Főoldal BREAKING KRITIKA: Star Trek: Mindenen túl
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Star Trek: Mindenen túl

Már az elején el kell hogy mondjam, nem vagyok egy nagy Star Trek rajongó, de a film után át kell ezt gondolnom.

802
493532

Már az elején el kell hogy mondjam, nem vagyok egy nagy Star Trek rajongó, de a film után át kell ezt gondolnom.

Engedjétek meg, hogy két szóban leírjam, amit gondoltam a Star Trekről eddig. Kiskoromban számtalan részt láttam a Star Trek: Voyager sorozatból, azonban mikor J.J. Abrams bemutatta  az új Star Trek rebootot 2009-ben elfordultam tőle, mert óriási csalódást okozott a film. A rendezésen erősen azt lehetett érezni, hogy az akkori rendező mintha teljesen átalakította volna a sorozatról kialakult képet, s a TV-epizódokból megismert szálakat sutba vágták volna a film forgalmazójával, és a pénz motivációs erején felbuzdulva mit sem törődve a múlttal új értelmet szántak a ST-nek. Mind a stúdió, mind a rendező szerette volna picit átírni a franchiset, de köszönjük meg az új rendezőnek, hogy nem engedte, odatette magát.

A film története röviden: Kirk kapitány (Chris Pine) és legénysége egy űrtámadás következtében egy távoli bolygón köt ki. A film legtöbb jelenete itt zajlik. Itt ismerjük meg a film gaztevőjét, a gonosz Krallt (Idris Elba), aki egy különleges tárgyat keresett az elmúlt időben, míg végül meg nem kaparintja a Mindenen túlban. A tárgy segítségével könnyedén elpusztíthatja a világmindenséget. Birtoklási harc veszi kezdetét, miközben a világegyetemet, köztük a Földet is óriási veszély fenyegeti, amennyiben az Enterprise legénysége meg nem állítja időben Krallt.

14645182007544433_800x600

Egészen a bemutatásig azt lehetett érezni, hogy a film teljesen anyátlan, mintha nem lenne rendezője, de még maga a stúdió sem foglalkozott volna eleget a filmmel. Minden baj ott kezdődött -gondoltuk sokan -, mikor bejelentették, hogy J.J. Abrams lemond a rendezői székről, és átadja a stafétabotot Justin Lin rendezőnek, akivel a Halálos iramban franchise kapcsán már találkoztunk. Az első két rész után, joggal ment nyugdíjba J.J. Abrams, s lett inkább a film producere. Ezek után következtek az előzetesek, amik oly mértékben voltak kritikán aluliak, hogy még a fanatikus rajongók is a fejüket vakarták, és negatív jelzőkkel illették a harmadik részt. Gyorsan felejtsétek el azokat az ízelítőket, mert kis túlzással közük sincs a kész műhöz – azt érzem, hogy ez szándékos is volt, ez az, amihez a producer kegyetlenül ért -, mert a végtermék egyszerűen zseniális lett. Ha eddig nem voltál Star Trek megszállott, ezután az leszel!

star_trek_beyond_screenshot_20160711234213_7_original_760x760

Úgy tűnik, hogy az eddig a sötét űrben és a tér-idő kontinuumban eltévedt Enterprise hajó és legénysége megtalálta a helyes irányt. A legfrissebb rész hátrahagy minden ballépést, és betegséget, amit a reboot eddig felhalmozott, s céltudatosan tör előre, hogy visszanyerje régi önmagát a ST szérianak. Mit sem ért volna a rendező, ha nem kap jó alapanyagot, amivel lehet dolgozni. A film forgatókönyvét Doug Jung szerezte, amibe Simon Pegg színész is besegített. A színészt a premier előtt számtalanszor kérdezték meg, hogy mit gondol a Star Trek: Mindenen túl filmről, valóban ennyire rosszra sikerült, mit rontottak el. A hollywoodi sztár kitartott filmje mellett, és nyugtatta a kedélyeket, hogy az összkép kárpótolni fog a pocsék trailerekért. Simon Pegg megmutatta, hogy nem csak színészi játékból tud jelesre vizsgázni, de írásban is legalább annyira ász. Montgomery ‘Scotty’ Scott karakterét olyan átütő dinamizmus tölti meg, amivel szerepe fontosságát hangsúlyozza, mindezt úgy, hogy közben elpoénkodja a szorult helyzeteket. A filmsztár pont ezért olyan szerethető a vásznon, baj lenne, ha nem így mutatkozna egy mozifilmben.

star trek beyond zachary quinto karl urban

A legszomorúbb momentuma a filmnek az, hogy Chekov (Anton Yelchin) egy tragikus autóbalesetben életét vesztette, alig több mint egy hónappal a film bemutatása előtt. Mai napig érthetetlen, hogy mi történt. A színésztől a stáb is elköszönt a film végén.

A házsártos McCoy doki (Karl Urban) és Spock (Zachary Quinto) egymásra talált, így a film legszórakoztatóbb jelenetei egyértelműen kettejük „házassága”. És ha már szórakoztató résznél tartunk, akkor meg kell, hogy említsük a film egyetlen negatív pontját is: a főellenséget! Hiába kapott egy remek színészt, Idris Elba személyében, az ő szerepét szó szerint összedobták, nem dolgozták ki jól, és nem érződik a filmben, hogy mennyire félelmetes, és gonosz tettre készül.

star trek beyond mccoy spock 1

A film nem csak régi, hanem új színészeket is felmutatott. Sofia Boutella (The Mummy reboot múmiája), mint Jaylah a vad és kedves amazont játssza a vásznon. Karaktere új, de egyből szerethető, vele még számolnunk kell a folytatásban.

VÉGSZÓ

Elmondhatjuk, hogy az eddig legjobb Star Trek-filmet nézhetjük meg a mozikban. A film pontosan azt adja vissza, amit a sorozatokban láttunk. A szereplők és helyszínek is jól megválasztott forgatókönyvet konstatálnak. Igaz a rendező munkáján olykor érezni azt, hogy megremegett a keze, mert bizonyos jelenetek elég szétszórtak lettek. Még a vágásoknál is érezhetőek ezek. De ezzel le is írtuk az összes rossz pontot, mert Justin Lin a Halálos iramból jól ültette át a dinamikát és az akciót. Végre leírhatjuk azt, hogy a széria utat tört magának az univerzumban, mert a Star Trek: Mindenen túl film a sorozat méltó folytatása lett.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...