Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: Natasha Romanova a Fekete Özvegy
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: Natasha Romanova a Fekete Özvegy

Fekete Özvegy hátterét igyekszünk bemutatni ezúttal.

589
Fekete Özvegy

Az 1964-ben Stan Lee, Don Rico, Don Heck, alkotta, vörös hajú, kék szemű orosz kém és képzett bérgyilkosnő mind a képregényekben, mind pedig a Marvel Moziverzumban (Scarlet Johansson megformálásában) sokak kedvencévé vált. A tehetséges szuperkém, Natasha Romanoff méltán kiérdemelte a Fekete Özvegy szuperhős nevet. A kíméletlen, hatékony és kivételesen ügyes Natashától joggal félnek ellenségei. Igaz, egy ideig a rossz oldalon állt, de veleszületett hősiessége felülemelkedik belenevelt hibáin, és folyamatosan azon munkálkodik, hogy elkövetett bűneit megválthassa.

Amit tudni lehet Fekete Özvegy eredetéről

A kezdetek

Natasha Romanoff a Szovjetunióban, Sztálingrádban született, Natalia Alianova Romanova néven. Annak ellenére, hogy szülei nem ismertek, lehet, hogy kapcsolatban áll a néhai Romanov-dinasztiával (Oroszország volt uralkodóival), de ezek az állítások eddig nem bizonyítottak. Az árva kislányt egy sztálingrádi támadás során megmenti Ivan Petrovitch Bezukovh, aki gondozza és kiképzi. Ahogy telik az idő Natasha tehetsége felkelti a KGB figyelmét és felveszik soraikba. A második világháború alatt elrabolja a Kéz, (Hand, egy misztikus és gonosz nindzsa rend, akik részt vesznek a szervezett bűnözésben és bérgyilkosokat képeznek ki) akik agymosott merénylővé akarják változtatni, de Steve Rogers és Logan megmenti. Natalia az orosz hadseregben szolgált, és miután nagy szerelme a szintén katona Nikolai meghal, és gyermekük halva születik, Romanoff továbblép a Fekete Özvegy programba, ahol hasonló fiatal lányokat képeznek arra, hogy alvó ügynökké váljanak. A kiképzés a Vörös Szoba nevű létesítményben történik, ahol Natasha elsajátít számos küzdősportot (aikidó, karate, boksz, stb…) illetve kiváló tornász, ami szintén segít neki a küzdelmekben. Itt kap egy szovjetek által továbbfejlesztett szuper-katona szérumot, ami óriási erővel és állóképességgel (bár nem emberfelettivel) kitűnő immunrendszerrel, valamint lassított öregedéssel ajándékozza meg.

A Vörös Szobában tanultak teszik Nathaliet a legkiválóbb szuperkémmé, a Fekete Özveggyé, amihez hozzátartozik a speciális kevlárszerű, testhez simuló fekete ruhája, a megfelelő kütyükkel, mint két karkötő, amelyekkel akár 30000 voltot is kibocsáthat és így a leghatalmasabb hősöket is kiütheti, maximális védelmet nyújtva így számára. Natasha, ahogy ezt egy kémhez és kiképzett bérgyilkoshoz illik, tehetséges fegyver szakértő, kiválóan elsajátít minden technológiát, profin hekkel és dekódol, nagyon sokféle járművet képes vezetni és több nyelven folyékonyan beszél. Kiképzése után emlékei vannak arról, hogy balerina volt, de ezeket az emlékeket a program ültethette be az agyába, ahogy egyébként a Bosszúállók: Ultron korában is láthatunk erre egy utalást, mikor Skarlát boszi megbűvöl pár Bosszúállót.

Oroszországból szeretettel

Egy szuperkém esetében szigorú alapszabály, hogy ne legyenek érzelmi kötődései. Romanoff ügynöknek azonban rengeteg barátja, szövetségese akad, akikkel ápolja kapcsolatait, mint például Vasember vagy Amerika Kapitány, akivel akkor is közeli barátok, ha épp nem egy térfélen játszanak. Natasha romantikus kapcsolatai is nagyon fontosak, főként személyisége fejlődésének szempontjából. A már említett első szerelme Nikolai után, a KGB szervezésével ugyan, összeházasodik Alekszej Sosztakovval, akivel, a megtervezett nász ellenére, nagy boldogságban él. Mindezt azonban összetörik a szovjet kormány tervei mikor egy rakétakísérlet során megrendezik Sosztakov halálát, hogy létrehozzák a Vörös Őrzőt, Amerika kapitány orosz verzióját. Natashát megviselik az események és később, mikor már a S.H.I.E.L.D.-nek dolgozik, szembekerül Sosztakovval.

Bucky Barneshoz, azaz Tél Katonájához fűződő románca igen komoly és mély. Buckyt a Vörös Szobában ismeri meg, és kapcsolatuk erőssége, hogy Barnes azon kevesek egyike, aki őszintén megérti Natasha múltja iránt érzett bánatát és szégyenét. Hasonló cipőben járnak. A Vörös Szobában próbálják tönkretenni a szerelmüket, de később, mikor Barnes lesz az új Amerika Kapitány, amihez Natashanak is köze van, megint egymásra találnak.

Daredevil a fenegyerek, azaz Matt Murdock szintén meghatározó volt Natasha életében. Bár szerelmük csak két évig tartott, de mindvégig támogatták és segítették egymást a bajban. Natasha megmentette Daredevil életét, legyőzve Baglyot, bár akkor még egyikük sem tudta, hogy az egészet egy gonosz android, Dr. Kline manipulálta, hogy befolyásolja a jövőt. Végül Natasha hagyta el Daredevilt, mert úgy érezte Matt nem tartja őt egyenrangúnak.

Clint Barton Fekete Özvegy

Természetesen nem hagyható ki Clint Barton azaz Sólyomszem, aki sokáig szerelmes volt Miss Romanoffba, még a kezét is megkérte. Clint az a férfi, aki befolyásolni tudja Natashát és rávenni, hogy belépjen a Bosszúállók közé, hogy azzal egyben a megváltás útjára találjon. Barton szívből jövő hősiességével erkölcsi iránytűt jelent Nathalienak és emiatt mindig hihetetlenül fontos személy lesz számára Sólyomszem. A Fekete Özvegy nagyon nagyra értékeli az íjászt, de persze gyakran ugratja is, mikor együtt dolgoznak. A legjobb barátokká válnak.

Van még valaki, aki bár kicsi, nem is szuperhős, de nem lényegtelen szövetséges és szintén beeszi magát Romanoff szívébe. Egy kóbor macska, akit Natasha irónikusan Lihonak nevez el, ami oroszul balszerencsét jelent, de szívből szereti és gondozza kis barátját.

Múlt és megváltás

Fekete Özvegyként Natasha Romanoff számos küldetést teljesített a KGB-nek. Az első Egyesült Államokba szóló megbízásában, munkatársával Borisz Turgenovval azt a feladatot kapták, hogy öljék meg Anton Vanko orosz tudóst, valamint szerezzék meg a páncélját, amin Tony Starkkal dolgozott. Szintén a küldetés része volt Tony Stark cégének szabotálása.

A küldetésük azonban kudarcot vallott, Vanko és Turgenov meghalt, Natasha pedig Amerikában maradt, hogy helyrehozza a hibákat. Megpróbálta elcsábítani Starkot, és megszerezte egy sugárfegyverét, amit azonban Tony, miután rájött ki is Romanoff valójában, hatástalanított. Natasha rávette Sólyomszemet, aki akkoriban szerelmes volt az orosz kémnőbe, hogy segítsen neki Tony Stark legyőzésében. Szembe is kerülnek Starkkal, aki Barton egyik robbanótöltetes nyilát elterelve megsebesíti Natashát. Sólyomszem a kémnőt védi és elengedi Starkot. Barton erősebben tud hatni Natashára, így a sok manipuláció ellenére is képes elindulni saját útján, hogy aztán megválthassa bűneit. Persze a KGB-től elszakadni messze nem volt ennyire egyszerű, hisz ők nem adják könnyen az operatív munkatársaikat, így hát igyekeztek Natashát újabb agymosásnak kitenni, hogy a Bosszúállók ellen fordítsák, de Romanoff ügynök vasakaratú, erős személyiség, aki nem hagyta magát és maga mögött hagyta a KGB-ét.

Hát így kezd Fekete Özvegy a S.H.I.E.L.D.-nek és Nick Furynak dolgozni, és még a Bosszúállóknak is besegít. Kis kitérőkkel ugyan – mint mikor rádöbben, hogy volt férje, Sosztakov él – de folyamatosan segíti a S.H.I.E.L.D.-et az A.I.M és H.Y.D.R.A ellen. Számos ellenségüket igyekszik legyőzni (mint ultroidok, kígyó fiai, Viper, stb…) és persze szuperhős feladatai mindig arra kényszerítik, hogy szembenézzen a múltja, a Vörös Szoba démonaival. Így például egy igen méltó ellenféllel, Jelena Belovával, akit a Vörös Szoba teremtett, Romanoff klónjaként, az arcát is plasztikázták, és 10 évig képzik, hogy átvegye Natasha feladatait és Fekete Özvegy legyen. (Ezt a karaktert kelti életre majd a Fekete Özvegy-filmben Florence Pugh.)

A Khree – Shi’ar háború utáni belső vita hatására Amerika Kapitány visszavonul, és Fekete Özvegy veszi át a Bosszúállók vezetését. Időközben Stark és Fury is látszólag eltűnik, Kapi pedig állítólag meghal, Natasha mélyen gyászol. A Bosszúállók névsorát törlik és Romanoff ugyan igyekszik pótolni a tagokat, (Angel, Jégember) de végül kudarcba fulladnak a próbálkozásai. Lelkiismeret-furdalástól gyötörve törekszik felszámolni a Bosszúállók ellenségeit. Szerencsére idővel Stark és Fury is visszatér. Romanoff támogatja Starkot a polgárháborúban és klónja nevét használva segíti Furyt, beépülve a Mennydörgők nevű csapatba, aminek Jelena is tagja, és amit Norman Osborn iparmágnás vezet. Igaz Osborn rájön, hogy ki a hamis Jelena, és manipulálja is Natashát azzal, hogy Furynak adja ki magát, szuperkémünk ennek ellenére sikeresen veszi a feladatot. Amerika Kapitány is újra feltűnik és Natasha belép a Kapi által alapított Titkos Bosszúállók közé.

Natasha Romanoff minden igyekezetével azon volt, és keményen dolgozott azért, hogy leszámoljon a múlt démonjaival. Sajnos azonban emiatt nem volt nyugodt élete. A Gynacon nevű vállalat is például célba vette, amely a Fekete Özvegy volt ügynökeit vadászta le. A Vörös Szobából vásárolt biotechnológiát ugyanis csakis maguknak akarták. Az ügy során Natasha elképedve döbben rá, hogy mennyire komolyan manipulálták. Megölte a Gynacon vezérigazgatóját, Ian McMasterst, és így körözött bűnöző lett. Jóakarata azonban nem mindig sült el a legjobban. Amikor Vörös Koponya megalkotja a náci Amerika Kapitányt, Fekete Özvegy megelőzi a Pókembert (Moralest, akinek megjósolták, hogy elpusztítja a rossz Kapit) és maga akarja kivégezni a gonosz változatot. A harc során azonban Amerika Kapitány rossz verziója megsebesíti a pajzsával, méghozzá a nyakán.

Szerencsére a Fekete Özvegyet nem lehet ilyen könnyen eltenni láb alól. A Marvel Moziverzumban a Bosszúállók: Végjátékban a Scarlett Johansson által megformált Natasha leveti magát a Vormirról a Lélekkőért, hogy beteljesítse sorsát, és így váltsa meg bűneit, de a filmrajongóknak még nem kell búcsúzniuk tőle. Eredetileg már idén májusban bemutatták volna az önálló Fekete Özvegy filmjét, de a pandémia miatt a premier dátuma sajnos 2021-re tolódott. A képregényekben még nem világos, hogy Romanoff ügynök milyen újabb kalandokba kezd. Egy dolog azonban biztos: Natasha Romanoff egy erős akaratú szuperhős, aki kimagasló tehetségét és képességeit felhasználva győzi le az ellenségeket és védelmezi az ártatlanokat, miközben magas erkölcsi mércét állít fel magának, hogy jóvátegye múltbéli hibáit.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Venom 2. - Vérontó
Filmek

A Venom 3. forgatási fotója árulkodik arról, hogy a film kapcsolódik az MCU eseményeihez

Eddig csak találgattunk, most a Venom 3. kulisszák mögötti fotója megerősítette a...