyon hasonló. A PS5 szupergyors SSD-je ugyanis olyan lehetőségeket kínál majd játéktechnikailag, amely kompenzálni tudja az Xbox Series X nyers erejét (hiába lesz abban is SSD, az szerényebb teljesítményre lesz képes, így az assetek real time streamelésére valószínűleg nem lesz képes). A végső összehasonlítást majd alighanem az első játékok tesztjei hozzák majd meg, de ott is nehéz lesz ítéletet hozni, hiszen a multiplatform fejlesztések alighanem nem tudják majd kihasználni a Sony speciális megoldását, így annak előnyeit valószínűleg a PS5 exkluzív címek élvezik majd, amelyek viszont nem lesznek elérhetőek a rivális platformokon.

Kompatibilitás

A visszafelé kompatibilitás kérdése szokatlanul sok játékost foglalkoztatott az új platformokat illetően. A magam nevében mindenképp mondhatom, hogy abszolút megértem az aggodalmakat, én is sajnálnám, ha a generációban felhalmozott gyűjteményemet nem vihetném át az új eszközökre. Mindkét techóriás gondoskodott arról, hogy emiatt ne érjen minket csalódás, de az Xbox sokkal nagyobb erőfeszítéseket is tett a témában.

A Sony már korábban célozgatott rá, de a héten végre megerősítette, hogy a korábbi gépek támogatása nem opció, vagyis a PS1, PS2 és PS3 játékok lemezeit nem fogja beolvasni és lejátszani a legújabb hardver. Akármennyire is sajnálatos ez a tény, aligha lepődünk meg rajta, tekintve, hogy a PS4 sem kötött szoros barátságot a PS3-as címekkel. A vállalat ígérete szerint azonban a PS4 játékok 99%-a futtatható lesz a vadiúj konzolon, és a népszerűbb és belső gyártású címek még teljesítménybeli pluszt is kapnak majd. Ennek részleteiről egyelőre csak annyit tudunk, hogy plusz fájlok letöltésére lesz majd szükség ahhoz, hogy gördülékenyebben fussanak PS4-es kedvenceink. Ez azonban magasabb képfrissítési rátát jelent majd, plusz a textúrák is finomításra kerülnek, hogy minden szebben és simábban futhasson, ahogy azt az új generáció megköveteli. Azt is biztosan tudjuk, hogy a PS4 idején bevezetett PSVR minden eszköze támogatott lesz, és az ezekkel játszható összes cím legalább 60 fps rátával futni fog az új platformon.

A kiemelt címek az Xbox esetében is komoly ráncfelvarráson esnek majd át. Ezek az úgynevezett Enhanced kiadások a Series család minden előnyét kihasználják majd, az exkluzív címek esetében mindenféle felár nélkül. A Game Pass előfizetőinek nem kell bemutatni ezt a funkciót, de az Xbox One is képes volt a korábbi platformok, vagyis az Xbox és az Xbox 360 egyes játékainak futtatására. Meglehet, hogy csak a kiválasztott címek esetében, de ez a lista folyamatosan bővült, és kivétel nélkül tartalmazza a legendás gépek legnagyobb címeit. Ezek a játékok természetesen a legújabb modelleknek se fognak gondot okozni, így négy generációnyi Xbox címhez kapunk hozzáférést, ami az utóbbi évek egyik legkorrektebb döntése. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kisebbik Xbox, vagyis a Series S annak okán, hogy csak 1440p felbontásra van optimalizálva, ezeknek a régebbi címeknek csak az Xbox One S verzióját fogja tudni futtatni. Mit is jelent ez? A One X ugye képes volt 4K-ra felskálázni a grafikát, ez jelen esetben csak 1440p-ig fog megtörténni, de cserébe profitálhatnak majd ezek a címek a gyorsabb GPU-ból és gyorsabban, stabilabb framerate-tel tudják majd a játékokat futtatni.

Nyitócímek

Játékok terén kissé megkavarodtak az események az elmúlt hetekben. A Microsoft a Halo Infinite elhalasztásával sokkolta a közönséget, míg a Sony a bejelentéssel, hogy egyes közelgő nagy exkluzívok még PS4-re is meg fognak jelenni. Így igazán erős exkluzív kínálatról egyik konzol esetében sem beszélhetünk, habár a PlayStation címei így is jóval erősebb kínálatot körvonalaznak. De vegyük sorra, mi mindennel üthetjük el az időt már a megjelenés napján.

A PS5 gépeken előtelepítve érkezik az Astro’s Playroom, ami lényegében egy platformer képébe bújtatott techdemó, ami a konzol funkciót hivatott sorra venni. Ettől sokkal érdekesebb cím a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, amely mellé a 2018-as Marvel’s Spider-Man felújított változata is érkezik. A méltán sikeres LittleBigPlanet széria is új résszel készül a nagy eseményre, a Sackboy: A Big Adventure is ott lesz a kezdőkínálatban. A már hónapokkal ezelőtt bemutatott Godfall, a Destruction All-Stars és a PS3 egyik kultikus címének újrakevert kiadása, a Demon’s Souls is elérhető lesz az induláskor, néhány független címmel karöltve. Ezek közül a legérdekesebb a Devil May Cry V: Special Edition, és a töretlen népszerűségnek örvendő Fortnite, amely természetesen az új generációban is ingyenesen elérhető lesz.

A PlayStation rajongóknak még egy remek opciójuk lesz a szórakozásra, már amennyiben rendelkeznek PlayStation Plus előfizetéssel. A PlayStation Plus Collection ugyanis olyan kultikus és kihagyhatatlan PS4 játékokat gyűjt össze, amelyek egy Sony fanatikus életéből sem hiányozhatnak, az előfizetők pedig plusz költségek fizetése nélkül hozzájuthatnak a gyűjtemény összes játékához. A lista meglepően hosszú, a lenti videóban megtekinthetitek, elöljáróban csak annyit emelnénk ki, hogy a címek között megtaláljátok a God of War-t és az Uncharted 4: A Thief’s End-et is.

Az Xbox mellett szavazóknak be kell érniük a korábbi generáció exkluzívjaival, mivel a Halo Infinite nem készült el a jeles alkalom idejére, további kifejezetten csak Series gépcsaládra készült software-rel pedig nem készült a Microsoft. A Gears 5 és a korábban konzolon nem elérhető Gears Tactics azonban felújított grafikával lesz indítható, hozzájuk early access állapotban csatlakozik a Grounded, és még a karácsonyi szezon előtt megkapja felturbózott változatát a közönség kedvenc Forza Horizon 4.

A multiplatform címek listája már sokkal impozánsabb. A Ubisoft az új konzol megjelenéséhez igazította az Assassin’s Creed: Valhalla premierjét, így már az első napon belevethetjük magunkat a skandináv kalandba. Emellett már a megjelenéskor játszható lesz a DIRT 5, a Watch Dogs: Legion, az Observer: System Redux, a már említett Devil May Cry 5 és a Yakuza: Like a Dragon. A korábbi nagy multiplayer kedvencek is átköltöznek az új generációra, ugyanis a Fortnite és a Destiny 2 is megkapják felújított változataikat. Persze ne feledjük, hogy mindezek PS5-re is ugyanúgy érkeznek, így ha a választékot nézzük, a Sony platformján mindenképp több dologból tudunk majd választani.

Természetesen a játékvilág legnépszerűbb szolgáltatása, a Game Pass továbbra is elérhető lesz, a játékkönyvtár pedig folyamatosan bővül majd. A Microsoft rendkívül szimpatikus szokásához hűen az exkluzív címek a megjelenés napján bekerülnek majd a katalógusba. A PC-s előfizetés nemrég elszenvedett egy kisebb mértékű áremelést, erre a helyetekben a Series premierje körül a konzolos verzió terén is számítanánk, azonban lássuk be, a Game Pass a jelenlegi ára többszörösét is vígan megéri. Főleg annak tükrében, hogy decembertől az EA Play katalógusával is bővül a szolgáltatás.

Végszó

Nem fogunk egyértelmű értékítéletet mondani a két konzol fölött, ugyanis végeredményben a gyártó iránti hűség, vagy a játékfelhozatal fog dönteni mindannyiunk esetében. A PS5 inkább a perifériák terén, az exkluzív, saját gyártású címek kapcsán és a szupergyors SSD kínálta új lehetőségek révén lehet érdekes. Az Xbox Series X pedig a nyers erő, kistestvére a Series S pedig az olcsóbb ár kínálta kompromisszum miatt lehet szimpatikus (továbbá ne feledjük a Microsoft legfőbb ütőkártyáját, a Game Passt, valamint a bőséges számú visszafelé kompatibilis korábbi Xbox játékokat).

Reméljük, ezzel az áttekintéssel sikerült megkönnyítenünk a választást számotokra. Ha igen, jegyezzétek fel a naptáratokban az next-gen kezdetét. November 10-én az Xbox nyitja a sort, az európai közönség pedig november 19-től izzíthatja be PlayStation 5 gépeit. Legalább olyan remek élményeket kívánunk mindenkinek az új gépekhez, mint amilyeneket nekünk okoztak a jelen generáció masinái. [socialpoll id=”2682073″]

Total
0
Shares
Previous Article
Superman

Állítólag Henry Cavill három Superman-filmre és egy sor vendégszerepre írt alá

Next Article
WandaVision

Bemutatták a WandaVision első előzetesét, ami a filmekkel ellentétben egy nagyon őrült kalandot ígér

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!