Főoldal Filmek Csütörtökön hivatalosan is véget ér a hollywoodi írósztrájk
Filmek

Csütörtökön hivatalosan is véget ér a hollywoodi írósztrájk

Az írósztrájk holnap véget ér, miután megszavazták a vasárnap elfogadott pontokat.

435
WGA

148 nap után, csütörtökön amerikai idő szerint 00:01-kor befejeződik a történelmi írósztrájk, amely a második leghosszabb az Amerikai Írók Céhének történetében. A Céh vezetői jóváhagyják az előzetes megállapodást, amit vasárnap kötöttek a stúdiókkal, holnap a hollywoodi írók öt hónapos történelmi sztrájkja hivatalosan is a véget ér.

Az Amerikai Írók Céhe ma éjjel bejelentette, hogy miután vasárnap este előzetes megállapodásra jutott a hollywoodi stúdiókkal, a WGA tárgyaló bizottsága, a WGAW igazgatótanácsa és a WGAE tanácsa egyhangúlag megszavazta a megállapodás ajánlását. A sztrájk szerdán, magyar idő szerint csütörtök délelőtt 9:01-kor ér véget.

Bár a megállapodás most a WGA tagsága elé kerül, hogy szavazzon és elfogadja, a ratifikációs folyamat során szabadon visszamehetnek dolgozni. A munkába való visszatérés nem érinti a jogukat, hogy végleges döntést hozzanak a szerződés jóváhagyásáról – közölte ma a céh.

Ez egy jelentős lépés, mivel a ma esti szavazással véget ér a 148 napos sztrájk, amely egyben a WGA történetének egyik leghoszabban elnyúló sztrájkja is volt. Ezt a címet eddig az 1988-as sztrájk tartotta, ami 154 napig tartott. Bár az írók megegyeztek a stúdiókkal, a színészek szakszervezete, a SAG-AFTRA továbbra se adott engedélyt a tagoknak, hogy részt vegyenek filmforgatáson, produkciók népszerűsítésén és interjúkat adjanak. Sőt, hamarosan csatlakozhatnak a videójáték-iparban dolgozó színészek is.

A WGA eredménye azt jelenti, hogy a film- és televíziós filmek írása és fejlesztése folytatódhat, a gyártás többnyire továbbra is áll, amíg a színészek sztrájkolnak. A mai bejelentés valószínűleg áttöréshez vezet majd, és hamarosan visszatérhet az élet Hollywoodba, és ezzel csütörtöktől kezdve olyan sorozatok és filmek munkálatai folytatódhatnak, mint például a The Last of Us 2. évada, de akár a Marvel Studios készülő film és tévésorozat produkcióit is említhetjük.

A WGA honlapjukon közzétette a vasárnap este a Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) által elfogadott álláspontokat is. Az összefoglalóban sok pontra kitértek, de a legnagyobb tételek között szerepel a mesterséges intelligencia használatával szembeni korlátozás, a streaming nézettségi számok átláthatósága, valamint a javítani a tévésorozatokon dolgozó írók helyzetén.

A megállapodás előírja, hogy az M.I.-technológia “nem írhat vagy írhat át irodalmi anyagot, és az M.I. által generált anyag nem minősül forrásanyagnak az MBA értelmében, ami azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia által generált anyag nem használható fel az írói credithez vagy más szerzői jogokhoz”. Bár egy író dönthet úgy, hogy az írás során mesterséges intelligenciát használ, egy vállalat nem kényszerítheti erre.

Fontos változás a streaming-tartalmaknál

Fontos változást sikerült kiharcolni a streamingszolgáltatókkal szemben is. A jövőben a stúdiók vállalják, hogy egy titoktartási megállapodás keretében a céh rendelkezésére bocsátják “a saját gyártású, nagy költségvetésű streamingprogramok streamelt amerikai és nemzetközi összes óraszámát”. A megállapodás emellett fizetésemelést is tartalmaz azoknál a projekteknél, amelyek elérnek egy bizonyos nézettségi küszöböt.

További fontos tételek közé tartozik az éves minimálbér-emelés, a megemelt egészségügyi és nyugdíjjárulék-ráta.

WGA
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

SAG-AFTRA
BREAKINGJátékok

A SAG-AFTRA tagjai megszavazzák a sztrájk lehetőségét a videójáték-iparban

Még nincs sztrájk a videójáték-iparban, de a SAG-AFTRA tagjai mellette döntöttek.

WGA
BREAKINGFilmek

Az írók sztrájkja ideiglenesen véget ér, mivel 146 nap után megállapodásra jutott a WGA a stúdiókkal

Az írók szakszervezete (WGA) és a stúdiók megállapodtak, véget érhet a sztrájk.

WGA
Filmek

Pénteken eredménytelenül zárultak a tárgyalások a stúdióvezetők és a WGA között

Továbbra sincs megállapodás a nagy stúdiók és a WGA között, folytatódik a...