PlayIT: a jelen és a jövő találkozója

Rövid beszámolónk a 2018-as PlayIT: Budapestről.

Rövid beszámolónk a 2018-as PlayIT: Budapestről.

Láttuk őket a vonaton. Láttuk őket Kőbányán. S minél közelebb értünk a Hungexpohoz annál többel találkoztunk. Aztán a helyszínen teljesen átvették a hatalmat a különböző jelmezekbe, vagy csak egy gamer/geek/anime pólóba bújt fiatalok.

Elég korán érkeztünk, de már akkor hihetetlen tömeg volt, mégis teljesen simán, gyorsan ment a beléptetés. Évek óta óriási az érdeklődés a Playit iránt, vajon mi ennek az oka?

Egy: a hangulat. Itt tényleg aki geek az otthonra talál. A legnagyobb fandomok mind megtalálják a saját számításukat, ha most elvonatkoztatunk a játékoktól, cosplayesek, kitelepülők közül volt: Star Wars, Középfölde, Trónok Harca (nem csak a hivatalos vastrónos-sárkányos HBO pavilon), Marvel, II. világháborús… s sorolhatnám napestig. A katonaság iránt érdeklődőket még a Magyar Honvédség standja is várta. És ezer és ezer karakter cosplaye felvonult Göthe Salamandertől kezdve Tony Starkon át egészen Nidalee-ig. [penci_related_posts dis_pview=”yes” dis_pdate=”no” title=”Még több a témában…” background=”” border=”” thumbright=”yes” number=”4″ style=”grid” align=”none” withids=”” displayby=”tag” orderby=”random”]

Kettő: a legújabb játékok. Óriási érdeklődés volt a friss megjelenések iránt, sokan csak azért jöttek, hogy akár félóra sorban állásért cserébe, 10-10 perceket játszva eldöntsék mi kerüljön a karácsonyfa alá. Legjobb dekor díját szerintem a Tomb Raideres srácoknak kell adni, hangulatos dzsungel belsőben próbálhattuk ki Lara Croft dél-amerikai kalandját. Szorosan a második helyen az Assasins Creed: Odyssey ahol az antik görög építészetet idézték meg. Említésre méltó még Sony New Yorkra hajazó díszlete a Spiderman pavilonnál. De az év két nagy durranására, a PUBG-re és a Fortnitera utaló elemek is végig vonultak a rendezvény három csarnokán. Az említett játékokon túl a Fallout 76 és az Overwatch vonzotta a legtöbb érdeklődőt. Azt viszont meg kell említenem, hogy valóban Magyarország a 10 millió FIFA és CoD országa továbbra is, messze ez a két széria kapta a legtöbb konzolt, az EA többi sportjátéka alig kapott lehetőséget. Érdekesség, hogy a okostelefon gyártók is kitelepültek, hogy a készülékükön futó játékokkal reklámozzák  a terméküket.

Három: youtuberek. A különböző “töltelék” programok műsorvezetésében és azokban való szereplésben különböző vloggerek segítették a szervezőket, és mind tudjuk, hogy az emberek nem a koncertekért s a vicceskedő kvízekért jöttek, de amikor arra jártunk, alaphangon 25-30 ember mindig ült a nagyszínpad előtt, s tényleg szórakoztatóan vezették a műsort.

Négy: e-sport. Tényleg a jövőt láthattuk amikor 8-10 évesek ráncigálták a kivetítő elé az anyukájukat, hogy nézzék ahogy a jelen, 16-20 éves srácok CS:GOznak, vagy Fortniteoznak, vagy LoLoznak. Egy-egy (amúgy végig szakkomentált) meccset minimum félszáz ember megnézett. Én akkor húsz évesen éreztem azt, ahogy elszaladt mellettem az idő. A kollégám akivel mentem idősebb nálam, mégis ő teljesen egy hullámhosszra került ezzel a részével is a Playitnek, szóval simán benne van, hogy csak nekem kell kicsit felgyorsítanom. Ami tetszett, hogy kitelepültek sport klubok e-sport tagozatai toborozni, illetve eleve e-sport klubnak alapított egyesületek, így a jövő biztosan jó kezekben van.

Hálaisten az a szervezők gondoltak az ilyen oldtimerekre mint én is, gyerekkoron játékai is ki voltak téve, Xbox360-on, volt szülő megőrző (hálaisten olyan öreg még nem vagyok), s volt egy szigorúan 16+ zóna az abszolút retro jegyében, Streetfigtherrel és a 90-es évek többi játékcsodájával, sörponggal, s beszélgetésre alkalmas fotelekkel, asztalokkal.

Beszéljünk az anyagi részéről. A kaja, üdítő, sör (csak a 16+ zónában!!!) a fesztivál árkategória alsó szintjét súrolta, teljesen vállalható árak, s minőség. A helyi kis shopokban pedig elég kedvezményes áron lehetett játékokhoz és kiegészítőkhöz jutni.

A magyar Comic-Con azért még mindig inkább a 18 alatti korosztály látogatja, de ahogy telik majd az idő, ez az ország legfontosabb szórakoztatóipari eseménye, s lehet, hogy ez már ma is így van. Én a magyar szórakoztatóipari szereplők helyében a sajtótájékoztatóm, vagy bemutatómat legyen az film, képregény, játék vagy épp egy fantasy regény biztosan ide szervezném. Bár a Playit, ígyis-úgyis óriási telt házzal fog menni hosszú évekig erre fogadni mernék.

Total
5
Shares
Previous Article
Harley Quinn

Margot Robbie felfedte a Birds of Prey teljes címét

Next Article
Venom

A Sony 2020-ban két Marvel-filmet is bemutat

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!