Főoldal Filmek Mit tudunk Ostorról és a terrorconokról, a Transformers: A fenevadak kora gonosz alakváltóiról
Filmek

Mit tudunk Ostorról és a terrorconokról, a Transformers: A fenevadak kora gonosz alakváltóiról

Vegyük sorra a Transformers: A fenevadak kora gonoszait.

95
Transformers: A fenevadak kora

Már csupán néhány nap és nézhetjük a Transformers-franchise legújabb részét, A fenevadak korát. Ahogyan azt már megszokhattuk, most is kapunk majd (régi)új ellenségeket: ezúttal Ostor (eredeti nevén Scourge) és terrorconjai, illetve az elemi gonosz Unicron veszik át Megatrontól a stafétát. Unicron történetét már részleteztük korábbi cikkünkben, most nézzük meg, mit tudunk Ostorról és a többiekről.

A fenevadak korának karaktereiről már közzétettek hivatalos, rövid ismertetőket, melyek alapján felvázolható, hogy ezúttal hogyan csavarták őket bele a filmes univerzumba. Ostor, mint ahogy erre az előzetesekből is lehetett következtetni, a terrorconok vezére lesz, aki egyben az univerzum leghírhedtebb vadásza is. Csatlósaival évezredek óta pusztítják a világokat Unicron nevében, s ezúttal elérik majd a Földet is. Két nevesített pribékje Nightbird és Battletrap lesznek, a többi terrorocon pedig valószínűleg majd az előzetesekben is látott drónsereg képében képviselteti magát.

Ostor, illetve a terrorconok, természetesen régóta létező karakterek, közel negyven éve ismerjük különböző verzióikat. Mivel a Transformers esetében nem beszélhetünk egy egységes idővonalról, így őket is több különböző sorozatban és képregényben használták már fel, ezek közül inkább a mozgóképes tartalmakat próbáltam összeszedni.

A G1-korszak

Az eredeti The Transformers-sorozat 1984-ben indult, majd két évad után kapott egy filmet is, melyben bemutatták a nézőknek Unicront, a Káoszhozót. A Transformers történetében ő az elemi gonosz, lényegében maga az ördög, akinek képességei közé tartozik a transzformerek átformálása is. Általa született meg Ostor is, akinek eredeti neve Thundercracker volt és az Álcák közé tartozott. A filmben miután az álcák menekülőre fogják Autobot City-ből, Starscream kilöki az alig funkcionáló Megatront a világűrbe, a többi sérült álcával egyetemben. Hosszú mélyűri sodródás után Unicron talál rájuk és új testet ad nekik azzal a feladattal, hogy szerezzék meg a Vezetés Mátrixát, melynek ereje az egyetlen amely megsemmisítheti őt. Így lesz Megatronból Galvatron, és például Thundercrackerből Ostor, aki ezek után Galvatron nyomkeresőjeként funkcionál, illetve rendre emlékezteti őt, hogy urukat, a hatalmas Unicront kell szolgálniuk. Ostor irányítása alá tartoznak a Tisztogatók(Sweeps), akik külsőre megkülönböztethetetlenek tőle, a hangjuk mégis sokszor különböző. Bár Unicron csupán két álcából teremtettő őket, mégis sokan vannak, ami egyébként előnyos ugyanis Galvatron egyik kedvenc elfoglaltsága rájuk lövöldözni. Az ő segítségükkel Ostor a film során elpusztítja Ultra Magnust – aki az autobotok vezetője lett Optimus halála után – így Galvatron megszerzi a Vezetés Mátrixát. Azt viszont nem tudjuk, hogy a további cselekményben milyen szerepet töltött be, ugyanis Ostor a filmben ezek után nem tűnik fel.

A sorozat viszont folytatódott a harmadik és a negyedik évaddal, így természetesen ő is visszatért. Mivel Unicron megsemmisült és Galvatron eltűnt, Ostor elindul felkeresni mesterét Cyclonus kíséretében, akit szintén Unicron teremtett. Meg is találják a Thrull bolygón, csakhogy Galvatron addigra már teljesen megőrül. Végül, mielőtt megsemmisítené őket, Ostor térdre ereszkedik és Galvatron egójára próbál hatni, ami végül be is válik és egy többé-kevésbé épeszű vezetővel térnek vissza az álcákhoz. Ostor ezek után általában Galvatron oldalán látható és megannyi furcsa kalandba keveredik, például megszállja őt a filmben megsemmisült Starscream szelleme is, aki szövetséget köt Unicronnal egy új testért cserébe. Starscream feladata az lett volna, hogy Unicron egyetlen megmaradt részét, vagyis a fejét, kösse össze a Kibertronnal, így a Káoszhozó újra testet ölthetett volna. Ostor, bár a filmben hűséges volt Unicronhoz, egy idő után ellenezni kezdi a tervet, ugyanis Unicron megfenyegeti őt azzal, hogy amit adott, azt bármikor el is veheti. Szerencsére Starscream sem gondolja komolyan a dolgot és miután megkapja tőle az új testét elárulja Unicront, aki így nem tér vissza és Ostornak sem kell tartania tőle.

Ostor később még egyszer találkozik Unicronnal, mikor az álcákkal antirészecskék után kutatva ki akarja fosztani annak agyát – sikertelenül.

Később egy összecsapás során Galvatron megszerzi Rodimus Prime-tól a Vezetés Mátrixát, ám kísérteni kezdik őt annak szellemei. Újfent az őrület határán megkéri Ostort, hogy szabaduljon meg a Mátrixtól, aki viszont inkább saját mellkasába helyezi azt. Mivel a Mátrix maga a tömény jó energia, Ostor viszont az ördögtől való, a testében ezek az energiák összeegyeztethetetlenné válnak és egy torszülötté változik. Megpróbálja átvenni az irányítást az álcák felett, akik nem igazán bírnak vele, mígnem Hot Rod(Rodimus) vissza nem szerzi jogos tulajdonát. Árulása ellenére Galvatron nem végez Ostorral.

Az utolsó történetszálban elrabolja őt más álcákkal együtt a Hive (Kaptár) nevű szervezet, miután veszítenek az autobotok ellen egy csatában. A Hive tagjaival szövetségre lépve, Ostor targetmaster lesz, ami annyit tesz, hogy kap egy kis társat, akit fegyverként használhat és felerősíti őt. Ezt a társát úgy hívják Fracas és vele marad a sorozat végéig, de Ostorral már egyéb lényeges dolog nem történik.

A japán G1-kontinuitás

Érdekesség, hogy az eredeti The Transformers-sorozat negyedik évada egyáltalán nem került műsorra Japánban, tehát a fenti utolsó történetszál a japán rajzfilm kontinuitásban nem történt meg. Helyette ők csináltak egy saját sorozatot Headmasters néven, melyben Ostor története máshogy folytatódik, bár eléggé háttérbe szorították. A történet nagy részében beárnyékolja őt és Cyclonust is egy Sixshot nevű új karakter, illetve egy Scorponok nevű álca próbál hatalomra jutni, de mikor visszatér Galvatron Ostor azonnal az ő pártját fogja.

Robots in Disguise (2001)

A Transformers: Robots in Disguise volt a franchise történetében az első reboot, vagyis elismert külön idővonal. A sorozat eredetileg egy anime, mely Car Robots címmel futott, csupán nyugaton kapta meg a hangzatosabb Robots in Disguise alcímet. Az ellentmondások ellenére végül a G1-es univerzum részévé vált, pontosabban azt zárta le Japánban.

A sorozat történetében Ostor egy hattagú autobotcsapat tagjaként kezdi, akiknek fő feladata eljutni a Földre, hogy aktiválják a legendás Autobot erődöt, a Maximust. Mielőtt azonban elkezdhetnék egyáltalán küldetésüket a hajójuk meghibásodik és lezuhan a bolygónkra, ők pedig mind a hatan sztázisban ragadnak. A 21.század elején egy tudós felfedezi az erődöt és a lezuhant hajót is, Megatron pedig megérkezik a Földre. Miután kiszedi a tudósból ezek hollétét, ellopja a hat Autobotot, hogy átprogramozza őket a saját céljaira. Az első öttel minden a tervei szerint alakul, jármű alakot is szerez nekik, ámde mikor az utolsóra kerülne a sor Optimus Prime közbelép. Szó szerint ugyanis mikor Ostor be akar szkennelni egy kamiont az altmódjának, Optimus a sofőrért nyúl, így őket is beszkenneli. Emiatt Ostor nem csak a kamion formát kapja meg, hanem robotmódban úgy néz ki, mint Optimus Prime (csupán fekete színű). Mivel Megatron előzőleg kiölt belőle minden jóságot, így lényegében ő lesz Optimus gonosz ikertestvére a történetben, aki azonnal az új álcák parancsnokságára pályázik. Megatron engedi, hogy vezesse átprogramozott csapatát, ő pedig egy darabig hűségesen követi is a parancsait. Csakhogy később mikor az álcákkal együtt megközelíti a Maximus erődöt visszatérnek az emlékei is az eredeti küldetéséről. Végül annyira összezavarodik, hogy el akarja pusztítani az univerzumot a Maximust felhasználva. Később egy csatában Megatron megsemmisül, így Ostor előlépteti magát vezérré. Elrabolva egy Autobotot sikerül aktiválnia Maximust, azonban irányítani nem tudja, a saját magában lévő negatív energiák miatt. Közben ráadásul befut Galvatron is(Megatron újjászületett formája), így Ostor elveszti a vezetői szerepét is. Később rájön, hogy a szkennelés által belé került emberi oldalával tudja irányítani Maximust és megparancsolja neki, hogy végezzen Galvatronnal. Természetesen a terve hamvában hal és Galvatron elveszi tőle a maradék saját akaratát is, az autobotok végső győzelme után pedig a Maximus erőd fogságába kerül.

A Unicron-trilógia

Legközelebb mozgóképen a Unicron-trilógia harmadik etapjában, vagyis a Cybertron (2005) című sorozatban találkozhattak vele a rajongók, ahol megint teljesen új történetet kapott.
Itt réges-régen Ostor egy Backstop nevű autobot tanítványa volt a Dzsungel bolygón. A planétát folyamatosan fosztogatók tartották rettegésben, ám a mester nem hitt az agresszióban és békés megoldásokra oktatta tanítványait. Ostornak azonban egy nap elege lett és elárulta a mesterét: bosszút állt a fosztogatókon. Backstop hiába figyelmeztette, hogy az erőszak csak újabb és újabb szomorúságot hoz majd míg végül őt is felemészti, Ostor nem hallgatott rá és háborút indított. Ellenségeinek ultimátumot adott: vagy meghajolnak előtte vagy megsemmisülnek. Végül ugyan hatalmas erejének köszönhetően magához ragadta a bolygó feletti hatalmat, ám addigra szem elől tévesztette eredeti célját, s a békét saját hatalma fenntartásában látta.

Évek múlva a jelenben idegenek érkeznek a templomához és az egyikük Megatronként mutatkozik be. A különös bot elárulja neki, hogy bizonyos kulcsokat keres, amikkel hatástalaníthat egy fekete lyukat, ami rettegésben tartja az univerzumot. Ostor megérzi, hogy valami nem stimmel a jövevénnyel így párbajra hívja, melynek végén kénytelen elismerni Megatron erejét, illetve csatlakozik hozzá, hogy új erősebb ellenfelekkel mérkőzhessen meg. Ilyen például Optimus Prime is, akivel többször is összecsap, míg végül elismeri a vereségét és átadja az Autobotoknak az egyik kiberkulcsot. Sőt szép lassan összebarátkozik az Autobotok egyik ember barátjával, Lorival is, aki hasonló elveket vall mint volt mestere. Mire észhez tér, részben a lánynak köszönhetően, addigra a fekete lyuk lényegében elnyeli a bolygóját is, ő pedig végre az Autobotok mellett foglal állást. Csatlakozik Optimus csapatához, hogy legyőzzék az addigra Galvatronná lett Megatront, illetve, hogy megsemmisítsék a fekete lyukat. Végül tanúja lesz a Kibertron újjászületésének, ám saját otthonát Galvatron bele akarja vezetni annak felszínébe, amit Ostor a többiekkel összefogva végül sikeresen megakadályoz. Ezek után újra ő lesz a Dzsungel uralkodója, csupán immár az összefogást nagyobbra becsüli a brutális erőnél.

Mint fentebb is írtam, Ostor a filmben a terrorconok vezére lesz, akik közé tartozik még név szerint Nightbird, a nindzsa és Battletrap, a felderítő is. A terrorcon frakció már szintén a kezdetektől létezik, az álcák egyik kisebb csoportját nevezik általában így.

Nightbird

Ahogy a filmben, úgy Nightbird az eredeti The Transformers sorozatban is egy nindzsa volt, csakhogy eredetileg emberek alkotják azért, hogy büszkélkedjenek technológiájuk fejlettségével. Később az álcák átprogramozzák saját céljaikra, de mivel a kreátora nem engedi az Autobotoknak, hogy megöljék, végül lefagyasztásra kerül. Később még megjelent a Cyberverse (2018) című sorozatban is, zsoldosként.

Battletrap

Battletrap nem sok helyen bukkant fel ezidáig. Elvileg csupán a japán Headmasters sorozatban kapott mozgóképes megjelenést. Amit fontos tudni róla, hogy itt egy duocon volt, ami annyit tesz, hogy két külön járművé alakul, majd ezekből áll össze. A személyisége igen irritáló, sokszor annyira szeret játszadozni a prédáival, hogy szem elől téveszti a célját is.

A terrorconok

Az eredeti The Transformers szériában hat terrorcont ismerhettünk meg, kiknek a vezetőjét úgy hívták Hun-Gurrr. Ezek a lények még álcákhoz képest is problémásak, ugyanis leginkább az ösztöneik vezérlik őket. Ha éppen úgy tartja kedvük megölnek csupán azért, mert unatkoznak. Mindegyikük őrült, és altmódjaik is tükrözik egyszerű elveiket(vagy épp azok hiányát) ugyanis mindegyikük állatias alakot választott magának. A sorozatban Galvatront követik, s képesek egymással kombinálódva a hatalmas Abominusszá alakulni. A Japán kontinuitásban a quintessonok alkották őket, de mivel nem használták hozzá a Vector Sigmát, állatiasra sikerültek.

A Unicron-trilógiában a középső, Energon (2004) című sorozatban bukkantak fel. Itt Unicron testéből alkotta őket Alpha Q (Quintesson), és lényegében értelem nélküli lényekként szolgálták őt. Bár eredetileg csak jaguár és madár alkatúak léteztek, Q kicsit megkavarta a dolgokat és teremtett még dínó, illetve bogár formákat is. Itt is lényegében az ösztöneik vezérlik őket, bármit megtesznek, hogy energont találjanak. A vezérük Scorponok, akit később átprogramoznak, hogy Galvatront szolgálja, így vele tart sok társa is. Bár néhányuk, mint Scorponok, értelmes, a többségük feláldozható drón csupán. Különös képességük, hogy képesek feldolgozni a nyers energiát és átalakítani azt.

A terrorconok kétségkívül a Transformers Prime (2010) szériában jártak a legrosszabbul, ugyanis itt már se életük, se szabad akaratuk nincs. Konkrétan Megatron élőhalott katonáit hívják így a sorozatban, akiket a sötét energon nevű anyaggal(Unicron vére) toboroz a seregébe. Ezeket lényegében zombikként kell elképzelni, akik agyatlanul menetelnek a zsákmányuk felé. Mivel halott kibertroniakból teremti őket, így vannak fegyvereik és használni is tudják azokat, illetve csak az hatásos ellenük, ha minél kisebb darabokra vágják őket, ezzel megszüntetve bennük az energon keringését. Ha mindez nem lenne elég, minél hosszabb időt töltenek a hősök a közelükben, annál gyengébbek lesznek, mivel a sötét energon sugárzása ártalmas olyanokra, akikben nem kering. Később az álcák véletlenül létrehoznak olyan terrorconokat is amik energonra vágynak, tehát kiszívják azt mindenkiből aki az útjukba kerül, őket viszont csak a szikrájuk kioltásával lehet elpusztítani.

Nyilvánvaló, hogy a fentiekből már így is elég sokat merítettek a filmhez a készítők, de azért mi kíváncsian várjuk, Ostor esetleg a Cyberton-féle verziójához hasonlóan kap-e esetleg egy megváltástörténetet vagy megmarad sablongonosznak. Hamarosan kiderül!

Szerző
Kajtár Virág

2010 környékén ismerkedett meg az alakváltók világával, hála a Prime szériának, a lelkesedése pedig azóta is töretlen, legyen szó mozgóképről vagy figurákról. 2021-ben kezdett újságírással foglalkozni, jelenleg a Rebo.hu kreatív igazgatója és felelős szerkesztője is. Jelmondata: Soká éljen Starscream!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Godzilla Kong ellen
Filmek

A két Titán találkozását láthatjuk a Godzilla x Kong: The New Empire poszterén

Godzilla és Kong találkozását láthatjuk a Godzilla x Kong: The New Empire...

Joker: Folie à Deux
Filmek

A Joker: Folie à Deux rendezője új képet osztott meg a szakadó esőben álldogáló Joaquin Phoenix karakteréről

Pontosan egy év múlva mutatják be a mozikban a nagysikerű Joker folytatását.

Az ördögűző: A hívő
Filmek

NYEREMÉNYJÁTÉK: Páros belépőket nyerhettek Az ördögűző: A hívő premier előtti vetítésére

Elsők között nézhetitek meg Christopher Nolan új filmjét, Az ördögűző folytatását.

Mancs Őrjárat: A szuperfilm
Filmek

Box Office: Az Alkotó és a Fűrész X se tudta megszorongatni a Mancs Őrjáratot

A Mancs Őrjárat vitte a hétvégét, egy eredeti sci-fi és egy horror...