Főoldal Sorozatok Gina Carano pert akasztott a Disney és a Lucasfilm nyakába, amiért kirúgták A Mandalóri szereplőgárdájából
Sorozatok

Gina Carano pert akasztott a Disney és a Lucasfilm nyakába, amiért kirúgták A Mandalóri szereplőgárdájából

Elon Musk támogatásával Gina Carano beperelte a Disney-t és a Lucasfilmet.

3.5k
Gina Carano
Forrás: A Mandalóri

Már három éve annak, hogy Gina Carano a közösségi médiából megtudta, hogy a munkáltatója bontotta a szerződést, és azonnal eltávolították A Mandalóri szereplőgárdájából. Sokáig szemet hunytak a színésznőnek, aki többször hangot adott szélsőjobboldali nézeteinek, de az utolsó cseppek a pohárban az antiszemita bejegyzései voltak, amiket a Disney nem nézett jó szemmel.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint Carano “diszkrimináció és jogtalan felmondás” miatt nyújtott be pert a kaliforniai szövetségi bíróságon a Disney és a Lucasfilm ellen 2024. február 6-án, kedden. A kereset szerint azért rúgták ki a Disney+ A Mandalóri című sorozatából, mert “jobboldali véleményeket hangoztatott a közösségi médiában”, és “nem volt hajlandó alkalmazkodni” a vállalat álláspontjához bizonyos kérdésekben. Azt állította továbbá, hogy “a szórakoztatóipari óriásvállalat szemet hunyt férfi kollégái felett, akik állítólag sértő és becsmérlő posztokat tettek, amelyek a republikánusokra irányultak”.

Carano bírósági végzést követel, amely arra kényszerítené a Lucasfilmet, hogy visszakapja Cara Dune szerepét A Mandalóri folytatásában. Emellett legalább 75 000 dollárt és büntető kártérítést is követel “jogtalan elbocsátásért és nemi diszkriminációért”.

Elon Musk az X-en, korábbi nevén a Twitteren keresztül segít finanszírozni a pert. “A szólásszabadság iránti elkötelezettségének jeleként az X Corp.-nál büszkén támogatjuk anyagilag Gina Carano perét. Az X-en lehetőséget biztosítunk számára, hogy a közösségi oldalon keresztül érvényesítse jogait, valamint megfélemlítés, zaklatás és diszkriminációs nélkül dolgozhasson” – mondta Joe Benarroch, az X üzleti műveletekért felelős vezetője egy közleményben.

Carano mindössze két évadban játszott, amikor 2021 februárjában a Disney kirúgta. Több ellentmondásos kijelentést is tett, de legdurvább az volt, amikor Instagram-oldalán az Egyesült Államokban a republikánusokat a náci németországi zsidókhoz hasonlította.

The Mandalorian

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

173 Hozzászólások

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Star Wars: The Acolyte
Filmek

A Star Wars: The Acolyte állítólag megcélozta a nyári megjelenést

A The Acolyte az utóbbi évek legjobban várt Star Wars-sorozata.

Marvel's Spider-Man 2
PlayStation

A Marvel’s Spider-Man lett minden idők legsikeresebb szuperhősös játéka

A Disney vezérigazgatója ismertette a videójátékos eredményeket és terveket.

Előzetesek

Bejelentették a Vaiana folytatását, a premierdátummal együtt

Maui és Vaiana hamarosan újra útra kelnek! Itt az első teaser előzetes...