x
BREAKING Kritikák

KRITIKA: Virsliparti

Nehéz visszafogni magunkat, és szépen fogalmaznunk egy ekkora orgia után, mint amit ez a (18+)-os mese tartogatott.

KRITIKA: Virsliparti
  • Publishedoktóber 6, 2016

Nehéz visszafogni magunkat, és szépen fogalmaznunk egy ekkora orgia után, mint amit ez a (18+)-os mese tartogatott.

Ha ezekkel a nagy nevekkel indítunk, mint Jonah Hill (Haverok fegyverben) vagy Seth Rogen (Amerika fater, Kung Fu Panda, 22 Jump Street) és mindig hű társa Evan Goldberg (Ananász expressz), akkor kapásból tudja mindenki, ebből nem lesz egy átlagos mese, és erősen ajánlott a tizennyolcas karika. Persze ők mit sem érnek, ha van egy eladható téma, amire nem találnak rendezőt, de végül összehozták, és megtalálták a legjobb direktort Conrad Vernon személyében – Vernon nevét olyan filmek mellett olvashattuk, mint a Kung Fu Panda rajzfilmek, Shrek kalandjai, vagy épp Madagaszkár epizódok. Ezek után aki még mindig bízott a jóban, és hogy egy édes kis rajzfilmet lát, az nagyot tévedett, mert erotikával és vulgáris beszólásokkal, jelenetekkel erősen fűszerezett lett a Virsliparti.

virsliparti_jelenetfoto-18_mini

Az ötletet egy élelmiszerlánc és annak a zöldségei, gyümölcsei és más különféle termékei adták. A lángelmék, az ötlet megálmodói tehették fel a kérdést, hogy mi lenne, ha kifiguráznánk az életet, és termékek szemszögéből mutatnánk be a világot a nagyközönségnek, úgy, ahogy még eddig nem láttuk azokkal a burkolt dolgokkal, amik napjaink legmeghatározóbb témái, csúnyán fogalmazva, amire igazán gerjed a nép: szex, politika és vallás. És talán ezzel a három szóval körbe is írtunk mindent, ami leginkább beindítja az emberek fantáziáját 2016-ban. Sajnos tényleg ezek körül mozog a világ. A Virsliparti nem az első, és nem is az utolsó, melyben felnőtt tartalommal célozzák meg Hollywood-ot, hiszen a South Parkban, a Family Guy-ban és a Simpson családban is láttunk erősen erotikus részeket, vagy éppen durván kifigurázott vallási ideológiákat, de ilyen élelmiszeres kivitelben még nem volt rá példa.

virsliparti_jelenetfoto-15_mini

Jobb nem tudni, hogy miként pattanhatott ki az agytrösztök fejéből ez az ötlet, hogy kreáljunk egy horrorfilmes-szexista kalandot az élelmiszerekről. Nem csak a filmben, de a rendezés során is fogyott ott gazdagon anyag, meg pia, mert józan ember ilyet nem alkot. A történet adott volt már régóta, csak senki sem merte meglovagolni ennyire bátran és kendőzetlenül ezt a témát. Mind gyilkosok vagyunk, ne tagadjuk! Szegény kis árucikkek azt várják, hogy megvásároljuk őket, és kiválasztottnak érezzék magukat, közben pedig a biztos halál vár rájuk: felfaljuk őket, amiatt a mostani felnőttfilmben nem csak az élvezet van jelen, hanem az erőszak is, de minden formában. Főhőseink végig téves hitben élnek, s nem tudják, hogy mi vár rájuk a túlvilágon: milyen jó kiválasztottnak lenni, az emberek mennyire jók, és mindig happy-enddel ér véget a történet. Zűrös és hibbant kalandokon vezet az út addig, míg rá nem döbbennek, hogy az ember mennyire gonosz, és csak a pusztítás hajtja: a krumplit lehámozzák, a virslit megfőzik, a bucit megeszik, és még sorolhatnánk, hogy mi egyéb rosszaságokat csinálunk az ártatlan élelmiszerekkel.

Frank (Seth Rogen) with Brenda (Kristen Wiig) in Columbia Pictures' SAUSAGE PARTY.

Két főhősünk van, Frank (Seth Rogen) a virsli – ki más lehetne, mint egy Virsli, érted te ezt??? – és egy buci (Kristen Wiig), akit Brendának hívnak a filmben. Franknek egyetlen álma van, kiválasztott legyen, az emberek levegyék a polcról, hazavigyék, és eggyé váljon, egyesüljön a bucijával, Brendával. Az egyik nap végre beteljesült álmuk, mert bevásárlókocsi alján landolnak, és boldogan zötyögnek a jobb élet felé, ám baleset következik. Ütköznek egy másik kocsival, és Frank társaival a földön köt ki, de sajnos néhány társuk nem éli túl az ütközetet, és meghal. Drámaként élik meg, hogy lecsúsztak a lehetőségről, és továbbra is porosodhatnak a bolt polcain. Frank nem nyugszik bele, hogy elveszti Brendát, felkerekedik hát, hogy megkeresse szeretett buciját, és beteljesüljön románcuk, egyesüljön a virsli és az ő formás és meleg bucija. A kaland kezdetét veszi, melynek vége egy hatalmas orgiában teljesül be.

VÉGSZÓ

Egy erősen túlfűszerezett kaland részesei lehetünk, melyben az erotika és az élvezet körül mozog minden, és melynek szóhasználata már túllő mindenen – a magyar nyelv szépségei, a választékos pajzán szókapcsolatok csak tovább fűszerezik az amúgy is erotikával túlfűtött hangulatot -, ne ez a Virsliparti. Hollywood valami ilyen hasonlattal szeretett volna élni: Az üzlet olyan, mint a szex: ha jó, akkor nagyon jó, ha nem jó, azért akkor is jó!

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.