Főoldal Sorozatok Mit kell tudni Talzin pengéjéről, amit Morgan Elsbeth forgatott az Ahsoka fináléjában?
Sorozatok

Mit kell tudni Talzin pengéjéről, amit Morgan Elsbeth forgatott az Ahsoka fináléjában?

Talzin pengéjével harcolt Morgan Elsbeth az Ahsoka fináléjában.

824
Star Wars Tanzin

Most szerdán tűzték műsorra az Ahsoka évadzáróját, amiben már kaptunk utalást rá, hogy milyen nagy fenyegetés vár főhőseinkre a messzi-messzi galaxisban a folytatásban. Ki kell emelni, hogy Dave Filoni mennyire szépen építi fel a történetet, ahogy a karaktereket összehozza és a történetszálakat egymásba fonja, de megjósolni se tudjuk, hogy mit tartogat a jövő. Találgatások persze akadnak.

Figyelem! A cikkben SPOILER olvasható.

Mit kell tudnunk Talzin pengéjéről?

Az 1. évad utolsó részében Morgan Elsbeth kezébe vette Talzin pengéjét, de mi is ez az ősi fegyver, és mennyire lesz fontos a Star Wars-franchise számára a jövőben? A dathomiri Éjnővérekkel először A klónok háborúja című animációs sorozatban találkozhattak a rajongók, és nem telt bele sok időbe, hogy a Jedikre nézve komoly fenyegetést jelentsenek. Miután Dooku gróf haragját kivívták, Grievous tábornok és a szeparatisták majdnem teljesen kiirtották őket.

Dathomir nagyanyjának, Talzinnak sikerült elmenekülnie, ám később ő is Grievous pengéjének esett áldozatul (noha ez a történet animációs formában sosem készült el, a Darth Maul: Dathomir fia című képregény mesélte el). Ezelőtt viszont Talzin összetűzésbe keveredett Mace Winduval és Jar Jar Binksszel, melynek során megalkotott egy fegyvert, egy kardot, amely elég erős ahhoz, hogy akár a fénykardok sebzését is kivédje. A Nagy Anyák is ezt a fegyvert adták át Elsbethnek az Ahsoka utolsó epizódjában.

A sorozat idejére már csak nagyon kevés Éjnővér maradt életben, egyebek között a Nagy Anyák és Elsbeth, noha utóbbi szintén életét vesztette az Ahsoka elleni párbajában. Legalább egy túlélőről, Merrinről még biztosan tudunk. Ő a Jedi játékszériában bukkant fel, mely A Sithek bosszúja és az Egy új remény közötti idősíkon játszódik, azt egyelőre nem tudjuk, hogy Thrawn visszatérésének idején életben van-e még.

A sorozatból megtudtuk, hogy nem sokkal a Birodalom bukása után Thrawn főadmirális a Nagy Anyák segítségével kapcsolatba lépett Elsbeth-tel, hogy hazajuttassa őket. Miután éveket töltött azzal, hogy megtalálja a módját, miként lehetne visszahozni a főadmirálist, azt hihetnénk, hogy a nő csak Thrawnhoz volt hűséges, azonban a finálé erre rácáfolt. Kiderült ugyanis, hogy minden, amit tett, elsősorban a Dathomirért tette, nem pedig a Birodalomért.

Az ő áldozata lehetővé tette, hogy a Nagy Anyák visszatérjenek a szülőbolygójukra, több ezer koporsószerű tárggyal. Egy, az interneten uralkodó elmélet szerint a koporsókban sztázisba helyezett Éjnővérek vannak, akik hazatérésével újra benépesíthető a bolygó. Mások azt gondolják, a ládák feltámasztásra váró holttesteket tartalmaznak.

A fináléban már láttuk, hogy mennyire veszélyesek az Éjnővérek, hiszen varázslattal feltámasztották a rohamosztagosokat is, amit először Dave Filoni mutatott be az animációs sorozatában. Nehéz megmondani, hogy Thrawn miért segített a Nagy Anyáknak a hazatérésben – persze a főadmirális is menekülni szeretett volna arról a bolygóról -, de feltételezhető, hogy korábbi egyetlen gyengepontját, az Erő kiszámíthatatlanságát próbálja velük kiküszöbölni.

Amennyiben a halottak feltámasztása és Talzin pengéjének megidézése csak egy kis ízelítő abból, hogy mire képesek az Éjnővérek, akkor a Birodalom hamarosan félelmetesebb lesz, mint valaha.

5bc9d874ce8019000147976f image 7860aa9e

Az Ahsoka a Birodalom bukása után játszódik, és az egykori Jedi lovagot, Ahsoka Tanót követi, aki a sebezhető galaxisra leselkedő fenyegetés után nyomoz, miközben régi barátját is megpróbálja hazahozni egy távoli galaxisból. A Star Wars: Lázadók több főszereplője is visszatér, köztük Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo) és Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead). Mások mellett a néhai Ray Stevenson Baylan Skoll szerepében, Ivanna Sakhno mint Shin Hati, Diana Lee Inosanto mint Morgan Elsbeth, David Tennant mint Huyang, Lars Mikkelsen mint Thrawn főadmirális és Eman Esfandi, aki Ezra Bridgerként kap szerepet.

Az Ahsoka mind a nyolc epizódja streamelhető a Disney+-on.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Az akolitus
Sorozatok

Az akolitus hozta a Disney+ egyik legerősebb nyitányát

A 2024-es évben a Disney+ legerősebb premierjét produkálta Az akolitus.

Az akolitus
Sorozatkritikák

Az akolitus premier kritika

Az akolitusban végre a Sith-ek kapják a főszerepet, de megérte várni rá?

Az akolitus
Előzetesek

A titokzatos Sith nagyúr kap főszerepet Az akolitus új előzetesében

Az akolitus új előzetesében hallhatjuk és többet láthatunk a Sith mesterből.