x
Filmek

Dave Filoni a Star Wars jövője, aki megmutatta, hogy kell jó sorozatot készíteni

Az elmúlt évtized legtehetségesebb Star Wars készítője: Dave Filoni.

Dave Filoni a Star Wars jövője, aki megmutatta, hogy kell jó sorozatot készíteni
  • Publisheddecember 18, 2020

A Disney szinte felrobbantotta az internetet, amikor egy galaxisra elegendő Star Wars projektet jelentett be, s így a The Mandalorian második évadának végéhez közeledve ideje rápillantani milyen kezekben is lesz a messzi-messzi galaxis. Véleménycikk.

A The Mandalorian második évadából egyértelműen kiderült, hogy a történet mögötti agy az Dave Filoni (természetesen Jon Favreau érdemeit sem szabad elfelejteni). Spolierek nélkül: a visszatérő karakterek, a történetszálak, az Expanded Universe elemeinek beemelése, megújítása és az egész hangulaton érezni Filoni keze nyomát. De ki is ez a kalapos figura, akit az SW fanok egyszerűen imádnak?

Dave Filoni Pennsylvaniában született 1974-ben és animátorként és segédrendezőként dolgozott olyan animációs sorozatokon, mint a A Texas Királyai, a Kim Possible vagy épp az Avatar: Az utolsó léghajlító. Innen csábította el George Lucas a Lucasfilmhez, hogy dolgozzon egy animációs sorozaton. Bizonyára nem kellett sokat győzködni, ugyanis óriási rajongó, a Sithek bosszúja premierjére Plo Koon jedi mesternek öltözve ment el. Lucas a szárnyai alá vette, mondhatni padawanjaként kezelte, ketten együtt dolgozták ki A klónok háborúja sorozatot, ami sorozat kb. egymagában indokolttá és érdekessé tette a (sok tekintetben túl sokat szidott és alábecsült) előzmény trilógiát. A széria az arctalan, ágyútöltelék klónokból külön-külön személyiséggel rendelkező, nagyon is fontos emberi drámákkal szembenéző és tragikus hősöket faragott, nem utolsósorban pedig közönségkedvenceket. Anakin és a Jedi-rend konfliktusát is tovább árnyalta, sokszor nagyon mély és felnőtt témákat érintve.

A Lázadókat már a Disney érában készítette Filoni, ez a sorozat az anyacég megkötései miatt sokkal fiatalabb korosztályra célzott, de a SW mitológia építéséből és a karakterfejlesztésből ez is jelesre vizsgázott. Nem is beszélve a sok, nem Disney kánonba tartozó elemből, amit sikeresen „megmentett” a rajongóknak Filoni és csapata.

A hosszú felvezetés után rátérek arra, miért csodálatos szerintem, hogy Dave Filoni úgymond megkapta a marsallbotot az univerzum fölött. Két fő dolog miatt gondolom így; (és a két fő dolog közt nincs is az, hogy nagyon ért új karakterek és a meglévők fejlesztéséhez, kezeléséhez) az első az, hogy ha valaki érti is miről szól a saga, a Star Wars, mi ez a mítosz amiért milliók rajonganak, akkor az ő. Nemcsak azért, mert ha van élő ember, aki tudja Lucas minek szánta a filmeket (talán néha még jobban, mint a mester maga), akkor az Dave Filoni. Akik felületesen követik a munkásságát, vagy csak hírből hallották, mi történt az animációs sorozatokban, azok könnyen rásüthetik, hogy „fanservice”. Igenis meg nem is. Ugyanis, Filoni se nem azt csinálja, hogy vakon, a semmiből előhúz egy népszerű fanfictiont vagy teóriát, ami tetszhet a rajongóknak (lásd: J.J. Ambrams), se nem azt, hogy megnézi mi a népszerű és mi következik egyértelműen, és annak az ellenkezőjét csinálja (lásd: Rian Johnson). Az ő „fanservice” -e valahogy, még ha teljesen vad is, szervesen illeszkedik a kánonba, ebbe a 43 éve épülő képzeletbeli világba és annak szabályaiba. S a nézői elvárásokat is ügyesen forgatja, valahogy mindig az történik, ami tetszik a hardcore rajongóknak, de mégsem pont úgy, ahogy mindenki elképzelte. Kicsit csavar rajta egyet, kicsit máshogy, kicsit újszerűen dolgozza fel.

A másik, ami véleményem szerint ugyanennyire fontos, ha nem fontosabb: számára az a szakmai csúcs, hogy a Lucasfilmnél dolgozhat és Star Warson. Mindig erről álmodott és semmi mást nem dolgozna szívesebben. Ő is egy hardcore rajongó, aki nem tud elképzelni nagyobb szakmai előrelépést, mint a Csillagok Háborúja. Neki nem egy bakancslistás elem, nem ugródeszka a messzi-messzi galaxis. Neki ez az élete, a karrierje, s ezt rengeteg interjúban elmondta. Ez az elköteleződés, ez az alázat, ami minden általa készített Star Wars terméken érződik, s a rajongók, még a leghardcoreabb arcok is, akiknek az oviban is Tie elfogó vadász volt a jelük és akik fejből sorolják a peremvidék bolygóit érzik, de ugyanígy azok az apukák is, akik a gyerekük mellé leültek szombat délelőtt egy-egy Klónok háborúja epizódot megnézni (de mondjuk annyira nem voltak oda az előzményfilmekért).

A végére hozok egy konkrét példát is, hogy értem azt, hogy ő képes úgy újítást hozni, hogy közben teljesen hű marad a mítoszhoz. A Csillagok Háborúja filmek, mind diszfunkcionális családokat mutat be, és a fő konfliktus, az a rossz nevelésből és rossz felnövésről szól. Elbukott, hiányzó vagy halott szülők, akik ilyen okokból nem voltak ott a főszereplőinknek. Anakin is árva, majd félárva, Palpatine pedig apafiguraként férkőzik Skywalker közelébe, Luke és Leia édesanyját a saját apjuk ölte meg, aki később velük is végezni akar, Reyt is elhagyták, Ben Solot is elárulta egy apafigura, és az igazi szülei se tudták megmenteni, Finn pedig gyerekkatonaként nő fel, de akár Boba Fett példáját is említhetnénk. Itt van három trilógia kudarcba fulladt szülő-képpel, sok rosszabbnál rosszabb szülővel. És tökéletesen illeszkedne ebbe a The Mandalorian, de itt az apró csavar, amivel úgy újítja meg a Star Warst Filoni és Favreau, hogy közben a központi témákhoz teljesen hűek maradnak. Ugyanis a címszereplőnk, a Mandalóri aktívan dolgozik azért, hogy a gyermeknek jó nevelő apja legyen, a sorozat során látszik, hogy a Gyermekért mindent megtesz, és folyamatosan próbálkozik és fejlődik. Felelősséget vállal a gyermekért és az egész életét az ő jövőére teszi fel. Minden erejével azon van, hogy jó szülőfigura legyen a védencének. S ezzel már a legtöbb SW szülőnél jobban teljesít.

Szóval ezért gondolom azt, hogy nagyon jó kezekben van az univerzum sorsa, ha továbbra is ezen az úton halad Filoni és a Disney hagyja dolgozni a Lucasfilm megmentőjét. Nem azt mondom, hogy egy tévedhetetlen figura (lásd: Ellenállás vagy épp a Lázadók első évada), de nála hitelesebb arcot nem lehet találni erre a feladatra. Az se féljen, akinek ezek a sorozatok kimaradtak, ugyanis előzetes tudás nélkül is meg tudja szerettetni a szereplőit, bátran fel lehet szállni erre a vonatra. Aztán az a kérdés, hogy a végül bejelentett projekteken mennyire fog érződni Filoni kezének nyoma… Én nagyon remélem, hogy ő lesz a Star Wars saját Kevin Feigeja.

Written By
Kurdics Zoltán Gábor

Mióta az eszemet tudom mozgóképpel kelek és fekszem. Közösségi média felületünket kezelem és kritikákat írok általában filmekről.