Főoldal BREAKING KRITIKA: Suicide Squad – Öngyilkos osztag
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Suicide Squad – Öngyilkos osztag

Az Öngyilkos osztag, amit majd beleírnak a Bibliába? Deadshot szavai szépek is lettek volna, de vicc az egész!

813
suicide squad background2 0

Az Öngyilkos osztag, amit majd beleírnak a Bibliába? Deadshot szavai szépek is lettek volna, de vicc az egész!

A történet pofon egyszerűre sikerült, és ezt halálosan komolyan állítjuk, mert tényleg rém egyszerű lett a film sztorija. Egy seregnyi úgynevezett „metahumant” elkaptak, és gondosan elzárták őket egy szigorúan őrzött és titkos rejtekhelyen a világ elől. Most azonban az A.R.G.U.S. titkos szervezet úgy dönt, hogy a segítségüket kéri. A szuperhősök legrosszabbjait most azzal keresik meg, hogy segítsenek a harcban, s cserébe enyhített ítéletet kapnak. Nemleges választ nem fogadnak el a szövetségnél, halállal lakol az, aki ellenkezni mer. Will Smith (Deadshot), Joel Kinnaman (Rick Flagg), Margot Robbie (Harley Quinn), Jai Courtney(Captain Boomerang), Adewale Akinnuoye-Agbaje (Killer Croc), Jay Hernandez (El Diablo),Cara Delevingne (Enchantress), Adam Beach (Slipknot) és Karen Fukuhara (Katana) által megalapított csapat őrültebbnél őrültebb karaktereket fognak játszani, és olykor még Joker (Jared Leto), és Bruce Wayne/Batman (Ben Affleck) is feltűnik a képernyőn, hogy megmentsék a várost egy gonosz ellenségtől.

Forrás: Intercom/YouTube
Forrás: Intercom/YouTube

Az utóbbi idők nagy csalódását okozta év elején a DC Comics képregények univerzuma, és a Warner Bros. filmstúdió közös műve, a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című film. Nem csak a film nagyjai beszéltek lehangolóan a filmről, de a rajongóknak is csalódást okoztak azzal. Kemény feladat elé állt a stúdió, vissza kellett nyerni a bizalmat, és talán ami a legfontosabb, a DC Comics becsületét is meg kellett erősíteni. Ez teljesen felértékelődik, és új álláspontot kell foglalnunk, mert mégis csak jó film volt az! (kacckacc, dirrdurr, csittcsatt) Az Öngyilkos osztag-filmet David Ayer rendezte, aki korábban Brad Pittel forgatta a Haragot. A rendezőn nagy volt a nyomás, és sajnos ez a filmre is rányomta a bélyegét. Végig lehet érezni a bizonytalanságot, és kétséget, hogy vajon jó lesz-e, amit csinál. A válasz az, hogy inkább nem, mintsem igen, magyarul zárjuk rövidre a filmet. Vannak jó dolgok a filmben (szereplők, alap elgondolás, hogy zsoldosokat kovácsoljunk egy őrült osztagból, “az ellenségem ellensége a barátom” címszó alatt), de nem mehetünk el a tömérdek negatívum mellett sem. Most már értjük azt, hogy miért hívták be a színészeket tavasszal, s kellett újraforgatni több jelenetet is. Ahogy pellengérre állítottuk a Zack Synder filmet, így itt is elmondhatjuk, hogy még mindig túl komoly, és sötét lett a film a Marvelhez képest – és még buta is ezek mellett -, s a próbálkozásokkal csak mélyebbre ássák magukat.

Forrás: Intercom/YouTube
Forrás: Intercom/YouTube

Ha a hiba forrására vagyunk kíváncsiak, akkor azt a forgatókönyvben kell keresnünk, és a kérdést az írónak kell feltennünk, miért? A film szkriptjét David Ayer írta, aki mindent szeretett volna belezsúfolni, hogy egy akciódús, és viccekkel feltrancsírozott filmet adjon ki. Csak írta és írta a pilotot, de egyszer sem olvasta át, csak úgy megszülte, és vászonra vitte. A történetbe túl sok mindent vittek bele, kevesebbel is beértük volna. Most azt érezzük, hogy sokat kaptunk, és ilyen formában nem vagyunk megelégedve a látottakkal. Alapvető hiba, hogy a cselekmény több szálon fut, ugyanakkor kevés az információ hozzá. Ebbe is, abba is belemegyünk, de egy rész sem bontakozik ki. Oly sokan megmondták, hogy mért kellett annyi előzetest kiadni, mi célt szolgáltak? Igazuk volt – mi pedig az utolsó percig bíztunk benne -, mert az előzetesek az összes poént lelőtték, a maradék, ami maradt pedig könnyen felejthető – annyira, hogy már én sem emlékszem, mik voltak az új poénok. Gyerekhibák, amiket egy ekkora kaliberű filmgyár nem követhetne el, és idén már kétszer futott bele.

Az Öngyilkos osztag a színészek színe-javát sorakoztatják fel, napjaink legjobb színészeivel dolgoztak. A film legkiemelkedőbb alakítását Will Smith és Margot Robbie hozta, kötelezően. Az előbbinél már nagyon ráfért, hogy egy jó szerepet is elkönyvelhessen, mert Will Smith tehetségét senki sem kérdőjelezte meg, de az elmúlt évek filmjei mind-mind leszerepeltek. A filmben Deadshot karakterét az első pillanattól kezdve lehet bírni, jól alakítja a bérgyilkost, aki soha nem hibázik, mindig halálosan pontosan céloz. Mindent elkövet, ő tartja össze a csapatot, ő a főnök. Harley Quinnt alakító Margot Robbie egyszerűen zseniális, ahogy eljátssza az őrült Joker-lány szerepét. A poénokat a film neki köszönheti, bár itt sajnos meg kell említenünk, hogy azok mind kikerültek már az internetre trailerek formájában. Az új Joker, akit Jared Leto alakít a vásznon. Ő az a karakter, akit nem döntöttem még el, hogy jó döntés volt szerepeltetni, vagy hagyni kellett volna későbbre. Inkább az utolsó gondolat, ha választanom kell. A filmben jelentéktelen szerepet kap, felesleges volt így belerakni. Leto új szemszögből tünteti fel a pszichopata figurát, de ez most megbukott. Igazán nincs is szerepe, nincs mit a javára írni, mert több a flashback róla, mint a realtime show. (A csaja erősebb, jobban játssza az őrültet, ami hiba, és kritikát illet.) Egy másik filmben majd jobban teljesít – soha nem fogja utolérni a Heath Ledger által megformált Jokert a vásznon, már most látszik. Amanda (Viola Davis), aki a jó oldalon áll, de totálisan ellenszenves, és az ördög képét festi. Karaktere irritáló és idegesítő, ezek mellett még unalmas is. Pont ugyan olyan álmos tekintettel néztem őt a filmben, mint ahogy a trailerekben feltűnt, és mesélte a küldetését: ez, ez, meg az is, mind kell, és már kész a tökéletes fegyver. Komolyan kérdezem, a Warner Bros. mit csinált a forgatás alatt, aludt?! Az utolsó hónapokban késő volt felkapni a fejüket, és megkérni a drága rendezőurat, hogy forgasson újra jeleneteket.

Forrás: Intercom/YouTube
Forrás: Intercom/YouTube

Az effektek, amik annyira amatőrök, hogy már fájnak a filmben. A film eleve úgy indult, hogy össze-vissza vágták be a részeket, semmi felvezetés – nem is tudják, hogy mit jelent az a fogalom -, vagy pont az a trükkje az egésznek, hogy a sok-sok előzetes és teaser videó, amit megosztott a stúdió már maga is egy felvezetés lett volna? Mert ha igen, akkor ezt kipipáljuk, és megbocsájtjuk, de a mozifilm esetén akkor is anomália. Ilyen kusza felvezetést még nem láttam, több mint a film fele azzal megy el, hogy bemutatják a szereplőket, míg nem marad idő a cselekményre. A stúdiónak a pénz sem jelentett volna akadályt, van miből dolgozni, de azok a rusnya CGI-effektek, amiket alkalmaztak… Egy kisebb költségvetésű film nagyobb effektbombát kap, mint amivel itt találkozunk.

A gonosz szerepe a filmben, mert van? Olyan érzés volt nézni a filmet, mintha a karakterek saját maguk ellen harcolnának, mert a filmnek nincs is gonoszkaraktere. Persze van, de nem olyan értelemben, mint amit más filmek esetén láttunk már. A tanácstalanság és képzeleterő hiányában szülhették meg azokat a mutánsokat is, akikkel a film végén összecsapnak a főhősök. (Talán már korábban is láttam hasonló szörnyeket, egy másik világban, csak nem ugrik be, miben.)

VÉGSZÓ

Ha fogod magad, és az előzetesekből összeraksz egy videót, azzal már most jobban jársz, mint az Öngyilkos osztag „kész” filmmel – egy beta jelzést a név után biggyeszthettek volna. Az író és rendező David Ayer megbukott, mert sem a történettel, sem a látvánnyal nem varázsolt el. A filmet csak a két kiemelkedő színész (Will Smith és Margot Robbie) teljesítéséért lehet szeretni, apait, anyait beleadtak. Midway várost is úgy festik le, mintha tömegpusztító fegyverrel nézne szembe, holott semmi sincs a városban, csak egy dilis gonosztevő, aki próbálja elhitetni mennyire nagy gonoszságra készül. Amennyire vártuk a filmet, annyira sikerült rosszra, és ezek után tényleg feltesszük a kérdést a DC Comics-nak: Nem lenne jobb elfelejteni a filmes szakmát?

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...