Főoldal BREAKING KRITIKA: Underworld: Vérözön
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Underworld: Vérözön

Ez már tényleg a totális leszámolás, innen nincs visszaút, az Underworld széria bevégeztetett.

816
Underworld Verozon jelenetfoto 4 mini
Kate Beckinsale stars in Screen Gems' UNDERWORLD: BLOOD WARS.

Ez már tényleg a totális leszámolás, innen nincs visszaút, az Underworld széria bevégeztetett.

Ez már az ötödik Underworld film, főszereplőnk továbbra is Kate Beckinsale, aki egyszer már elköszönt a franchsie-tól, de mégis sikerült rávenni, hogy egy „utolsó” alkalommal belebújjon a szexi fekete latex rucijába, és mutassa meg teste minden porcikáját, azonban soha eddig ennyi pucsításban nem volt még részünk, mint a Vérözönben.
Akárcsak a korábbi részeknél volt, úgy itt is amolyan flashbackkkel indítanak, visszatekintünk, mi történt eddig. A Vérözön névvel jelzett filmben a vámpírok és a likánok, azaz a vérfarkasok feszülnek egymásnak. Selene (Kate Beckinsale) igazán nem tartozik egyik fajhoz sem, ő egy különc, rendelkezik a fényben járó vámpír képességével – nem hat rá a napfény -, de pont annyira nem szívleli a vérfarkasokat, mint amennyire a vámpírokat sem. Megtudjuk, hogy a likánok, Selene titokzatos lányára vadásznak, hogy véréből legyőzhetetlen italt készítsenek, mellyel végleg eldönthetik a háborút. A likánok új vezetője, Marius (Tobias Menzies) szervezkedésbe kezd, hogy egy minden korábbinál nagyobb és erősebb vérfarkasklánt állítson fel, akik egyetlen feladatot kapnak: kapják el Selene-t, és szedjék ki belőle, hogy hol rejtőzködik a lánya.

Theo James; Kate Beckinsale

A vámpírtanács belátja, és érzi a fenyegetést, tudják, hogy a likánok csapást fognak rájuk mérni, így nehéz döntést kell hozniuk: a biztos pusztulást, vagy a túlélést választják. Szerencsére utóbbit választják, és a vámpírtanács „kegyelmet” ad a Halálosztónak, mert csak a lány tapasztalatával nyerhetik meg a háborút, nélküle elvesznek. Az idő sürgeti őket, Selene-nak mielőbb ki kell képeznie a fiatal harcosokat a vérfarkasok ellen, azonban azzal még ő sem számolt, hogy belső viszályok fogják hátráltatni munkáját.

A film első fele nem rejt sok izgalmat, pusztán a szervezkedések tanúi lehetünk, és elnézve a vámpírok hadát, azokat a fiatal emós kinézetű fiúkat és csajokat, nem csodálom, hogy a tanács Selene segítségét kérte; arról már nem is beszélve, hogy a vérfarkasok is csak egymást szórakoztatják az első 50 percben. Szerencsére az utolsó harmadban megindul a harc, irány Észak, ahol egy új vámpírtanya vár kalandorainkra. Itt kaptuk fel fejünket, na, végre kezd izgalmas lenni a film, és olyan helyekre kalauzolják a résztvevőket, amit egy Underworld-től vártunk: jeges, és tág világ, különös szerzetekkel, vámpírokkal.

A film története rémegyszerű, előre lehet tudni, hogy mi fog következni, semmi csavarra ne számítsunk. Az első perctől az utolsó képkockáig pont olyan unott fejet vág benne Kate Beckinsale, talán az évek alatt ő is belefáradt ebbe az állandó háborúsdiba, amit a klánok egymással vívtak, ám az egész történetnek tetőfoka az volt, mikor hirtelen hajviseletet és melírt kapott. Túl a 40-en nem meglepő, hogy főhősünk nem mutat akkora lelkesedést az akciójelentekért, mint tette azt az első felvonásokban. Komolyan nem tudom eldönteni, hogy egyáltalán mi vezetett eddig, hogyan volt képes életben maradni az Underworld? A film mintha több film vonásait szerette volna egyetlen egy filmmé gyúrni, mert mutatkoznak Mátrix és A kaptár filmek berögződései, de vámpírunk személyisége messze áll mind Alice-tól, mind pedig a Mátrix hőseitől.

Theo James stars in Screen Gems' UNDERWORLD: BLOOD WARS.

Kijelenthetjük, hogy Anna Foerster bemutatkozása nem úgy sikerült, ahogy arra a rendezőnő számított, mintha nem is törődött volna filmjével, és ahogy Cory Goodman (Az utolsó boszorkányvadász, A pap – Háború a vámpírok ellen), valamint Kyle Ward (Machete gyilkol) megalkották a történetet, át se nyálazta azt, inkább egyből belevágtak volna a munkába, és majd kiforrja magát. Nos, ez nem így történt. Foerster rutintalansága rányomta bélyegét a filmre, nem koordinálja a jeleneteket, a színészek pedig jobb belátásuk szerint cselekednek, amit még az utómunka is megpecsételt. De persze arra volt eszük, hogy lezáratlanul hagyják a történetet…

Theo James; Bradley James

VÉGSZÓ

Az Underworld nem létezne Kate Beckinsale, azaz Selene nélkül, de a mostani kaland már sok volt, és itt az ideje lezárni ezt a vonalat. Eddig is tudtuk, hogy a film nem lesz blockbuster, de amit eddig felépített most nagyon gyorsan a süllyesztőbe veszhet, s még ha a franchisenak nem is méltó és tökéletes lezárása a Vérözön, itt kell lehúzniuk a rolót.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

underworld5 mini
Filmek

Az Underworld: Vérözön film magyar plakátjai

A végéhez közelít a farkasok és vámpírok küzdelme, eljött a végső leszámolás...

underworld blood wars
Előzetesek

Hosszabb, és véresebb előzetest kapott az Underworld: Vérözön

Az első előzetes után megkaptuk a bővített, hosszabb és izgalmasabb második részt.

selene underworld
Előzetesek

Nézd meg szinkronosan az Underworld – Vérözönt

Máris befutott az ötödik Underworld film magyar előzetese, az Underworld: Blood Wars.