Főoldal Filmek Optimusz és Megatron összecsapása látható a Transformers Egy kiszivárgott promóciós képén, az első reakciók pedig nagyon pozitívak
Filmek

Optimusz és Megatron összecsapása látható a Transformers Egy kiszivárgott promóciós képén, az első reakciók pedig nagyon pozitívak

Bizony nem érdemes temetni a Transformers Egyet a humoros hangvételű előzetes alapján.

213
Transformers One
Forrás: Paramount

A héten tartják Franciaországban, pontosabban Annecy városában az Annecy Festival of Animation 2024 nevű rendezvényt, mely évről évre a filmkészítés animációs oldalát hivatott ünnepelni, független munkákkal, leendő szakemberek versenyfilmjeivel, és ami a legfontosabb, exkluzív vetítésekkel.

A hivatalos program szerint természetesen az idén érkező Transformers Egy is kapott egy panelt, ráadásul a szerencsések először nézhették meg a filmet (sőt még Optimuszék szobraival is fotózkodhatnak a résztvevők). Ennek kapcsán helyben egy új promóciós poszter is kiszivárgott, melyen viszont nem a fiatal Orion Pax (Chris Hemsworth) és D-16 (Brian Tyree Henry) látható, hanem már Megatron és Optimusz (valószínűleg első) összecsapása. Ezzel végre további megerősítést nyert, hogy a cselekmény során mindketten átváltoznak legendás énjeikké, egyben magában hordozza a film komolyabb oldalának ígéretét is, melyet sokan hiányoltak a humorra fókuszáló első előzetes után. Az első reakciók ráadásul rendkívül pozitívak, s igaz, továbbra is kiemelik a humort, viszont a nyilatkozatok szerint ez jó értelemben erősíti az egyébként drámai kalandot.

IMG 3874

Tény, hogy a Transformers Egy első előzetese nem feltétlenül azt hozta el, amit a régi rajongók vártak volna: nem egy elnyomás ellen lázadó gladiátor és egy szerény, de befolyásolható könyvtáros felemelkedését és bukását vetítette előre, sőt látszólag nem lesznek benne politikai játszmák, ahogy fröcsögő energon sem. Az is tény, hogy a készítők részéről talán nem volt a legjobb ötlet ennyire a film humoros oldalára helyezni a bemutató hangsúlyát, de egyben az is, hogy ahogy szinte minden új rajzfilmmel, úgy ezzel is egy új közönséget, gyerekeket akarnak megcélozni, ilyen szempontból a fentieket is egy nekik is befogadható formában lehetne csak megvalósítani, ami valószínűleg ugyanilyen elégedetlenséget váltott volna ki. Sokan máris temetik az egészet, pedig azért a humor mellett jócskán bizonyította az előzetes azt is, hogy bár egy új irányt vesz ez az eredettörténet, a gyökerei az idén negyven éves franchise minden részébe lenyúlnak.

Mivel a készítők trilógiában gondolkodtak, így a legnagyobb kérdés az volt, ténylegesen eljutunk-e majd a film során Optimusz és Megatron születéséig, akikkel ugyebár fiatalon találkozhatunk majd. Az előzetesben felvillantak ennek bizonyítékai, hiszen egy-egy snitt erejéig az ugró Optimuszt, illetve az Álcák szimbólumát megalkotó Megatront is láthatjuk. Sokan ezeket inkább egyfajta előrevetítésként értékelték, hiszen játékidő szempontjából viszonylag rövid idő alatt kéne ide eljutnunk, egészen onnan, hogy még az átalakulásra sem képesek, sőt fogalmuk sincs semmiről. A film ráadásul beveszi még melléjük Űrdongót (Keegan-Michael Key) és Elita-1-et (Scarlett Johansson) is, bár ők valószínűleg támogatókként lesznek inkább jelen a cselekményben. Elita oldaláról viszont ott van az a tény is, hogy ő és Optimusz általában egy párt alkotnak, tehát az ő kapcsolatukat is valamikor fel kéne fedezni, amire ráadásul eddig elég kevés példa volt, az álca karakterekről nem is beszélve. Közülük Megatron szempontjából nyilván Üstökös (aki mögött ráadásul egy trónt láthatunk az előzetesben) lehetne az, aki nagyobb fókuszt kap, illetve talán Fülelő, de biztosan megjelenik majd rajtuk kívül Sokkoló és például Airachnid is (aki egyben elsőként debütál nagyvásznon). Valószínűleg a játékidő egy pontján D-16 leválik majd Orionéktól, s kettejük története és motivációi két szálon mozognak majd, hogy aztán a végén tanúi lehessünk első összecsapásuknak és a polgárháború kitörésének.

A kérdés, hogy vajon ezúttal milyen alap mentén fog a két bot barátsága szétszakadni, ilyenből a franchise története során szintén kaptunk már jó párat, de a film ezen vonulata mindenképpen magában hordozza az annyira hiányolt komorabb hangvételt. Eleve a megtartott kasztrendszer eleme is inkább efelé kacsingat. Emellett a rajongóknak szinte lépten-nyomon igyekeztek kedveskedni olyan dolgokkal, amiket a gyerekek észre sem vehetnek, mint például az Iacon 5000 verseny, ami csak képregényben került említésre vagy a Tizenhármak rozsdásodó maradványai a barlangban, ráadásul először láthatjuk a Kibertront virágkorában. Végre láthatjuk azt a világot, amit leginkább csak az autobotok meséiből ismerhetünk, amiről eddig sokszor vakon kellett elhinnünk, hogy érdemes érte harcolni, egy élő és rejtélyekkel teli világot, ami megannyi titkot rejtett már, s még fog is, s egyszerűen mindig izgalmas többet megtudni róla. Megeshet, hogy tényleg túlontúl leegyszerűsítették az alapokat, s ezzel végül sokaknál mellélőnek, de ebből kiindulni egyelőre nincs okunk. Kérdés, mit vetítenek majd előre a következő kedvcsinálók, de nem szabad feledni azt sem, hogy nem egyszer megesett már, hogy az előzetesek félrevezetőnek hatottak a végeredménnyel kapcsolatban.

Mindig nehéz egyszerre új közönségnek és régi rajongóknak is megfelelni, főleg egy ennyire szerteágazó stílusú és nagy múltú franchise esetében, de az eddigi szivárgások alapján azért minden korosztály számára tartogatnak ínyencségeket, s minden esély megvan rá, hogy a negyvenedik évforduló alkalmából egy jó Transformers-filmre ülhessünk be október 10-én.

Kepernyofelvetel 105
Forrás: Paramount
Szerző
Kajtár Virág

A Transformers-szeretete hozta a WS csapatába. 2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Transformers: A fenevadak kora
Filmek

Chris Hemsworth szerepelhet a Transformers/G.I. Joe crossoverben

A színész nem egy, de két univerzumot is meghódíthat.

Transformers Egy
Előzetesek

Ütős magyar szinkronos előzetest kapott a Transformers Egy

A Transformers Egy előzetese alapján végre láthatunk egy jó filmet a mozikban.