Főoldal Másvilág FEJTÁGÍTÓ: Bemutatkozik a DC Moziuniverzum egyik ragadozó madara, a Fekete Kanári
Másvilág

FEJTÁGÍTÓ: Bemutatkozik a DC Moziuniverzum egyik ragadozó madara, a Fekete Kanári

Most hivatalosan is bemutatkozik a Ragadozó madarak című film egyik karaktere, Fekete Kanári.

972
Fekete Kanári

Most hivatalosan is bemutatkozik a Ragadozó madarak című film egyik karaktere, Fekete Kanári.

A Birds of Pray azaz a Ragadozó madarak című film elsősorban egy másik DC karakter, Harley Quinn körül forog, akit ismét Margot Robbie kelt életre, ahogy azt már az Öngyilkos osztag moziban is nagy sikerrel tette. Természetesen mellette megismerhetünk új karaktereket is, mint a Fekete Kanári, a Vadásznő (Mary Elizabeth Winstead), Renee Montoya (Rosie Perez) és Cassandra Cain (Ella Jay Basco). A film a DC nyolcadik darabja és az első R besorolású alkotás a sorban. Az már biztos, hogy a popkultúra beszélgetések egyik központi témája lehet ez a mozi, hisz kétségkívül mind a filmrajongók, mind a DC képregények kedvelőinek lesz mondanivalója és véleménye nemcsak a filmkészítésről, hanem Robbie alakításáról is. Az R besorolás miatt feltételezhető, hogy az eddigi nem korhatáros DC alkotásokhoz képest nem lesz nagy nyitóhétvégéje a filmnek. Ami viszont a Fekete Kanárit illeti, itt az ideje többet megtudni a karakter képregénytörténetének hátteréről és hogy mindez hogy jelenik meg majd a februárban mozikba kerülő Ragadozó madarakban.

Fekete Kanári a DC képregényekben

fekete kanári 2 Custom

A Fekete Kanári eredete 1947-re nyúlik vissza, és persze az idő múlásával folyamatos változásokon esett át. A Robert Kanigher és Carmine Infantino alkotta karakter először Dinah Drakeként jelent meg a Flash Comics#86 számban. Szemben Harley Quinnel, aki elsőként egy TV showban a Batman Animated Series-ben szerepelt, és csak aztán tűnt fel a DC képregények világában. Dinah Drake egy virágüzletet vezet és titokban beépül a bűnözők alvilágába.

A ’60-as években Dinah Drake a DC képregénysorozatában egy másik univerzumba, a Föld1-ről a Föld 2-re költözött, miután elvesztette szerelmét, Larry Lancet. Gyásza és szomorúsága ihlette hangos sikolya a Kanári sírásként vált ismertté, amely passzolt is a Fekete Kanári személyiséggel. A képregénytörténetből közben kiderül, hogy Dinahnak és Lancenek gyermeke született, aki valószínűleg egy átok miatt meghalt. Tovább bonyolítja a sztorit, hogy Dinah továbbadja lányának emlékeit és ezzel egyféle időelhajlást hoz létre a történet elbeszélésben. A Végtelen Föld válsága, a ’80-as évek közepén, gyakorlatilag véget vet a Fekete Kanári háttértörténetének.

Az 1990-es Secret Origins #50-es számban aztán újjászületik a Fekete Kanári egy anya-lánya történet margójára. Később, Dinah Drake megjelenik a Birds of Prey#1-ban, majd egy karakterfrissítést követve, a 2011-es újraindított The New 52 számban megint feltűnik. Egy bizonyos Pandora Szelencéje küldetése során hangos kanári sírása egy Kurt nevű szereplő halálához vezet. Végül aztán a Fekete Kanári létrehoz egy csoportot, a Ragadozó madarakat.

A Fekete Kanári hatalma

Fekete kanári 3 Custom

Dinah Drake azaz a Fekete Kanári gyakorlott a közelharcban, de leginkább hangos, szó szerint világrengető sikolyáról híres. Mint Baby Yoda a The Mandalorian sorozatban, a Fekete Kanárit is kimeríti a képessége, ezért csak akkor használja, ha feltétlenül szükséges. A Kanári alvilágba beépült múltja miatt sokat tapasztalt vezetői készségekre tett szert, és tudja hogyan kell hatékonyan küzdeni az elit harci képességekkel, vagy egy szuperhős erejével rendelkező ellenféllel.

Dinah képességei Harley Quinnel összevetve, a hangos sikoly és a harcművészeti ismeretek tükrében, hatalmasabbak. Harley Quinn Jokerel való megoldatlan konfliktusai miatt kicsit kiszámíthatatlanabb és meggondolatlanabb, mint a Fekete Kanári, aki tudatos és tisztában van az erejével.

Jurnee Smollett-Bell a Fekete Kanári

Fekete Kanári Jurnee Custom

Jurnee Smollett-Bell 2018 szeptemberében nyerte el a Fekete Kanári szerepét. Jurnee közel 20 éve szerepel játékfilmekben, mainstream TV sorozatokban, melyekből a legismertebbek az ABC Full House, az NBC gyártotta Friday Night Lights és az HBO True Blood sorozata. Smollett-Bell cím szerepelt Kasi Lemmons Eve’s Bayou filmjében. Testvére a szintén színész Jussie Smollett, férje pedig a zenész, Josiah Bell.

A Fekete Kanári filmbeli megjelenését meghatározó ruhatervezésével egy kicsit újrahangolták, ami a rajongóknak minden bizonnyal fel is fog tűnni. Erin Benach jelmez tervezőnek nem volt célja hűen követni az eredeti képregénysorozatot, elsősorban a karakter személyiségét próbálta megragadni. A következőket nyilatkozta erről:

A Fekete Kanári szerepe a Ragadozó madarakban

A filmben a Fekete Kanári összefog Harley Quinnel és a már említett másik három karakterrel, a bűnözők ura Ronan Sionis azaz Fekete Maszk ellen (Ewan McGregor) Mivel Robbie korábban az Öngyilkos osztag című filmben már megformálhatta Harley Quinn karakterét, a Ragadozó madarak most Jurnee Smollett-Bellnek ad debütálási lehetőséget. A film első trailerében Fekete Kanári a füle mögött egy cigivel hallgatja Harley Quinn magyarázatát a harlequin fogalmáról, és arról, hogy senki sem törődik velük. Elméletileg a Fekete Kanári személyes okokból csapódik Harley Quinn mellé, különcségük és szerelmi bánatuk hasonlósága miatt, de a producerek nem szeretnék azt sugallni, hogy a Ragadozó madarak afféle női önfejlesztő film lenne.

Úgy tűnik az első trailer, a kevés dialógussal, inkább a látványra helyezi a hangsúlyt. Láthatjuk rövidke pillanatokra Fekete Kanárit közelharcban és a színpadon is. Kanári egy elég csendes karakternek látszik az előzetesben, de talán pont emiatt is lehet majd akkora hatása a sikolyának. Valóban rendkívüli vezetői tehetséggel rendelkezik, ami akkor válik különösen hasznossá, ha Harley Quinn elveszíti a figyelmét, és segítségre szorul.

A DC képregényekben a Fekete Kanári számos karakterváltozáson esett át az elmúlt 70 plusz évben, és most kétségtelenül egy újabb átalakuláson ment keresztül a Ragadozó madarak film kedvéért. És hogy mekkora ez a változás? Nos, a filmkészítők továbbra is hűek maradtak a képregény sajátos jellegzetességeihez, azonban prioritást élvez, hogy a Fekete Kanári a modern nő perspektíváját jelenti a 2020-as közönség számára. Ahogy Harley Quinntől sem várjuk el, hogy vakon kövesse Joker utasításait, úgy a Fekete Kanári személyiségjegyei sem tükrözhetik kizárólag a múltat. A Ragadozó madarakban nem Harley Quinn az egyetlen szereplő, aki próbál kiszabadulni a Gotham város mélyén megbúvó sötétségéből.

A Ragadozó madarak 2020. február 6-tól már megtekinthető a mozikban.

Szerző

Engem az TV nevelt fel (azért nem szószerint a készülék ) A filmek és a sorozatok, szorosan a fiam után, a Mindeneim, és imádok írni róluk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Milly Alcock
Filmek

Megvan, mikor láthatjuk Milly Alcock Supergirl-filmjét a mozikban

Kitűzték a Supergirl: Woman of Tomorrow bemutatóját.

Superman
BREAKINGFilmek

James Gunn megmutatta Superman teljes jelmezét

A kép alapján tökéletes Superman lesz David Corenswet.

Joker: Kétszemélyes téboly
Előzetesek

Magyar szinkronnal is észvesztő lett a Joker: Kétszemélyes téboly előzetese

Úrrá lesz az őrület a Joker: Kétszemélyes téboly nagy előzetesében.