Főoldal Sorozatok Feltűnt, hogy a Marvel Studios mellőzi a showrunner szerepkört a Disney+ sorozatok esetében?
Sorozatok

Feltűnt, hogy a Marvel Studios mellőzi a showrunner szerepkört a Disney+ sorozatok esetében?

Miközben Hollywood máshogy vélekedik erről.

304

Míg a mozifilmeknél többnyire a producerek szava a mérvadó egy vitatott szituációban vagy a végső vágásnál, addig a sorozatoknál a showrunnerök döntenek egy-egy epizódról. Nagy általánosságban ez a felállás igaz minden hollywoodi alkotásra, de a Marvel Studios alkotásai kilógnak a sorból, mármint ami a Disney+ alkotásokat illeti.

Sokaknak nem tűnt fel, hogy az idei évtől kezdve bemutatott Marvel-sorozatokhoz nem neveztek ki showrunnert egy adott projektnél. Őszintén szólva nekem sem tűnt fel eddig, hogy ezt a népszerű pozíciót nem töltötték fel. A Marvel Studios inkább az úgynevezett „vezető írókat” alkalmazza. A Variety egy nagyon érdekes cikket közölt a témával kapcsolatban, amiben betekintést nyerhetünk, hogy mindez mit jelent a Marvel Moziverzum Disney+ sorozataira (miért nincs showrunner) és Hollywood más alkotásaira.

Amikor A Sólyom és a Tél Katonája című sorozatot bejelentették a San Diego-i Comic-Conon két évvel ezelőtt, Kevin Feige úgy mutatta be Malcolm Spellmant, mint a sorozat vezető íróját. Ennek ellenére gyakran úgy hivatkoznak rá, mint a sorozat showrunnerje (többek között mi is így említettük egy-egy írásban). A megszokás hatalma, hogy nem vettük észre ezt a fontos különbséget, hogy Feige nem véletlenül használta a vezető író kifejezést.

A televíziós műsorok készítésénél megszokott, hogy a showrunner vagy a készítő mondja meg, mit szeretne látni az epizódban vagy a sorozat egészében, miközben a Marvel Moziverzum alkotásainál ez nem igaz. Feige és a stúdió ugyanazt a megközelítést használja, mint amit a filmek esetében, vagyis úgy kezeli ezeket a Disney+ sorozatokat, mint amikor egy hatórás filmet forgatnak – A Sólyom és a Tél Katonája esetében konkrétan ez történt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy van egy vezető író (aki feltehetően több más íróval dolgozik egy projekten, de az sem ritka, hogy az egyes epizódokra más és más írók csatlakoznak), illetve egy rendező, aki közvetlenül a stúdiónak jelent. Ez a koncepció igaz az eddig bemutatott két Marvel-sorozatra is, a WandaVisionra és A Sólyom és a Tél Katonájára. A recept eddig bevált, aminek sok showrunner nem örül, hiszen ez akár a végüket is jelenti, ha más szolgáltatók is átveszik a Marvel Studios módszerét.

Bár jól működik a koncepció, egy névtelen forrás elárulta, hogy van egy gyenge pontja ennek a felállásnak, ami visszaüthet. Gondoljunk bele, egy középszerű író habozás nélkül igent mond a felkérésre, amikor a Marvel megkeresi egy sorozattal. Ha egy tapasztalt, esetleg több műsorral a háta mögött lévő személyt keresnek meg egy ilyen lehetőséggel, akkor valószínűleg nem lesznek vonzóak a feltételek, és nemet fog mondani rá.

The Falcon and the Winter Soldier

Egy másik Emmy-győztes arról beszélt, hogy soha nem fog a Marvel tévésorozatán dolgozni. Bár nincs kimondva, de van egy showrunner ott, akit Feige-nek hívnak. A névtelen szerint ez rendben van, de ettől függetlenül még nem fog velük dolgozni, bármennyire is tehetséges producer/showrunner Kevin Feige. A koncepció egyik problémája lehet, hogy a filmes világ szokásai és hierarchiái visszaköszönnek majd a televíziós műsorokban, ahol az írók dominálnak. A forrás szerint ez komoly problémát jelent majd a jövőben, és abban a körben, ahol a neves showrunner mozog, sokan kifejtették már aggodalmukat ezzel kapcsolatban, hogy visszatérünk ahhoz az elképzeléshez, amikor a filmrendező, nem pedig az író teszi különlegessé a sztorit.

Végső soron ez ahhoz vezethet, hogy az írók képtelenek lesznek betölteni a showrunner szerepet, így kevesebb pénzt keresnek, és kevesebb kreatív kontrollt kapnak a rendezőkhöz viszonyítva. Nem ritkaság, hogy a rendezők és a showrunnerök összecsapnak. Utolsó gondolata a lapnak nyilatkozó szakembernek az volt, nagyszerű, hogy a Marvel meghívta az írókat játszani ebbe a „homokozóba”, csak tegyék vissza a játékot, ahogy találták.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események