Főoldal BREAKING Kék Bogár kritika
BREAKINGFilmkritikák

Kék Bogár kritika

Nem tökéletes a Kék Bogár, de felvillanyozta a DC Univerzumot ez az új karakter.

240
Kék Bogár

Ángel Manuel Soto rendezőnél kiváló kezekben van a Kék Bogár, ami egyben a karakter akciódús és érzelmes bemutatkozása James Gunn és Peter Safran új DC Univerzumában. Soto nevét leginkább a Sundance Filmfesztiválon 2020-ban bemutatott Charm City királyai című filmjéről ismerhetünk, és nehéz feladat elé állították, amikor őt nevezték ki ennek a világ számára kevésbé ismert, de annál nagyobb rajongótáborral rendelkező karakter bemutatására, de sikeresen vette az akadályokat. Ez egy fantasztikus bemutatkozó Kék Bogárnak, hiszen a film egyszerre mutatja be a karakter eredettörténetét, miközben rendkívül szórakoztató, izgalmas kalandban lesz részünk.

KéK Bogár

Jaime Reyes (Xolo Maridueña) nemrég fejezte be a főiskolát, és hazatér Palmera Citybe, hogy a megszerzett tudással belevágjon élete következő fejezetébe. A Gareth Dunnet-Alcocer által írt forgatókönyv Jaime szülővárosát a texasi El Paso helyett a képregényekben szereplő új, eredeti Palmera Cityre cseréli – egy futurisztikus, neonfényes óceánparti metropoliszra, amelyben különböző latin-amerikai inspirációk keverednek. Itt kap Jaime és valamivel fiatalabb húga, Milagro Reyes (Belissa Escobedo) takarítóként munkát Victoria Kord (Susan Sarandon), a gazdag, cselszövő milliárdosnő egyik birtokán. A bohóckodásuk miatt hamarosan kirúgják őket, de előtte még váltanak néhány szót Jenny Korddal (Bruna Marquezine), aki munkát ajánl Jaime-nek. Arra kéri a fiút, hogy keresse meg egyik nap Kord Industry városi központjában, és kárpótolja azért, hogy Victoria kirúgta.

Jaime élete másnap örökre megváltozik, amikor felkeresi a lányt. Jenny Kord az életét teszi kockára, amikor ellopja az ősi, idegen biotechnológiát tartalmazó szkarabeusztbogarat, majd rábízza Jamie-re, hogy élete árán is védje meg – amiről akkor még sejtése sem volt főhősünknek, hogy milyen különös erővel felvértezett tárgyat bíznak a felügyeletére. Amikor Jaime és családja felfedezi, hogy mit rejt a hamburgeres doboz, elsőre ijesztőnek tűnik, mert úgy tűnhet, hogy az eszköz megpróbálja megölni őket, de később kiderül, hogy a szkarabeusz Jaime-t választja gazdatestül, és szimbiózisban összekapcsolódnak, örökre megpecsételve új köteléküket. A Khaji-Da – a szkarabeusz belsejében élő és azt irányító entitás – fokozatosan mutatja be Jaime-nek, hogy mire képes ez az új test.

Az elmúlt években nagy rajongói táborra talált a Kék Bogár, különösen a Young Justice óta, az álom azonban csak most teljesült be, amikor végre élőszereplős formában is láthatják a rajongók ezt a karaktert. Xolo Maridueña mintha Jaime Reyes szerepére született volna, nem csak megjelenésében tökéletes a szerepre, de tökéletesen adja vissza a fiatalos Kék Bogár személyiségét is a DC képregényeiből. A film szorosan kapcsolódik Jaime mexikói-amerikai neveltetéséhez, és a legtöbb szuperhősfilmtől eltérően nagy hangsúlyt kap a család – talán még a Halálos iramban is elbújhat mellette, megszámolni nem tudjuk, hányszor ejtették ki a család szót -, egyedül talán a Shazam! Az istenek haragja lehet kivétel, amiben szintén fontos szerepet tölt be a család fogalma, sőt, ott még a főhős családtagjai is szuperhősökké váltak, itt azonban a család szupererő nélkül követhetik végig Jaime szuperhőssé válását.

KéK Bogár

A Kék Bogár egész szereplőgárdájának jár a dicséret. A Reyes család minden tagja letesz valami újat az asztalra, mint például Jaime uralkodó anyja, Rocio, akit Elpidia Carrillo alakít. George Lopez, mint Jaime nagybátyja, Rudy azonban ellopja a show-t. Rudy Reyes vidám, furcsa, és teljes mértékben kiáll unokaöccse mellett, akire Palmera City felnézhet. Xolo Maridueña és Lopez játékát abszolút öröm nézni. Adriana Barraza pazarul játssza ikonikus Nana, Jaime nagymamája szerepét; mindenki imádni fogja a család szerető, ám fegyverrel hadonászó, forradalmi múlttal rendelkező matriarchájaként mutatott szupernagyi alakítását. Azonban Damián Alcázar az, aki Alberto Reyes szerepében, Milagro és Jaime szerető apjának alakításával könnyeket csal a szemünkbe.

Ahogy sok más szuperhősfilm esetében, úgy a Kék Bogár gyengepontját is a főgonosz jelenti, Victoria Kord a film legnagyobb problémája. Susan Sarandon nagyon gyenge a szerepben, eléggé robotikusan adja elő a szövegét és játékával sem tesz sokat hozzá. Egyik jelenete sem győz meg arról, hogy a személye mekkora fenyegetést jelent a világra nézve, sokkal nagyobb veszélyforrást jelent a birtokában lévő technikai fegyverarzenál. A másodlagos gonosztevő, Kord jobbkeze, Conrad Carapax (Raoul Max Trujillo) jelenléte is erőtlen és maximálisan felejthető volt. Az egydimenziós antagonisták feltűnően gyakoriak a szuperhősfilmekben, és a Kék Bogár sem kivétel. Sarandon egy két lábon járó, beszélő cselekményelem, és nem több annál. Kár, mert a futurisztikus technológia, amivel a történet játszik, eleve lenyűgöző, de Sarandon képtelen volt megbarátkozni a feladattal, hogy emlékezetes gonosztevőként vonuljon be az újjáépített DC Univerzumba.

Egyébként remek választás volt, hogy Ángel Manuel Soto filmjével induljon az új univerzum, mivel egyfajta lendületet és frissességet hordoz Kék Bogár, amire most nagy szüksége van a DC-nek a Flash: A Villám fiaskója után. Megsüvegelendő, hogy a képregényfilmes mércével mérve viszonylag szellős, 2 órás játékidővel szaggatja szét a vásznat a Kék Bogár, és ezzel is szerették volna elkerülni a korábbi hibákat, mint amibe a Shazam! Az istenek haragja stábja esett, hogy az első rész könnyed szerkezete után valami masszívabb történettel előállni, ami megfeküdte a gyomrunkat. A látványvilága mellett kitűnő filmzenével is büszkélkedhet a Kék Bogár, számos ismert latin-amerikai sláger felcsendül benne, újakkal és régiekkel egyaránt.

Kék Bogár

A harcjelenetek mind valósághűek, kevesebb CGI-val kivitelezve, mint a legtöbb szuperhősfilmben, és gyakorlatias közelharcot láthatunk a karakterek között, ami extra adrenalinlöketet ad Kék Bogárnak. Érezni lehet az ütések súlyát, amivel még közelebb hozzák a főhőst a nézőkhöz. Átérezzük Jaime Reyes és családja sorsát, aggódunk értük, amikor veszélybe kerülnek, és a tét mindig nagy. Mindezek ellenére a filmrendező a veszély közepette is próbál egy kis szórakoztató, fantáziadús pillanatot belecsempészni a történetbe, például amikor felfedezik Kék Bogár szkarabeuszának végtelen arzenálját, utalva a Final Fantasyra, a Dragon Ball Z-re, sőt még Az ötödik elemre is.

A Kék Bogár egy teljesen új DC Univerzum kezdete. James Gunn már korábban kijelentette, hogy Xolo Maridueña Jaime-ja lesz az első DCU-s karakter, aki debütál a vásznon. A szereplők mindent megtettek, de mint minden hollywoodi produkció, minden attól függ, hogy mennyire teljesít a kasszáknál. Csak remélni lehet, hogy még több kalandba is elkísérhetjük Kék Bogarat, hiszen a szuperhős útja még csak most kezdődik.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Peacemaker - Békeharcos
Filmek

James Gunn jelentést adott, hogy áll a Peacemaker Békeharcos 2. évad írásával

Két éve várunk már Békeharcos visszatérésére, mikor jön el a pillanat?

Suicide Squad Kill the Justice league
Játéktesztek

Suicide Squad: Kill the Justice League teszt

Ez a játék nem csak az Igazság Ligáját, hanem az Öngyilkos osztagot...

Kevin Feige
Filmek

Ezt a DC-filmet Kevin Feige mindig megnézi, mielőtt az MCU egy új filmjén dolgozna

Kevin Feige mindig megnéz egy filmet a DC-től, amelyre úgy tekint, mint...