Főoldal BREAKING KRITIKA: Elliott, a sárkány
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Elliott, a sárkány

Egy nem mindennapi kissrác története, akit egy sárkány nevelt fel.

773
petes dragon 2016 movie stills

Egy nem mindennapi kissrác története, akit egy sárkány nevelt fel.

Az alapelképzelés ismerős lehet, nem új dolog, hogy egy magára hagyott kisgyereket az állatok nevelnek fel. A dzsungel könyvéből Maugli élete ismerős lehet. Ám ebben a történetben egy sárkány dajkálta az árvát – Pete-t (Oakes Fegley) -, miután egy tragikus baleset során elvesztette szüleit. Pete találkozik a sárkánnyal, és kölcsönösen segítik egymást az erdő mélyén. Elsőre soknak tűnt, és elcsépelt sztorinak indult, de ahogy az idősíkon haladtunk előre a történetben, és ismertük meg a karaktereket, és Elliott-ot a sárkányt, úgy szerettük meg a filmet.

petes-dragon-review

Éveken át két jóbarát módjára észrevétlenül éltek az erdő mélyén, míg egyszer csak Pete túl merésznek bizonyult, s a helyi vadőr (Bryce Dallas Howard – a Jurassic World eszméletlen tudósa) lánya (Oona Laurence) meg nem pillantja a vadonlakót a lombok között. A történet folytatásában ez pedig azt is jelenti, hogy fény derül a legendára, a sárkányra, akit már látni véltek hajdan az erdőben, de bizonyítani még nem tudták a létezését. A fiúról megtudják, hogy hat éve elvesztette a szüleit, és értetlenül állnak a dolog előtt, hogy élhette túl egyedül az erdőben. A főszereplők közben megpróbálják feltérképezni az erdőt, és választ keresni a kérdésekre: ki segített a fiúnak, és mi volt az a lény, amit láttak félszemmel.

A re-imagining of Disney's cherished film, PETE'S DRAGON is the story of a boy named Pete (Oakes Fegley) and his best friend Elliot, who just happens to be a dragon.
A re-imagining of Disney’s cherished film, PETE’S DRAGON is the story of a boy named Pete (Oakes Fegley) and his best friend Elliot, who just happens to be a dragon.

A cím ellenére a film nem a sárkányról szól, mert a film rendezője David Lowery nem a nagy zöld óriásra, CGI-effektre hegyezte ki a filmjét, hanem az emberekre. És pont ez lehet a film sikere is. Elmondhatjuk ez lett a rendező első igazán nagy filmje, korábban shortokban (rövid filmekben) utazott, de most a Disney valamit látott benne, és felkérte a sárkányos mitológia újrafilmezésére. Ahogy utaltunk rá, a film nem a lényre, különös képességeire, hanem az emberi kapcsolatok és belső tulajdonságok bemutatására fókuszál. Többet vannak képernyőn a város lakói, mint maga a főszereplő, Elliott, a sárkány. Töményen és lassan adagolja a rendező a film adalékait, amik a humor, érzelem, dráma és látvány. Egyszerűen ebben a filmben nem lehetett mindent tökéletesen kidolgozni, ez történt a karakterekkel is. Szép számmal jönnek-mennek a nagyobbnál nagyobb színészek, de a játékidő hiánya miatt nincs idő kibontakozniuk, megismernünk jobban őket. A film legbájosabb, és legkedvesebb karaktere a Bryce Dallas Howard által megformált Grace vadőr, aki egy családcentrikus minta anyuka, aki mindent megad a gyerekének. Jack (Wes Bentley) a férj, aki a kételkedő apuka szerepébe bújt, és aki a sárkány láttán felbuzdul, s amiből később baj is kerekedik. Az eszelős és rivaldafényt kereső Karl Urban karaktere, Gavin, aki nem hisz a szemének, és nem a cukira vett zöld sárkányt látja Elliott-ban, hanem a pénzt. Utóbbiakkal tényleg csak elvétve találkozhatunk a filmben, de nem is ez volt a cél. A gyerekeket célozták itt meg, de a film mondandója a felnőtteknek is példa lehet, mert az emberi tulajdonság jó és rossz oldala is egyszerre kibontakozik a filmben – de szerencsére a szívükre hallgatnak a főszereplők, s happy-end-del fejeződik be.

PetesDragon5797caa7a426e-1100x733

A rendező nem csak forgatta a filmet, de a történetet is remekül szőtte a sárkány köré. Egy percig sem fordul meg a néző fejében, hogy a stúdió szándéka az lett volna, hogy még egy bőrt húzzunk le Elliott-ról. Jól kidolgozott szkriptet erősíti a remek színészi gárda – sokszor elmondtuk már, hogy a rossz történetet egy erős színész felhúzza, de ott ezt nem mondhatjuk el, egyszerre erősek. Dicsérnünk kell a számítógépeseket is, a szőrszálaktól, az arckifejezésig egy kedves és élethű sárkányt készítettek a filmhez.

VÉGSZÓ

Fogyasztásra ajánljuk kicsiknek és nagyoknak egyaránt, még akkor is, ha azt hiszed, hogy ezzel a történettel már találkoztál. A Disney megmerte lépni, hogy újra ismert történethez nyúlt, s mindezt egy eddig „ismeretlen” rendezővel az élén. A végterméket első perctől az utolsóig lehet szeretni, annyira aranyosra és kedvesre sikerült Elliott-ot megfilmesíteniük. Remek családi moziban lesz részed, ha beülsz erre a kalandra.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Argylle: A szuperkém
Filmkritikák

Argylle: A szuperkém kritika

Az Argylle: A szuperkém mutatja első jeleit annak, hogy Matthew Vaughn elfáradt?

Argylle: A szuperkém
Filmek

NYEREMÉNYJÁTÉK: Páros belépőket nyerhettek az Argylle: A szuperkém premier előtti vetítésére

Elsők között nézhetitek meg az Argylle: A szuperkém című filmet a mozikban.