Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: Most kiderül, hogy ki is valójában a Marvel élő vámpírja, Morbius
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: Most kiderül, hogy ki is valójában a Marvel élő vámpírja, Morbius

Ki is az a Michael Morbius? A Jared Lato főszereplésével készült mozi előtt tudjunk meg pár dolgot a Marvel élő vámpírjáról.

605
Morbius

Ki is az a Michael Morbius? A Jared Leto főszereplésével készült mozi előtt tudjunk meg pár dolgot a Marvel élő vámpírjáról.

Már megjelent a Sony Pictures új filmjének, a Morbius– filmnek az előzetese, Jared Letoval a főszerepben. Sokunk számára talán Morbius rejtélynek tűnhet, ami valahol érthető is, hisz semmiképpen sem nevezhető a legjelentősebb képregénykarakternek. Ki is hát Michael Morbius? Hős vagy gonosztevő? Hogyan szerezte meg képességeit? Tudomány vagy varázslás révén? Mielőtt még a mozikba kerülne a film, nézzük meg a marveli vérszívó képregénytörténetét.

Morbius eredete

Morbiust eredetileg a Pókember sztorik egyik gaztevőjeként alkotta Roy Thomas író és Gil Kane rajzoló, a The Amazing Spider-Man #101-es számához. Idővel a karakter egyféle sötét igazságosztóvá formálódott, aki néhányszor egyesítette erejét a Szellemlovassal, Pengével, Dr. Strange-el, és más vámpírokkal, hogy a Marvel Univerzum okkult és sötét oldalával harcoljon.

A képregényekben Dr. Michael Morbius egy ritka vérbetegségben szenvedő, Nobel-díjas tudós. Betegsége miatt vérsejtjei fokozatosan elhalnak, így elkerülhetetlen számára a korai halál. Kétségbeesetten keresi a gyógymódot a vámpírdenevérek és az elektro-sokk terápia ötvözésével. A gyógymód ugyan megmenti, de a mellékhatások horrorisztikusak. A bőre halott fehérré, szemei vörössé váltak és ujjai helyére karmok nőttek. A kezelés Morbiust egyféle ál-vámpírrá alakította. Vámpír megjelenéssel és képességekkel bírt, de halandó maradt. Átalakulása nem a már ismert természetfeletti módon történt, hanem tudományos kísérlet eredménye volt. Az alkotók valójában a Marvel Univerzum Drakuláját szerették volna létrehozni, de Stan Lee ragaszkodott egy szuper-gonosztevő vámpírhoz. A Morbius az amerikai képregénytörténelem ezüst korszakának vége felé született, amikor is az un. Comics Code tiltotta az élőhalott karaktereket. Így jött hát létre Morbius, az Élő Vámpír.

Morbius hatalma és képességei

Michael Morbius tehát vámpír kinézetet és képességeket szerzett. A gyógymód emberfeletti erőt, (öngyógyítást) és sebességet adott neki. Képes volt repülni és levitálni is, valamint a levegőáramlatokon vitorlázni. Általános vámpírtulajdonságként hipnotizálni tudta az embereket ezzel rájuk kényszerítve az akaratát. Mindamellett hallása erősen felerősödött, és hasonlóan a denevérekhez, echolokációs képességre is szert tett, azaz a hangok segítségével tudott tájékozódni a környezetében. A közismert vámpírok elleni szerek, mint a fokhagyma vagy a szentelt víz nem hatottak rá, ellenben a napfény igen.

Mint minden vámpír Morbius is vágyakozott a vérre, és míg meg nem találta áldozatát, elvetemült szörnyként viselkedett. Vágyai kielégítése után azonban visszatért józansága, bűntudat és megbánás kíséretében. Harapásával áldozatait is ál-vámpírrá tudta csak alakítani, de a képregényekben sikerrel képes meggyógyítani is őket, saját magát azonban nem tudta megmenteni. A Peter Parker: Spider-Man 8 számban Pengét is megharapta, akinek ezáltal felerősödtek vámpír képességei és lett aztán a Fénybenjáró.

Film és képregény

A Morbius-film előzeteséből úgy tűnik, hogy a film egy kicsit más koncepcióban gondolkodik a főhős átváltozásával kapcsolatban, és valamennyire eltér az eredeti történettől.

Morbiust gyermekkorában, a The Amazing Spider-Man #101-es száma alapján, elszigetelten neveli anyja, Görögországban, míg az előzetesben egy bentlakásos iskolát láthatunk, ahol Michael bántalmazásoknak van kitéve, gyenge lábai és deformált teste miatt.

Ki is a hölgy, akit a laborban látunk? Itt is, ahogy a The Amazing Spider-Man #102-ben, megjelenik Morbius szerelme Martine Bancroft (Adria Arjona, 6Underground), aki a képregényekben nem kötődik olyan erősen Morbiushoz, de igyekszik segíteni neki az ál-vámpírság kikezelésében. Az előzetesből előrevetíthetjük kettejük további kapcsolatát, mikor Morbius elmondja a nőnek, hogy felfedezett egy új kezelési formát, amely segíthet betegsége leküzdésében, Martine megkérdezi: De milyen áron? A képregényben Martine meghal és átalakul. Valószínűleg Bancroft átalakulásával a film nem foglalkozik majd, talán egy folytatásban.

A trailerben láthatunk pár másodperc erejéig egy metróállomáson sétáló férfit. Feltételezhető, hogy Ő Loxias Crown, a H.Y.D.R.A.-nak dolgozó ál-vámpír. A képregényekben csak Crown vagy Hunger néven emlegetik. Kérdés milyen szerepet szánnak neki a filmben, barát vagy ellenség?

Az előzetes elején Morbius elkészíti a gyógymódot és vámpír képességeket szerez, ugyanakkor nem lesz vérszívó külseje. Csak később a trailer végére láthatunk egy közeli képet a szörnyű átalakulásról. Ez potenciálisan két dolgot jelenthet.

Az egyik: A film hű marad az élő vámpír imidzshez, hisz nem öli meg Morbiust a vámpírrá alakuláshoz. Előfordulhat azonban, hogy a gyógymód nem hat azonnal, tehát előbb a vámpír képességek kerülnek előtérbe, és csak azután jön a vérszomj és a szörnnyé transzformálódás. Ez egy érdekes nézőpont, mert Morbius kezdetben, mielőtt a horrorisztikus fizikai változások bekövetkeznének, úgy érezhette, hogy a gyógyulása sikeres. Amit ajándéknak gondolt azonban átokká válik. Az előzetesben Morbius kérdése illik is ehhez az elképzeléshez, miszerint: Meddig mehetünk el ha valamit meg akarunk javítani? A választ pedig a Jared Harris által alakított karakter adja meg: Mígnem az ellenszer rosszabb lesz, mint a kór.

A másik: vérívás nélkül Morbius egy karmokat növesztő, hófehér bőrű, vörös szemű, féktelen szörnnyé alakul. Valószínűleg, miután vért kap visszanyeri normális emberi külsejét, ami viszont egy igazán érdekes fordulat lehet az ál-vámpír sztoriban.

Végezetül a trailer utolsó, legmegdöbbentőbb pillanata, Keselyű felbukkanása. Keselyű, azaz a Michael Keaton alakította Adrian Toom, a Pókember: Hazatérés film gaztevője, neki szegezi a kérdést Morbiusnak: Ráuntál erre az egész jófiú dologra, ugye? Ennek eléggé csapatépítő szaga van. Végülis egyikük sem szereti Pókit. Ez a jelenet, és hogy Morbius elsétál egy fal mellett, melyre Pókembert festették a GYILKOS felirattal, erős utalás arra, hogy a Sony Pictures csatlakozhat a Marvel Moziverzumhoz.

A közelgő mozinak köszönhetően Morbius hamarosan széles körben bemutatkozhat, és úgy tűnik, hogy ez egy újabb érdekes fejezet lesz a Sony Marvel filmjeinek sorában.

A Morbius 2020. Július 31-én érkezik a mozikba.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események