Főoldal Játékok PlayStation Hacker támadás érhette a Sonyt
PlayStation

Hacker támadás érhette a Sonyt

Egy zsarolóvírust készítő csoport a sötét weben mutatott bizonyítékokat az ellopott fájlokról.

559
Sony

Úgy tűnik komoly krízissel kell számolnia a Sonynak. Szeptember 25-én közölte a CyberSecurity Connect nevű kiberbiztonsági portál, hogy a Ransomed.vc nevű zsarolóvírust készítő hacker csoport több nagyobb vállalatot is célpontba vett, amelyek között a Sony is ott volt.

A csoport állítólag nagy mennyiségű bizalmas információt és fájlokat tulajdonított el a tokiói székhelyű multinacionális elektronikai és szórakoztatóipari nagyvállalattól és ezt megerősítve bizonyítékokat mutattak be a sötét weben és a saját oldalukon is. A támadás állítólag „a Sony összes rendeszére” kiterjed, azonban a hacker csoport által posztolt anyagok kevesebb, mint 6000 fájl tartalmaznak, amely csekély mennyiség egy ekkora vállalat összes rendszeréhez. Az eddig közzé tett dokumentumok log fájlokat, nagy kiterjedésű Java és HTML fájlokat, továbbá képernyőképeket bejelentkezési oldalakról és belsős Power Point prezentációkat is tartalmaznak. Többségük japán nyelven íródtak.

Sikeresen kompromittáltuk [sic] az összes Sony rendszert. Nem fogunk váltságdíjat kérni értük! Eladjuk az adatokat. Mivel a Sony nem akar fizetni. AZ ADATOK ELADÓK.

Ransomed.vc

Az ellopott bizalmas anyagok konkrét méretét csak megbecsülni lehet, de ha ezeket nyilvánosságra hozzák, azzal óriási károkat okozhatnak a Sonynak. Árat nem írtak, viszont meghagyták az elérhetőségüket, ha esetleg valaki ajánlatot szeretne tenni a fájlokért. A csoport azt is jelezte, hogy szeptember 28-án tennék közzé a teljes anyagot, amennyiben addig nem veszik meg tőlük a fekete piacon. Ráadásul azzal fenyegetődznek, hogy amennyiben nem érkezik kifizetés feléjük, úgy „a GDPR és adatvédelmi törvények szigorú betartásával” ők kötelesek jelenteni az GDPR-ügynökségnek az adatvédelmi törvény megsértését, amelynek a Sony nem tett eleget. Ebből sejthető, hogy az ellopott fájlok a felhasználók személyes adatait is tartalmazzák.

A hírt nem kommentálta a Sony egyelőre és nem is jelentettek hacker támadást a rendszereiken, ez azonban még nem jelenti, hogy ne történt volna behatolás, akár belülről segítve a támadókat. Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Sony hackertámadás áldozata lenne. 2011-ben terheléses (DDOS) támadás érte a PlayStation Network rendszerét, amely során 77 millió felhasználó adatait tulajdonították el és 23 napig elérhetetlen volt az online szolgáltatás, közel 171 millió dolláros kárt okozva a vállalatnak. 2014-ben észak-koreai hackerek törték fel a Sony Pictures rendszereit és ellopták a hollywoodi stúdió bizalmas anyagait, amelyet aztán közzé is tettek az interneten. A támadás válasz volt, a James Franco és Seth Rogen főszereplésével készült Az interjú című vígjátékra, amely kiparodizálta Kim Dzsongun észak-koreai diktátort. Ha igaz a mostani támadás, akkor a Sony óriási bajban lehet, ha nyilvánosságra kerülnek a bizalmas dokumentumok.

A szórakoztatóipari és tech-vállalatok körében gyakoriak az ilyen támadások. 2021 januárban kapott zsarolóvírus támadást a lengyel CD Projekt, amely során a cég bizalmas dokumentumait és játékaik forráskódját is árulták a sötét weben. 2023 júliusában egy tinédzser hacker törte fel és zsarolta meg a Rockstart, miután közzé tette a GTA V és a készülő még be nem jelentett GTA 6 forráskódját. Múlt héten pedig a Microsofttól szivárogtak ki titkos dokumentumok, miután rosszul továbbították azokat az amerikai versenyhivatalnak.

Sony Pictures
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események