Főoldal Játékok Mennyibe is kerülhet majd a PlayStation 5?
Játékok

Mennyibe is kerülhet majd a PlayStation 5?

A tegnap megtudottak alapján próbáljuk meg egy kicsit belőni az új konzol árát.

536

A tegnap megtudottak alapján próbáljuk meg egy kicsit belőni az új konzol árát.

Előre szögezzük le, hogy a pontos árát nyilván egészen addig nem lehet megmondani a gépnek, amíg a hivatalos árazása meg nem fog jelenni. Egészen egyszerűek az indokok, hiszen rengeteg tárgyalás, különböző egyezkedés folyik még a háttérben jelenleg is, plusz azt sem tudhatjuk pontosan, milyen őrületes mennyiségekben milyen áron mérnek egyes alkatrészeket. Nézzük mely faktorok hathatnak az új gép árazására!

Ray-Tracing

Jobbra az új technológia.

Ezt a technológiát nem szerencsés, azonban ha nagyon kéne valami “sugár követés”-re tudnánk magyarra fordítani. A lényege abban rejlik, hogy nem egy előre beprogramozott módon verődnek vissza ilyen-olyan felületekről a fények, hanem valós időben számolja azt ki a grafikus gyorsító. Mivel a vezető tervező leszögezte, hogy nem szoftveres megoldásra kell gondolni, hanem hardveresre, így nyilván drágább lesz. Jelenleg a piacon a legolcsóbb ilyenre képes videokártya a GTX 2060, amely olyan 110-120 ezer forintos magasságban kapható. Tudhatjuk azonban, hogy itt a költséghatékonyabb megoldásaikról híres AMD áll majd a háttérben a NAVI alapú architektúrájával, tehát ez a faktor még nem eredményez olyan bődületes elszállást.

[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Ez is érdeklehet…” background=”” border=”” thumbright=”no” number=”4″ style=”grid” align=”none” withids=”” displayby=”cat” orderby=”date”]

SSD

A Solid State Drive zseniális technológia, amely az eddigi HDD-hez képest egyszerűen hatalmas sebességnövekedést képes elérni. Segítségével sokkal gyorsabb töltési időket kaphatunk és a fejlesztőknek is hasznos lesz, ugyanis nem kell úgy eljárniuk, mint a Spider-Man-ben, hogy egy-egy fájl időnként akár 400 szor is szerepelhetett a kódolásban csupán a kisebb töltési idők miatt (hogy hamarabb megtalálja a HDD). Ezt kétféleképpen használhatják ki a fejlesztők. Hatványozottan kisebb játékok készülhetnek, illetve nagyobb világokat is teremthetnek a helytakarékosság miatt. Ráadásul nem kell az egész játékot feltelepítenünk, hanem elég lesz vagy a multit vagy a singlet egyéni preferációk alapján. Természetesen ha valaki mindkettőt szeretné, arra is van lehetősége. Szerencsére az SSD ára lecsökkent az elmúlt években. 30 ezer forint környékén már az egyszerű felhasználók is hozzájuthatnak és mint tudhatjuk, a Sony a nagy mennyiség miatt sokkal alacsonyabb áron tudja ezeket is beszerezni.

4K Blu-Ray lejátszó

Nagyon érdekes volt mind a PS4 mind a PS4 Pro esete. A konzolok ugyan alapvetően Blu-Ray lemezekkel operáltak a játékok terén, azonban csak az egyszerű fajtával. Ez a filmeknél is így volt, tehát csupán 1080p-ben volt képes azt lejátszani – függetlenül a tv felbontásától. Nem kell azonban félni tőle, hogy ez a technológia meg fogja dobni majd az árat. Alapvetően a Sony gyárt ilyen lejátszókat és hiába kerülnek a középkategóriások már 40-50-60 ezer forintba, kötve hinnénk, hogy ezzel dobná meg igazán az árát a gépezetnek. Főleg, hogy házon belüli.

DualShock 5

A kontrollerek ha azt nézzük alapból nem olyan húzós áron mennek, azonban ezeknek is egyre nő az áruk, ahogy a funkcionalitásuk és az egyes élvezeti faktoruk nő. Mint a vezető tervező elárulta, olyan plusz dolgokat kaphatunk majd a DS5-től, mint a haptikus motor (ez a hagyományos rezgőmotort hívatott helyettesíteni) vagy az adaptív ravasz, amely segítségével sokkal élvezetesebb lehet a nyilazás vagy akár az egyszerű lövöldözés is (nem is beszélve az autós játékokról). A Wired cikke azt is latolgatta, hogy egy mikrofont is fog tartalmazni a PS új kontrollere, amely a virtuális asszisztenssel lesz valamiféleképpen összekapcsolható. Itt sem látjuk azonban, hogy a 20 ezer forintos kategóriát miért is kellene jelentősen átlépnie.

Verdikt

Rengeteg új technológia lesz az új Sony konzolban és ha minden igaz hatalmas erő is megbújik majd a motorháztető alatt. Nyilván, minden faktorhoz bőven bele kell számolni, hogy a vállalat nem azon az áron veszi a dolgokat, ahogyan azt mi tennénk. A Twinfinite.net kiszámolta, hogy olyan körülbelül 720 dolláros (kb 220 ezer forintos) áron jönne ki a konzol, ha csak a száraz számokat vennénk. Ez teljes mértékben felül van azon az áron, amit a felhasználók fizetnének érte (bár a fél milliós iphone-ok és az egy milliós gamer notebookok világában…). Sokkal realisztikusabb lehet a 399 dolláros (kb olyan 120 ezer forint) árcédula az USA-ban. Mire hozzánk is eljut a gép, valahol a PS4 Pro start ára környékén lehet, amely olyan 135 ezer forint volt. Ti mit gondoltok, mennyibe fog kerülni az új PS?

Szerző

Egészen pici koromban szerettem bele a játékokba és mindenbe ami technika. A jéték rovatot vezetem és próbálok nektek érdekességeket hozni a témában.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Dragon's Dogma 2
Játéktesztek

Dragon’s Dogma 2 teszt

Tesztünk a Capcom népszerű szerepjátékának folytatásáról.

Rise of the Ronin
Játéktesztek

Rise of the Ronin teszt

Tesztünk az új PlayStation 5 exkluzív szamurájos játékról.