Főoldal BREAKING KRITIKA: Halálos Iramban: Hobbs és Shaw
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Halálos Iramban: Hobbs és Shaw

Idén sem maradunk Halálos iramban rész nélkül, habár nem a soron következő kilencediket, hanem egy spin-offot kaptunk Hobbs és Shaw párosáról. 

774
Halálos iramban: Hobbs és Shaw
Forrás: Universal Pictures

Idén sem maradunk Halálos iramban rész nélkül, habár nem a soron következő kilencediket, hanem egy spin-offot kaptunk Hobbs és Shaw párosáról.

A történetre sok időt nem is fecsérelnék, hisz az írók se foglalkoztak vele sokat. Van egy alapprobléma, ami miatt a buddy cop klisék mentén egy csapatba kényszerül a két véglet, a két régi ellenség az egykori brit kém Shaw (Jason Statham személyesen) és a volt védelmis amcsi hegyomlás Hobbs (a Szikla maga, Dwayne Johnson). Dinamikus duójukat összetartja a film meglepetése, Shaw húga, akit Vanessa Kirby alakít stílusosan és vagányan. A titkos gonosz világuralmi szervezet ügynökeként az ügyeletes rosszfiú szerepében Idris Elba bújt, aki egy genetikailag felerősített szuperkatonát játszik a történetben, csakhogy mindent az izomnak, és semmit az észnek alapon működjön a legújabb Halálos iramban rész.

Halálos iramban: Hobbs és Shaw

Egyik legnagyobb erőssége David Leitch rendező filmjének, hogy ahogy tették azt a korábbi részek, úgy ez sem veszi magát komolyan. Ez egy maszkulin, látványos, de egyben rendkívül buta mozi, szerencséjére legyen mondja, hogy nem is akar több lenni. Vagyis mégis? Igen, ám nem vészesen. Természetesen itt is a család és barátság a fő téma, de nagyon felületesen, mindegy kötelező elemként dobják be, ami elsőként még szórakoztatónak tűnt, azonban a sokadik alkalomra már megfáradtunk, és Hobbs és Shaw kalandjában pedig már kifejezetten zavaró tud lenni, hiszen még Torrentoék sincsenek itt.

Ami miatt posztmodern műalkotás ez a film, azaz hogy egy klasszikus film felépítését használja, de a két főszereplő nem is szerepet játszik, csak az imédzsét mutatja meg két órában. Ha valaki a karakterekre kíváncsi, elég csekkolni a két sztár Instagram-fiókját. És akkora erő ma már Dwayne Johnson, hogy az utolsó harmadban kiemelt szerep jut a szamoai kultúrának, és a Hawaiion is vették fel ezt a részt. Bár végig ül a sok buta poén, de mégis van pár easter egg is elrejtve a filmben, de ezek is a sztárokhoz kapcsolódnak, nem a karakterhez, vagy az univerzumhoz (bár bőven benne van, hogy csak én vagyok túl járatlan). A személyes kedvencem egy bizonyos autó felbukkanása és egy másik film említése Shaw garázsában.

Halálos iramban: Hobbs és Shaw

Ami még rendhagyó, hogy ebben a moziban viszonylag kevés történésnek van következménye, vagy bármi előkészítése. Minden tévécsatorna az ő arcukkal van tele? Megállítja valaki őket az utcán? Persze, hogy nem. De ez ne zavarjon senkit. Egy film akkor sikeres, ha be tudja mérni a célközönségének elvárásait. És ez a film nagyon tudja. Legyenek macsó dumák, jól megkoreografált verekedések, látványos üldözések és nagy robbanások. Agyunkat két órára ki kell kapcsolnunk, mert a fizika, s az idő nem így működik, az emberek nem így beszélnek és az ember nem élnek túl ekkora ütéseket. És ha kikapcsoltuk, s elfogadjuk hogy itt minden erőltetett és túlzó. És én mosolyogva, röhögve ülöm végig ezt a két órát.

Természetesen be lehetne menni az ilyen apróságokba, hogy az akciókat rosszul adagolják, nem sikerül emelni a tétet (bár nem nagyon izgulunk hőseinkért), hogy finoman szólva sincs tökéletesen megvágva a film, David Leitch rendező a John Wick és a Deadpool alkotásai után kissé csalódottak vagyunk, de mit is vártunk egy Halálos iramban szériától, nemde? Ha ezektől eltekintünk, hanem csak egy könnyed, popcorn mozira szeretnénk beülni a nyári nagy melegben, akkor nagyon kellemesek időtöltésben lesz részünk, hiszen a kétórás játékidő alatt nem fogunk unatkozni.

Halálos iramban: Hobbs és Shaw

VÉGSZÓ

Egy buta, maszkulin film, kellemes látvánnyal, olyan színészekkel akik láthatóan élvezték a forgatást, ha nem nagyon akarunk izgulni a szereplők sorsáért, de cserébe egy percre se akarunk unatkozni, ez a film tökéletes választás. Természetesen semmi mély mondanivalót ne várjunk, mindenesetre ennek a folytatását tuti megnézem. Tökéletes belépő újoncoknak, nem hiszem hogy sokról lemaradtam volna korábbról.

Szerző
Kurdics Zoltán Gábor

Mióta az eszemet tudom mozgóképpel kelek és fekszem. Közösségi média felületünket kezelem és kritikákat írok általában filmekről.

3 Hozzászólások

Közelgő események

Még több a témában...

vaiana 2
Filmek

Dwayne Johnson és Auli’i Cravalho visszatérnek a Vaiana 2-ben

Egy új pillanatkép egy különös szigetet is leleplez a háttérben.

Fantasztikus Négyes
BREAKINGFilmek

Bejelentették a Fantasztikus Négyes szereplőgárdáját

A Marvel Studios bejelentette, hogy kik kapták a Fantasztikus Négyes főszerepeit.