Pókember: Nincs hazaút

Mit tudtunk meg a Pókember: Nincs hazaút előzeteséből: Doctor Strange félresikerült mágiája, a visszatérő gonoszok és a Multiverzum

A folytatásban visszatérnek a korábbi nemezisek, mágia és a Multiverzum kap szerepet.

Néhány órával korábban bemutatták a várva várt Pókember: Nincs hazaút első előzetesét. Sok pletykáról és szivárogtatásról lehetett olvasni, de ezeket eddig fenntartásokkal kezeltük, mert a Sony Pictures és a Marvel Studios nem árult el semmit. A trailer azonban megerősítette, hogy a Pókember: Nincs hazaút a valaha megjelent egyik legvitatottabb Pókember-képregényből merít ötletet. Ez a bizonyos képregény arról szólt, hogyan lehet Peter Parker titkos személyazonosságát visszaállítani (miután a Pókember: Idegenben végén Mysterio leleplezte a nyilvánosság előtt).

Pókember: Nincs hazaút

Peter Parker terve az, hogy a Titkos tanok mesteréhez fordul, hogy egy varázslattal kitörölje az emberek fejéből, hogy ő a Pókember. Azzal, hogy leleplezték, nemcsak magát, de szeretteit és barátait, MJ-t, May nénit és Nedet is veszélybe sodorja, ha ez így marad. A folytatásban fontos szerepet kap a mágia és természetesen a Multiverzum. Szerencsére a falmászó éppen ismer egy varázslót, aki pár karmozdulattal és varázsigével képes lehet minderre, így felkeresi a new yorki otthonában a legnagyobb varázslót. Doctor Strange figyelmezteti a veszélyekről, ’Vigyázz, mit kívánsz, Peter.’ A dolgok balul sülnek el, mikor Strange megpróbálja visszafordítani a dolgokat, rést üt a Multiverzumban, s ezzel utat enged néhány közel sem barátságos ismerős arcnak a korábbi filmekből.

Az amerikai IGN szedte össze, a Pókember: Nincs hazaút az egyik kevésbé szeretett képregényből merít ihletet. A One More Day című Marvel írásról van szó, ami választ adhat arra a kérdésre, hogy miért Doctor Strange a kulcsa az egész történetnek, hogy Peter Parker visszakapja titkos személyazonosságát. Ahhoz, hogy ezt megértsük, előbb a Polgárháború eseményeit bemutató képregényekkel kell kezdenünk. Peter úgy dönt, hogy önként felfedi titkos személyazonosságát a világ előtt, ezzel is támogatva a törvényt, hogy a szuperhősöket regisztrálni kell. A Pókemberből szökevény válik, miután Vasember és SHRA ellen fordul. A helyzet akkor durvul el igazán, amikor Kingpin által felbérelt bérgyilkos megöli May nénit. Peter és MJ úgy döntenek, hogy alkut kötnek az Ördöggel. Felkeresik Mefisztót, hogy feláldozzák házasságukat May életéért cserébe, és a tudomány, valamint a mágia együttesével elfeledtessék a világgal, hogy ki is valójában a Pókember.

Pókember: Nincs hazaút

A kérdés adott, vajon a Pókember: Nincs hazaút című film mennyiben tér el a képregény cselekményétől? A válasz valószínűleg nagyban, hiszen a főhős képregényes története eltér attól, amit eddig láttunk a filmvásznon, de bizonyos elemeket kétségtelenül átemeltek a Marvel írott lapjairól. Először is, hogy Peter nem házas a Marvel Moziverzumban. Fontos megjegyezni azt is, hogy Tom Holland karaktere nem összeegyeztethető a One More Day képregény Pókemberével. A filmekben Pókember „valószínűleg” aláírta a Sokoviai Egyezményt, szóval nem fordult Vasember ellen. A Bosszúállók is támogatják, és jó kapcsolatot ápol Happy Hogannel és Nick Furyval.

Továbbra sem ismert, hogy a Sony Pictures és a Marvel Studios között milyen megállapodás született, s mennyiben fogják feldolgozni a már említett képregényt. A One More Day története rendkívül ellentmondásos volt, még így ennyi évvel később is vitákat szül a rajongók között. Nem feltétlenül gondoljuk, hogy Mefisztó szerepet kap ebben a filmben, már csak azért sem, mert a WandaVisionben sem kapott szerepet, pedig eredetileg abban várták sokan. Más az indíték ebben a filmben. A Pókember: Idegenben végén Mysterio megvádolta a Pókembert, hogy ő a felelős a gyilkosságért, ő ölte meg. Az előzetesből kiderül, hogy Peternek nemcsak magára, hanem ismerőseire is gondolnia kell. Találgatások vannak arra nézve, hogy kitől kaphat segítséget – Doctor Strange mellett. December óta pletykálják, hogy a Netflix gyártású Daredevil-sorozat után Charlie Cox visszatér Matt Murdock szerepében, valamint a Nelson & Murdock ügyvédi iroda védi majd Petert a bíróságon.

Pókember: Nincs hazaút

Bőven akadnak majd gonosztevők a filmben. Doctor Octopus, a Zöld manó és Elektró már biztos, de a Homokemberre és a Gyíkra is kaptunk utalást az előzetesben. A trailer végén Alfred Molina szó szerint beköszön, „Helló, Peter”, de láttunk jeleneteket Willem Dafoe és Jamie Foxx karaktereire is. Egy teória szerint Peter eltéved majd a Multiverzumban, s miközben a hazavezető utat keresi az univerzumok között, találkozik majd a korábbi ellenfelekkel. Erre utalhat a film címe is. Az ellenlábasok mellett barátokra is lel, a sokat pletykált Tobey Maguire és Andrew Garfield Pókembereivel.

Egy alapkonfliktusra építhet a film: Peter Parker szeretné visszakapni régi életét, s erre bármire képes. A főhős elmenekülhet a saját világából, hogy új életet kezdjen, vagy szembe néz a tényekkel, hogy megvédje saját világát, kerüljön bármibe is. De mi van akkor, ha a Multiverzum jelenti a kulcsot Peter számára, és hogy mindez mit jelent a jövőre nézve? Mint azt már megtudtuk, hogy az év végén érkező (a legjobb esetben) Pókember: Nincs hazaút a 2022-es Doctor Strange az őrület multiverzumában című film előtt játszódik. Talán a Titkos tanok mester túllőtt képességei határán, nem mérte fel kellőképpen a következményeket, ha manipulálja a teret és az időt. Stephen Strange arroganciája vezetett a világ végéhez? Peternek vagy a többi hősön is segíteni szeretett volna a mágiával?

Pókember: Nincs hazaút

Az előzetes óta azon töprengenek a rajongók, hogy egy ilyen fontos varázslatot miért vétett el ennyire könnyen Doctor Strange. A varázslatoknak mindig ára van, és ez a feltevés nemcsak a Marvel Moziverzumra igaz. Strange az egyik legerősebb karakter. A Bosszúállók: Végtelen háborúban az Időkővel néhány perc alatt képes volt mind a 14 000 605 lehetséges idővonalat (és köztük a multiverzumot is) megvizsgálni, hogy a Bosszúállók miként győzhetik le Thanost. Látjuk, hogy veszélyes játék manipulálni a különféle univerzumokat, és ennek következményét a Nincs hazaútban is látjuk. Egy feltevés szerint Doctor Strange az univerzumok között kutat egy olyan valóság után, ahol Peter biztonságban lehet, és nem fedték fel személyazonosságát. De nyilvánvalóan ennek nagy ára lesz. Két univerzumot szeretne összemosni? Akadnak bőven kérdések, ahogy arra Strange is utalt az előzetesben, hogy a Multiverzum elméletéről ijesztően keveset tudni.

Total
1
Shares
Previous Article
Pókember: Nincs hazaút

Találgatnak, hogy Charlie Cox karakterét, azaz Daredevilt szúrták-e ki a Pókember: Nincs hazaút előzetesében

Next Article
Pókember: Nincs hazaút

A Pókember: Nincs hazaút egyik rejtett gonosztevőjéről vitáznak a rajongók

Related Posts