Főoldal Játékok PC Négy nappal a megjelenése után megszűnik a The Day Before fejlesztője
PC

Négy nappal a megjelenése után megszűnik a The Day Before fejlesztője

Az év legrosszabb játéka vagy legnagyobb csalása?

432
The Day Before
Forrás: Steam

Idén rengeteg jó játék mellett azért kijutott néhány katasztrofális bukás is. December 7-én jelent meg korai hozzáférésben PC-re a nagyon várt The Day Before című túlélős horror, multiplayer játék. A szoftver botrányos állapotban van, gyakorlatilag játszhatatlan, ráadásul közel sem annak a játéknak a képét mutatja, melyet korábban beharangoztak. Rá négy napra, december 11-én a fejlesztő Fntastic bejelentette, hogy bezárja a stúdióját, mert nincs elegendő pénzügyi hátterük a játék kijavítására. Az év legnagyobb átverésével van dolgunk?

2021-ben jelentette be a független fejlesztő Fntastic, hogy elkészítik PC-re a The Day Before címre keresztelt túlélős horrorjátékukat. A bejelentéshez rögvest gameplay előzetest is mutattak, amely ránézésre a Tom Clancy’s The Division és a DayZ című játékok szerelemgyerekének tűnt egy ígéretes zombis, túlélős horror MMO környezetben. A fejlesztő és a kiadó Mytona akkor úgy reklámozta a játékot, mint az „igazi áttörést az MMO túlélő műfajban”. A fejlesztők elmondták, hogy igazi realizmust fognak kapni a játékosok, egy hatalmas nyitott világot, amelyben a játékosok keresztül kasul bejárhatják a zombikkal fertőzött New York városát. A megjelenést még 2022 júniusra tervezték, de ezt kitolták 2023 márciusra, mivel időközben Unreal 4-ről váltottak Unreal 5-ös grafikus motorra.

A Steamen óriási várakozás övezte a játékot, rengetegen tették várólistára. 2023 januárjában a Steam eltüntette a The Day Before-t a digitális áruházból. A Fntastic ekkor úgy kommentálta, hogy védjegy problémákba ütköztek és már dolgoznak az ügyön. A megjelenést tovább halasztották november 10-ére. A fejlesztők azonban ekkor mintegy beismerték az IGN-nek, hogy ők már azelőtt tervezték tolni a megjelenést, hogy védjegy problémákba ütköztek volna. Azt a vádat viszont tagadták, hogy a játék egy átverés lenne és a bemutatott előzetesek nem fedik a valóságot. Hogy eloszlassák a spekulációkat februárban újabb gameplay előzetest mutattak be, amely egy nagyon ígéretes játék képét festette. A videót szinte azonnal eltüntették a YouTube-ról, újabb védjegy problémák miatt egy külsős féltől (feltehetően a Ubisofttól). A játékot folyamatosan tologatták, végül december 7-én lett elérhető a Steamen a szoftver korai hozzáférésben.

A játék katasztrofális állapotban jelent meg, szinte alig működik benne valami, a textúrák botrányosan rosszak és a szoftver teljesítménye kritikán aluli lett. A legrosszabb, hogy köszönőviszonyban sem volt azzal, aminek beharangozták, vagy mutatták az előzetesben. Egyáltalán nem nyitott teret, sem működő MMO környezetet nem kaptak a játékosok. Inkább hasonlított az Escape from Tarkov olcsó másolatára The Division köntösbe bújtatva. A játékosok átverve érezték magukat és sorra kérték vissza a játék, amúgy meglehetősen nagy, 39 eurós árát a Steamen. A fejlesztők megpróbáltak pár hibajavítást kiadni, de szinte semmit nem javított a helyzeten, az amerikai IGN 1 pontot adott rá, minden idők legrosszabb játéknak titulálva. A Fntastic fejlesztői végül december 11-én közölték, hogy bezárják a stúdiójukat és megszűnik a cég nyolc évvel a megalapításuk után.

A közleményükben arra hivatkoztak, hogy nincs elegendő pénzügyi forrásuk a The Day Before befejezésére és minden bevételüket arra használták fel, hogy az adósságaikat törlesszék partnereik felé. Ők öt éven keresztül mindent megtettek, hogy működő játékot készítsenek, de sajnos ez nem sikerült. Azt is közölték, hogy semmilyen előrendelést vagy közösségi finanszírozást nem vezettek be a megjelenés előtt. Mégis a megjelenéskor 39 euróért árulták és ezt a pénzt be is szedték a játékosoktól, de együttműködnek a Steammel az ár visszatérítésében. A The Day Before és a korábbi 2021-es Propnight című játékuk jövője így bizonytalanná vált. A Redditen megjelent bennfentes információk szerint 201 ezren vásárolták meg a játékot és közülük csak 91 ezren kérték vissza az árát, tehát jócskán maradtak még, akik visszakövetelhetik a pénzüket. Játékosok tömege érzi magát átverve, egy olyan játék miatt, amelyről számos helyen elmondták a sajtóban, hogy nagy valószínűséggel egy átverésről lehet szó. Úgy tűnik a kételyek igaznak bizonyultak és a The Day Before-ra úgy fogunk emlékezni, mint a 2023-as év egyik legrosszabb játékára és legnagyobb átverésére. Hasonlóan az idei Forspoken, The Lord of the Rings: Gollum és a Skull Island: Rise of Kong játékokhoz.

The Day Before
Forrás: Steam
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Stellar Blade
PlayStation

Várakozáson felül teljesített a Stellar Blade, tervben van a PC-s változat

A Shift Up új PS5 exkluzív játéka hangos siker lett, folytatások is...

Helldivers 2
Játékok

A Helldivers 2 továbbra sem érhető el 177 országban, a fejlesztő próbálja megoldani a helyzetet

Hiába lépett vissza a Sony, a játék továbbra sem játszható a világ...