x
Kritikák

KRITIKA: Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből

Hűtlenség és szerelem a kolera idején.

KRITIKA: Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből
  • Publishedoktóber 30, 2020

Az elmúlt év mindenkinek elképesztően nehéz volt, sok megpróbáltatást élünk és éltünk át. A tavaszi hónapok, amikor az egész karanténhelyzet elkezdődött, már oly távolinak tűnnek. Ez a rövidfilm a konkrét közelmúltban, mondhatni a jelenben játszódik és egy nagyon érdekes szögből mutatja be az elmúlt (?) időszakot.

A „Maradj otthon” időszak minden párkapcsolatot megviselt, azokat akik együtt élnek azért, akik még nem éltek együtt, esetleg messze élnek egymástól őket azért. A Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből pedig valahol a kettő közöttiről mesél. Akiket nem a földrajzi távolság lehetetlenít el, mert közel laknak egymáshoz, azaz egy apró bökkenő van, hogy mindketten házasok és gyerekeik vannak. Csak épp nem egymással, nem egymástól. Így kéne valamilyen formában fenntartani a kapcsolatukat, ám a bezárkózott világ és a home office nem kedvez a hűtleneknek.

Zuniverzum - Jelenetek egy szerelemből

A történetről többet nem is nagyon szeretnék elárulni, egyrészt egy rövidfilmről beszélünk, másrészt egy nagyon jó rövidfilmről, ami fokozatosan adagolja az információkat, és egyre többet tudunk meg erről a két emberről.

https://youtu.be/vnuLBl_ELZU

A kisfilm keletkezése nem is lehetne autentikusabb, az egész a karantén alatt íródott és készült el, konkrétan napjainkban játszódik. A gyártás is családias körülmények között zajlott, a főszereplő páros Gryllus Dorka és Simon Kornél a való életben is egy párt alkot már egy évtizede (nemrég házasodtak, sok boldogságot!), a fiúk is feltűnik egy rövid szerep erejéig. Minimális stábbal forgattak, és csak a legszükségesebb eszközökkel. S a film legnagyobb ereje ebben van, hogy nemcsak hogy hihető, de érezni rajta a valóság szagát. Valódi az egész, hétköznapi apró kis történet ez, csak két ember drámája, de jól van megírva és jól van eljátszva. Egyedül az első jelenet dialógusai bukdácsolnak kicsit, mintha akkor még kényelmetlenül érezték volna magukat ebben a szerepben, idegen és kínos a társalgás, ám ha ez koncepció volt, akkor viszont remekül sikerült.

Érdekes ez a szürke realitás, hogy konkrétan a jelenünkben játszódik egy történet, egy nagyjátékfilmnél vagy egy sorozatnál (kivéve a South Park, de az más tészta) elképzelhetetlen ez a szinte day-to-day aktualitás. Ami még különleges, hogy ez a mindennapjaink normalitása, mégis mennyire abszurd. Világjárvány, bezárkózás, határzár, elidegenedés. Ha egy évvel ezelőtt készült volna el ez a kisfilm, azt mondtuk volna, hogy ilyen nincs. Aztán mégis. S a Zuniverzum, pontosan ragadja meg ezt a realista abszurdot, amiben élünk.

Zuniverzum - Jelenetek egy szerelemből

A film képi világáról nem érdemes sok szót ejteni, alárendeli magát a történetnek, érthető módon itt tűnik csak amatőrnek ez a film, de minimális stáb mellett ez nem baj, sőt, ez kölcsönöz egy olyan bájt a történetnek, amitől csak hitelesebb a Zuniverzum.

VERDIKT

Összességében egy aranyos, nagyon hiteles és szerethető Oláh Kata rövidfilm, amit kiemel Gryllus Dorka és Simon Kornél hibátlan játéka, valamint a feldolgozott téma aktualitása (de a hűtlenség témája is örökké aktuális), fájdalmasan mai a film és ettől csodálatos. Bár nagyon kompakt a sztori és a csattanó különösen ütős, én még néztem volna ezt a filmet. Félórás epizódokból álló sorozatként, vagy egy nagyjátékfilmként, de még el tudnám nézni. „Elég görény ez a zuniverzum” – de legalább az ilyen rövidfilmek születnek a görénységből, ha más nem is.

Written By
Kurdics Zoltán Gábor

Mióta az eszemet tudom mozgóképpel kelek és fekszem. Közösségi média felületünket kezelem és kritikákat írok általában filmekről.