Főoldal Filmek Durvul a helyet: Már a Cinema City tulajdonosa, a Cineworld sem vetít több Universal Pictures filmet
Filmek

Durvul a helyet: Már a Cinema City tulajdonosa, a Cineworld sem vetít több Universal Pictures filmet

Eddig nem látott forgalmazó-kiadó párharc van kibontakozóban, miután a Universal Pictures a Trollok a világ körül sikeréről számolt be.

506
Cineworld

Eddig nem látott forgalmazó-kiadó párharc van kibontakozóban, miután a Universal Pictures a Trollok a világ körül sikeréről számolt be.

A trollok ellepték a világot, nemvárt sikert hozott a Universal Pictures stúdiónak, és erre úgy berágott Észak-Amerika legnagyobb mozihálózata, az AMC Theatre, hogy nyílt levélben fogalmazták meg, miután kinyitnak majd a mozik, nem fogják vetíteni többé a stúdió alkotásait. Ez nem túl jó ómen a Halálos iramban, a Jurassic World és a Halloween franchiseok számára, hiszen mindhárom címet a Universal birtokolja.

Úgy tűnik azonban, a helyzet kezd még durvább lenni, hiszen este már a Regal Cinemas cégcsoport tulajdonában lévő a Cineworld is bojkottot jelentett. A világ második legnagyobb mozihálózatáról van szó, ami világszerte 9518 teremmel, illetve 790 helyszínnel rendelkezik és 11 országban van jelen, köztük Magyarországon is. A cégcsoport elsődleges márkája a Regal (Egyesült Államokban), Izraelben a Yes Planet név alatt futnak, míg Cineworld és Picturehouse (Egyesült Királyságban és Írországban) néven is ismerhetjük őket, itthon és más európai országokban pedig a Cinema City neve lehet ismerős. Tegnap már olvashattunk mindként fél részéről nyilatkozatot, hogy mit gondol az AMC és mit a stúdió, ma reggelre pedig a Collider állítása szerint a Cineworld is hasonló lépésre szánta el magát.

A Universal lépése teljes egészében helytelen és minden bizonnyal nincs köze a jóhiszemű üzletei gyakorlathoz. A Cineworld szabályozása [a premier és a megjelenés] ablakra vonatkozó politikája világos, ami az iparban jól ismert és része a filmszállítóinkkal kötött megállapodásunknak. Jelentős energiát fektettünk mozijainkba szerte a világon, és ez lehetővé teszi a filmstúdióknak, hogy a világ minden tájára a lehető legjobb minőségben juttassák el a filmeket. Nem vita, hogy a széles képernyő a legjobb módja annak, hogy filmet nézzünk. A Universal egyoldalúan döntött, hogy felbontja megállapodásunkat és ezt a COVID-19 krízis tetőpontján tette meg, amikor bezártuk üzleteinket, több mint 35 000 alkalmazottunk otthon tartózkodik és amikor még nem tiszta, hogy a mozikat mikor nyithatjuk ki újra.

A Cineworld gyökerei 90 évet nyúlnak vissza az iparágban, és mindig nyitott volt, hogy bármilyen filmet bemutasson, mindaddig, amíg a szabályokat betartják és nem változtatják meg egyoldalú lépésekkel. A mai napon ismét tisztázzuk, hogy nem fogunk bemutatni olyan filmeket, amelyek nem tartják tiszteletben a megjelenési időablakot, mivel ez gazdasági szempontból értelmetlen számunkra. Teljes mértékben bízunk a szakma jelenleg működő üzleti modelljében. Senkinek sem kellene elfelejtenie, hogy a tavalyi évben a mozik oldaláról nézve 42 milliárd dolláros rekordbevételt sikerült összehozni, és ebből a filmforgalmazók részesedése nagyjából 20 milliárd dollár volt.

Cineworld

Az látszik, hogy ezzel még nem ért véget az ügy, hiszen az AMC tegnap egy második közleményében már finomabban fogalmazott, s készek leülni tárgyalni a stúdióval, hogy átbeszéljék a stratégiát. A másik oldalról pedig nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy a legnagyobb címekkel mire mennének, ha otthon mutatnák be őket, akkor is milliárd dolláros bevétellel zárnák az egyes premiereket, vagy jelentősen visszaesne a bevétel. Talán a Universal nem véletlen fogalmazott úgy, hogy a legnagyobb filmjeiket továbbra is a mozikban fogják bemutatni. Lesz miről beszélni még a következő hónapokban.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

CinemaCon Universal
Filmek

CinemaCon: A Universal Pictures és a Focus Features bemutatója

A klasszikusok kapták a hangsúlyt a Universal bemutatóján a CinemaCon szerdai napján.

Jurassic World: Bukott birodalom
BREAKINGFilmek

A Jurassic Park eredeti írója dolgozik a Jurassic World negyedik részén

Jön a Jurassic World 4., de jobb írót is találhattak volna hozzá.

Az ördögűző: A hívő
Filmek

Szó nélkül lelépett Az ördögűző: A hívő folytatásának rendezője, David Gordon Green

Hátralépett a Universal, és Az ördögűző: A hívő folytatásának bemutatóját is elnapolták.