BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Mi

Újra bebizonyosodik, hogy nincs félelmetesebb önmagunknál. Spoilermentes kritikánk a Tűnj el alkotói legújabb filmjéről, a Miről.

781
Mi

Újra bebizonyosodik, hogy nincs félelmetesebb önmagunknál. Spoilermentes kritikánk a Tűnj el! alkotói legújabb filmjéről, a Miről.

Jordan Peele lett Hollywood horror csodagyereke miután óriási gazdasági és kritikai sikert ért el a 2017-ben bemutatott Tűnj el! c. filmjével, s így minden ajtó kitárult előtte. Ő köszönte szépen, és teljes szabad kéz mellett felmarkolt 20 millió dollárt a következő filmjére, ezek után a kérdés már csak az volt, hogy a sikert meglovagolva képes-e két évvel később úgy visszatérni, hogy hosszú heteken át mindenki a Miről beszéljen.

2511 D009 00182 RV3 CROP

A szabad kéz viszont ez alkalommal kicsit visszaütött. Sajnos a Tűnj el! szintjét nem éri el, túlszárnyalni pedig esélye sincs. Ez egy sokkal egyenesebb történet, egyik csavar sem üt akkorát, kiszámíthatóbb a sztori. Óriási potenciált hagy kiaknázatlanul, és a misztikum építésében két szék közé esik, vagy árult volna el kevesebbet vagy egy kicsit többet. Spoiler nélkül sajnos nehéz erről beszélni, de a „nyúlüregről” vagy többet vagy kevesebbet kellett volna megtudnunk. És a vörösöket is véleményem szerint túlbeszéltették. Sajnos azon az egyszerű üzeneten se lép túl a film, hogy mindenkinek saját magát kell leküzdenie, illetve az emberek sötét oldaláról se mond el sok újat.

2511 D010 00001R

Ami viszont remek a filmben a színészek és a karakterek, akiket alakítanak. A főszereplő család tagjai szimpatikusak s érdekes a személyiségük, ami fontosabb azonban, hogy a halálos doppelgangerükön kívül is megvannak a saját démonaik amiket legyőzve maradhatnak életben. A gyerekszereplők nagyon jók, remekel mind Lupita Nyong’o, mind Winston Duke, de aki a pálmát viszi az a mellékszerepben brillizzó Elisabeth Moss. Olyan jól vált az arckifejezése hangulatok közt az egyik jelenetben, amit tényleg csak a legnagyobbak tudnak megcsinálni úgy, hogy ne legyen nevetséges.

A mozi humora is nagyon rendben van, ami az egyik legnagyobb pozitívuma a filmnek, s jól is egyensúlyoz a para és a poénok között. Mert a film ijesztő, igazán félelmetes, s ezt nem jumpscarekkel éri el, hanem atmoszférával, és a téteket is helyesen helyezi el. Az egész hangulata nyomasztó az elejétől a végéig, ami kiemeli a filmet.

Az egyik a legnagyobb negatívum viszont a magyar szinkron. Konkrétan kacagás tört fel a mozi teremben amikor az „Árnyék” először megszólalt. Ha rendezői szándék is a paródia felé hajlott, akkor ez oké, de erre kábé semmi más nem utal.

2511 D024 00037 RV2

VÉGSZÓ

Összességében ez egy jó film, talán csak az én elvárásaim voltak magasak az előzetesek alapján. Mivel horror és ijesztő, az alapoknak megfelel, sőt, de sajnos nem szolgál annyi többlettel, mint Jordan Peele előző filmje. Tőle többet vártam, de ez egy nagyon jó home invasion film, csak azért maradt potenciál a koncepcióban.

 

Szerző
Kurdics Zoltán Gábor

Mióta az eszemet tudom mozgóképpel kelek és fekszem. Közösségi média felületünket kezelem és kritikákat írok általában filmekről.

1 Hozzászólás

Közelgő események

Még több a témában...

Hang nélkül: Első nap
Előzetesek

A Hang nélkül: Első nap előzetese felfedte, hogy kezdődik az idegenek inváziója

A földönkívüli lények érkezését nézhetjük meg a Hang nélkül: Első nap előzetesében.

Fekete Párduc
Filmek

Winston Duke szerint a Marvel antagonistái valójában nem gonosztevők

A Fekete Párduc sztárja szerint a Marvel gonosztevőit jó célok vezetik.