Főoldal Filmek Egy friss tanulmány szerint kevesebb szexet akar a Z generáció a filmekben és sorozatokban
Filmek

Egy friss tanulmány szerint kevesebb szexet akar a Z generáció a filmekben és sorozatokban

A mai fiatalok szerint nincs helye szexnek a képernyőn, inkább eredeti dolgokat akarnak látni.

1.6k
Barátnőt felveszünk
Forrás: Sony Pictures

A UCLA által végzett új tanulmány szerint a 10 és 24 év közötti amerikai nézők kevesebb szexet szeretnének látni a képernyőn, legyen szó mozifilmről vagy tévéműsorról. Ez a tanulmány azután készült, hogy a napokban Jennifer Lawrence Barátnőt felveszünk című vígjátéka felkerült a Netflixre, és vitát váltott ki az Oscar-díjas színésznő meztelenkedős jelenete, vagyis, hogy miért volt szükség rá.

A felmérést a The Hollywood Reporter hozta le, amelyből kiderült, hogy valamivel több, mint a fele a megkérdezetteknek (az 1500 megkérdezett 51 százaléka) azt válaszolta, hogy több plátói kapcsolatról és barátságról szóló tartalmat szeretne látni. Míg 47,5 százalékuk szerint a szexre “nincs szükség” a legtöbb tévéműsorban és filmben, 44 százalékuk pedig úgy érzi, hogy a romantikát “túlzásba viszik”. Szintén 44 százalék egyetért azzal az állítással, hogy “inkább takarítanák a vécét”, minthogy online randevúra menjenek.

Talán még meglepőbb felfedezés volt, hogy a megkérdezettek többsége (56 százalék) szívesebben néz eredeti történeteket, mint franchise-okat, adaptációkat és remake-eket – tehát ez legalább egy dologban közös az idősebb nézőkkel. Ez a megállapítás viszont ellentmond azzal a ténnyel, hogy amikor egy új, eredeti ötleten alapuló filmet mutatnak be, azok rendszerint megbuknak a kasszáknál, nagyon nehezen mozgatja meg a mozinézőket. Persze arra is láttunk már példát a régmúltban, hogy egy sci-fi a bemutatásakor elbukott, rossz kritikákat kapott, de évekkel később felértékelték, és igazi kultusszá nőtte ki magát, mint például a Szárnyas fejvadász.

A tanulmányból más is kiderült, például az, hogy a Z generáció a közösségi médiát tekinti “hiteles médiának”, és a TikTokot tartják a legautentikusabb platformnak (még akkor is, ha a keresési funkciója egy jelentés szerint sokkal több téves információt szolgáltat, mint például a Google). Ijesztő tény, hogy az influenszerek mennyire befolyásolni tudják a fiatalokat, és sokszor téves, pontatlan vagy túlzó dolgokat fogalmaznak meg, ezeket pedig átveszik a fiatalok, és téves képet alkotnak a világról.

Egy másik tanulmány szerint az intim együttlétek aránya évről évre csökken, és ez az arány legjobban a Z generációnál figyelhető meg. A Psychology Today jelentése szerint ők ritkábban és kevesebb partnerrel szexelnek, és ez különösen igaz a fiatal férfiakra. A Z generáció felnőttei a 30-as és 40-es éveikben járókhoz képest ritkábban bújnak ágyba kedveseikkel, mint mondjuk az Y és X generáció.

Barátnőt felveszünk
Forrás: Sony Pictures
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események