Chloé Zhao

Mélyponton az Oscar-gála nézettsége

Történelmi mélyponton az Oscar nézettsége.

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban kiosztották az aranyszobrokat. Bár a legrangosabb filmes eseményről beszélünk, az elmúlt években sok kritika érte az Akadémiát, köztük például a diverzitás vagy az alkotások népszerűsége miatt. A 93. Oscar-gála sem az alkotások miatt marad emlékezetes, hanem a negatív rekordjával, mivel ilyen kevesen még nem nézték a gálát.

Az Oscar-gála nézettsége évről-évre csökken. Már a tavalyi évben is elenyésző volt a nézők száma, és ez a tendencia idén is tovább romlott, amire még a járvány is rátett egy lapáttal – sokan nem is látták azokat a filmeket, amiket díjaztak. Az ABC televíziós csatorna adatai szerint az Egyesült Államokban múlt vasárnap mindössze 9,85 millióan követték nyomon az eseményeket. Csak összehasonlításként az idei Super Bowlra 96,4 millióan kapcsoltak.

A legnagyobb problémát természetesen a pandémia okozta. A COVID-19 miatt világszerte bezárták a mozikat a tavalyi évben, emiatt több film bemutatóját is elhalasztották, így az Oscar-várományos alkotások többsége ismeretlen volt a közönség számára. A díjátadó nézettsége mélyrepülésben, az idei csaknem 50 százalékos visszaesést jelent a tavalyihoz képest, pedig már a 23,6 milliónál is kongatták a vészharangot. A szám 2014 óta csökken, amikor még 43 amerikai háztartásban követték figyelemmel.

Az idei gála nagy nyertese a kínai Chloé Zhao volt, aki két kategóriában is elnyerte a zsűri szavazatát. A nomádok földje című filmje lett a legjobb film, ő pedig a legjobb rendező, sőt, a film főszereplőjét alakító Frances McDormand kapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart. Egy ilyen nagy horderejű hírtől mi magyarok majd kiugranánk az bőrünkből, de Kína egészen máshogy látja a dolgot. A kommunista ország cenzúrázta a közösségi médiát, és a kínai állami hírügynökség még csak említést sem tett a 39 éves rendező sikeréről.

Chloé Zhao
Total
4
Shares
Previous Article

Nem MMO lesz a következő Fable műfaja

Next Article

Elkaszálták volna az őszi Call of Duty részt?

Related Posts