Close


Közelgő események

BREAKING Kritikák

KRITIKA: Bukós szakasz

Meglepően üdítő és nagyszerű lett a Bukós szakasz vígjátéka. Erre senki sem fogadott volna.

KRITIKA: Bukós szakasz
  • PublishedMarch 26, 2017

Meglepően üdítő és nagyszerű lett a Bukós szakasz vígjátéka. Erre senki sem fogadott volna.

Amerikában a film Chips néven fut, gyorsan rákerestem, hogy esetleg rendelkezik-e valamiféle előzménnyel, és mit látnak szemeim, igen. Méghozzá egy NBC tévéssorozatról van szó, amit 1977-ben kezdtek el sugározni, s egészen 1998-ig adták a tévéadók. A kicsivel több, mint húsz év alatt összesen 139 epizód készült a két zsernyákról, akik motoron járták Kalifornia autópályáit. Filmünk is ezt dolgozza fel, mutatja be. A rend őrei bűnözőkké váltak, a motoros rendőrök pénzszállítókat lovasítanak meg, de ez nem mehet így tovább. Az FBI segítségét kérik, hogy építsenek be egy ügynököt, aki majd megtalálja a bűnös(öke)t. A nyomozóiroda Frank Poncherello (Michael Peña) beépített ügynököt küldi a helyszínre, aki egy friss újonc társat is kap Jon Baker (Dax Shepard) képében, aki korábban motoros kaszkadőrként dolgozott. Poncherello, maradjunk inkább mi is a Ponch-nál – a filmben mindenki így hívja -, és Jon kétkerékre pattan, hogy az utakat járva kerítsék elő a bűnösöket. Csak van egy apró bibi, nem illenek össze, mintha egymás ellentetjei lennének.

És igen, ebből már tudni véltük, hogy itt csak úgy dobálni fogják a poénokat, nem fogják kímélni egymást. Szerencsére nem tévedtünk. Ponch egy magabiztos, nagydumás, kanos állat, aki ha cicanacit lát a csajon, kőbe dermed mindene. Ugyanakkor kezdő motoros, aki éppen csak hogy fel nem borul motorozás közben, viszont Jon egy vérprofi motoros, aki nagyon vad trükköket tud a nyeregben, de célba lövésben kétbalkezes ügyefogyott, és még lelkileg is megtört jellem. Tökéletesen egészítik ki egymást, és ez az, amit a rendező is hangsúlyoz filmjében. Dax Sherpard nem csak főszereplője a Bukós szakasznak, hanem egyben írója és rendezője is. Dax tökéletesen oldotta meg, hogy a karakterek egyenlő hangsúlyt kapjanak a vásznon, ne legyen egyik fél sem erősebb a másiknál, hanem inkább kiegészítsék egymást. Michael Peña hiába bizonyított már a Marvel Filmes Univerzumában, A Hangyában, és láttunk tőle nagyszerű alakítást a Mentőexpedícióban is, de ezek mind-mind mellékszerepek voltak, nem ő vitte előre a történetet, mindössze csak sodródott a főszereplővel, és az árral. Félre ne értsétek, nem a tehetségét kérdőjelezzük meg, de ő tipikusan az a színész, aki szeret egy főszereplő mellett játszani, úgy tudja kamatoztatni humorérzékét.

A film besorolása akció, krimi és vígjáték egyede, és tényleg szép számban találkozhatunk erős és vicces részekkel. A humorfaktort leginkább Peña szállítja, ő az a karakter, aki mindig odaszól a másiknak, olykor majdnem átesik a ló túloldalára is, de ekkor jön felmentő sereg, a szerény és fóbiákkal küszködő Jon, és kihúzza őt a szorult helyzetből. Jó volt végre végignézni egy olyan filmet, melyben nincsenek erőltetett a poénok, kortól függetlenül ki tudunk kapcsolódni a másfél órás játékidő alatt. Másik erőssége még, hogy kifogástalan vágásokat kapott, az akciójeleneteket eltalálták, a motoros részek, a kamerabeállítások maguk a tökély.

A Warner Bros. számtalanszor bizonyította már, hogy nem szabad az előzetesekből kiindulni, mert azok félrevezethetnek. Emlékszünk még a Suicide Squad – Öngyilkos osztagra? Az előzetesek jól festettek, mindenki nagyon várta a filmet, bíztunk benne, majd óriásit koppant az állunk. A teljes film borzalmas lett – az előzetesek rövidfilmként jobbak lettek volna -, és az egész történetet, vicces jeleneteket lelőtték a trailerek. Úgy látszik, a stúdió tanult a hibáiból, mert ezzel szemben a Bukós szakasz semmit sem mutatott a premierig. Őszintén szólva a film addig semmit sem mondott, míg meg nem néztük. Csak a moziteremben jöttünk rá, hogy lám, hát ez jó film, ezt lehet élvezni, és ki merem jelenteni, hogy az elmúlt évek egyik legjobb vígjátékát láttam a moziban.

VÉGSZÓ

Mi a tanulság az egészből? Ne vonj le előre következtetéseket, nem szabad kiindulni az előzetesekből, mert azok hazudnak, igenis ülj be a filmre, adj egy esélyt magadnak, és az előadásnak. A Bukós szakasz átment a vizsgán, és ha nem is jelesre, de szórakoztató történetével, valamint egymást kisegítő szereplőivel az év egyik meglepetésfilmje lett.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.