AMC Theatres

Az AMC Theatre annyira berágott, hogy nem hajlandó a Universal Pictures filmjeit vetíteni a jövőben

Az egész azzal kezdődött, hogy a Universal Pictures nem várta meg, hogy újranyissanak a mozik, hanem online mutatják be a Trollok a világ körül animációs rajzfilmet.

Az egész azzal kezdődött, hogy a Universal Pictures nem várta meg, hogy újranyissanak a mozik, hanem online mutatják be a Trollok a világ körül animációs rajzfilmet.

Botránytól lett hangos reggelre Hollywood, ugyanis az AMC Theatre éjjel bejelentette, hogy miután újranyitnak a mozik, a továbbiakban nem hajlandók a Universal Pictures alkotásait játszani, mivel a stúdió úgy döntött, hogy nem várják meg a nyitást, hanem iTunes és Google Play áruházakban közzétesznek több új alkotást is, ez pedig kiverte a biztosítékot Észak-Amerika egyik legnagyobb mozihálózatánál.

Az egész ügyet a Universal robbantotta ki egy pénzügyi jelentéssel, melyben a Trollok a világ körül sikeréről beszéltek. A stúdió még múlt hónapban döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány, és a mozik bezárása ellenére ők nem halasztják el a film bemutatóját, hanem VOD-formában online teszik elérhetővé a családok és a gyerekek számára, ez pedig olyan sikert hozott, amivel a stúdió sem számolt. A Universal adatai szerint a film minden korábbi rekordot megdöntött, ezért a jövőben egyszerre fogják mozikban és online elérhetővé tenni alkotásaikat.

A stúdiók számára azért is annyira vonzó az online bemutatás lehetősége, hiszen a VOD-kiadásokból származó nyereség 80 százalékát megtarthatják, szemben a sokkal kedvezőtlenebb mozikasszákból származó összeggel, amiből csak a felét kapják meg a filmek után. Mint éjjel kiderült, hogy a Universal több bevételt generált a Trollok a világ körül három hét alatt, mint az első rész 5 hónap alatt a mozikban. Csak Észak-Amerikában 100M dollárt hozott a második rész, szemben az első résszel, amiből 150M dollárt forgalmaztak világszerte. Ennek ellenére, a legnagyobb blockbusterek esetében, mint például a Halálos iramban, ott nem fogják alkalmazni ezt a modellt, továbbra is kitartanak a mozik mellett. A Universal a kisebb alkotásokat fogják egy időben bemutatni a mozikkal, így a The King of Staten Island egyenesen VOD-formában lesz elérhető.

https://youtu.be/BPocS8UidPs

Az AMC Theatre elnöke, Adam Aron levélben válaszolt a Universal Filmed Entertainment Group elnökének, Donna Langley lépésére, melyben kifejtették, hogy a továbbiakban nem mutatják be a stúdió filmjeit:

A Universal egyoldalú intézkedései és szándékai nem hagytak más választást. Ezért az AMC azonnali hatállyal nem játszik több Universal Pictures alkotást az Egyesült Államokban, Európában és a Közel-Keleten található mozikban.Adam Aron

Nagyon merész döntésre szánta el magát az AMC Theatre, azt is mondhatnánk, hogy az életével játszik, miután hatalmas adósságot halmozott fel az elmúlt években. A Reuters friss felmérése szerint az amerikaiak csaknem 40 százaléka fog újra elmenni mozikba, koncertre és más tömegrendezvényre, amíg nincs vakcina a járványra. Miközben az olyan nagy stúdiók, mint a Universal vagy a Disney nagymértékben függ a filmektől, a válság idején pedig egyetlen megoldás van, mint online bemutatni a filmeket.

Az AMC levelet írt a The Hollywood Reporter szerkesztőségének is, melyben tovább feszítették a témát:

Ez a szabályozás magában foglalja az összes Universal filmet, és mai napon hatályba lépett, és ahogy a mozik ismét kinyitnak, és ez nem valami üres és meggondolatlan fenyegetés. Mellesleg ez a szabályozás nem kizárólag a Universal stúdiót célozza meg, vagy bünteti valamilyen formában, hanem kiterjed minden olyan filmkészítőre, aki egyoldalúan felhagy a jelenlegi időablakos gyakorlattal tárgyalások nélkül, úgy hogy mint forgalmazóként, mi pedig bemutatóként egyaránt profitáljunk ebből. Jelenleg a sajtómegkeresés értelmében status quo állapot csak ezzel az egy stúdióval történt. Ez az azonnali válaszlépésünk.AMC Theatre

Itt érdemes megemlíteni, hogy alig egy hete jelentette be a Warner Bros., hogy nem tolják el a Scooby bemutatóját, inkább online teszik közzé. Elképzelhető, hogy ezt megbeszélték maguk között, s nem egyoldalú döntés született. Ugyanakkor az AMC levelében folytatta, hogy hajlandó leülni tárgyalni, hogy megvitassák az időablakot és különféle gazdasági modelleket dolgozzanak ki közösen, ami mindkét félnek előnyös lehet.

Természetesen a Universal is reagált az ügyre, és közleményben válaszoltak az AMC döntésére:

A Trollok a világ körül bemutatásával az volt a célunk, hogy szórakozást biztosítsunk az otthon lévő embereknek, miközben a mozik és más külső szórakozással foglalkozó üzletek bezártak. A film iránt való reakciókból azt gondoltunk, hogy helyesen cselekszünk. Valójában, ha figyelembe vesszük azt a döntést, hogy nem mutatjuk be a Trollok a világ körül-t, amivel nemcsak hogy megfosztotta volna fogyasztóinkat, hogy átéljék a filmet, hanem negatív hatással lett volna partnereinkre és az alkalmazottakra is, szóval a döntés egyértelmű volt.

Mindig is az volt a célunk, hogy hatékonyan biztosítsuk a szórakozást a lehető legszélesebb közönségnek. Teljes mértékben hiszünk a színházi élményben és nem állítottuk ennek ellenkezőjét. Ahogy már korábban is kijelentettük, továbblépünk, és a jövőben várhatóan közvetlenül a mozikban fogjuk bemutatni a filmeket, illetve PVOD-on is megjelennek majd, amikor a forgalmazó úgy gondolja, hogy értelme van. Bízunk benne, hogy további magánbeszélgetések lesznek bemutatópartnereinkkel, de csalódtunk az AMC és az Az észak-amerikai Mozitulajdonosok Országos Szövetségében látszólag összehangolt támadása miatt, amivel összezavarták helyzetünket és tevékenységünket.Universal Pictures

A Universal Studios az idei év legnagyobb kasszasikerét, a Halálos iramban franchise kilencedik részét már korábban eltolta 2021. április 2-ára, de jövőre érkezik a Jurassic World: Dominion és a Minyonok: Gru színre lép is, ami pedig az idei évet érinti, a tervek szerint szeptember 24-én mutatják be a Kampókézt, a Biost október 2-án és a Halloween Killst október 22-én.   

Universal Pictures
Total
5
Shares
Previous Article
Bosszúállók: Végjáték

Végjáték forgatókönyvírói elmagyarázták, Amerika Kapitány miért nem tudta korábban felemelni Thor pörölyét

Next Article

A Top Gun: Maverick írójával érkezik a Szemfényvesztők folytatása

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!