Főoldal Filmek Megváltozott James Mangold készülő Star Wars: A Jedik hajnala alcíme?
Filmek

Megváltozott James Mangold készülő Star Wars: A Jedik hajnala alcíme?

Egy biztos, a Star Wars: A Jedik hajnala az első Jedi történetét meséli majd el.

384
Star Wars

A 2023-as áprilisi londoni Star Wars Celebration során James Mangold, az Indiana Jones és a végzet tárcsája rendezője megerősítette, hogy a messzi-messzi galaxisba fog utazni, hogy elmesélje az Első Jedi történetét. Ennek már több mint egy éve, de ezidő alatt sem lettünk okosabbak a projekttel kapcsolatban, arra sem kaptunk választ, mikor fogja bemutatni a Lucasfilm.

Bár kiderült, hogy ez a bizonyos Star Wars-film nagyjából 25,000 évvel a Star Wars I. rész – Baljós árnyak eseményei előtt játszódik, azóta kevés frissítés érkezett. Ennek feltehetően az egyik oka az, hogy a Logan – Farkas rendezője jelenleg Bob Dylan életrajzi filmjén dolgozik.

Az SFX magazinnak adott interjúban Simon Emanuel, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet és a Disney+ hamarosan érkező Az akolitus című sorozat producere esetlegesen egy új filmcímre utalt, amit eddig Dawn of the Jedi (magyarul a Jedik hajnala) néven emlegettünk – mivel hivatalos címet még nem kapott a projekt.

„James Mangold Jedi Prime című filmje több ezer évvel az [eredeti trilógia] előtt játszódik” – fogalmazott Emanuel. „Nagyon izgatott vagyok, hogy mi fog történni ott.”

A Prime Jedi mozaik formájában először a 2017-es Star Wars: Az utolsó Jedik című filmben tűnt fel. A képet Seth Engstrom koncepcióművész készítette, és a taoista ikonográfia, a jin és jang, a kettősségek közötti egyensúly ihlette. Amit tudunk, hogy a Prime Jedi volt az első Jedi, aki használta az Erőt és megalapította a Jedi Rendet az Ahch-To bolygón. Mangold erre a karakterre fog összpontosítani, akit a Lucasfilm látszólag már egy ideje szeretett volna bemutatni (eredetileg David Benioff és D.B. Weiss is egy trilógiát tervezett az Első Jediről).

Tavaly Mangold elmagyarázta, mi volt számára vonzó egy olyan történet elmesélésében, amely több ezer évvel megelőzi a trilógiákat és tévésorozatokat.

Amikor beszéltem néhány Star Wars-szakértővel, akik nyomon követik ezeket az idővonalakat, azt kérdeztem: ‘Szóval mikor történhetett ez meg?’. Erre ők: ’25 000 évvel az I. epizód előtt’, mire én: ‘Ó, én egy kis távolságot kerestem, de ez a távolság. Megcsinálom, lehet, hogy Charlton Hestont egy elhagyatott metróállomáson találom, de megcsinálom.

A valóság számomra az, hogy ez a térérzet – nem szóviccnek szántam – olyasmi volt, amit nagyon fontosnak éreztem, nem azért, hogy eltávolodjak a rajongói kényszertől vagy annak a bonyolultságától, amit George felépített és megálmodott, hanem hogy egyszerűen csak legyen tér, hogy elmesélhessek egy történetet, és ne legyenek azonnal megfelelési kényszerek.

Őszintén szólva, azokat nem lehet másképpen elmagyarázni az embereknek, minthogy azt mondom, hogy ez olyan, mint az a játék, amit gyerekkorunkban játszottunk, a Twister. Egy bizonyos ponton az ember már egy béklyóban találja magát, mert miközben próbálod elmesélni a történetet, egyre több korlát hátráltat benne.

James Mangold

A Star Wars: A Jedik hajnala vagy hívjuk bárhogy is, hivatalos megjelenési dátuma még nem ismert, de várhatóan legkorábban 2027-ben vagy 2028-ban kerül a mozikba.

James Mangold
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Az akolitus
Sorozatok

Minden, amit Az akolitus előtt tudni érdemes

Összeszedtük azokat a legfontosabb infókat, amik segítenek képbe kerülni a legújabb Star...

ws SW TalesoftheEmpire Digital KA v2 Lg 240509 053108
Sorozatkritikák

Star Wars: Birodalmi históriák kritika

Újabb animációs antológiasorozat érkezett a Star Wars világából, ezúttal Morgan Elsbeth és...

ws ANM FF 003702 240509 025330
Sorozatkritikák

Star Wars: Rossz Osztag kritika

Milyen lett a legújabb Star Wars animációs sorozat?