Főoldal BREAKING A SAG-AFTRA tagjai megszavazzák a sztrájk lehetőségét a videójáték-iparban
BREAKINGJátékok

A SAG-AFTRA tagjai megszavazzák a sztrájk lehetőségét a videójáték-iparban

Még nincs sztrájk a videójáték-iparban, de a SAG-AFTRA tagjai mellette döntöttek.

361
SAG-AFTRA

Néhány hete már beszámoltunk arról, hogy szeptember végén lejár a most elfogadott egyezmény, így akár az írók és a színészek mellett a játékiparban dolgozók is a munka beszüntetése mellett dönthetnek. A Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (röviden csak SAG-AFTRA) tagjai 98,32%-os támogatottsággal megszavazták a videójáték-sztrájk engedélyezését.

A SAG-AFTRA közleménye szerint 34 687 tag szavazott, ami a szavazásra jogosultak 27,47%-át jelenti. Ez nem jelenti azt, hogy a videójátékosok sztrájkolni fognak a mai naptól, de azt igen, hogy a szakszervezeti tárgyalóknak tagjai engedélyt adtak arra, hogy ha szükségesnek érzik, akkor sztrájkot kezdeményezzenek. A fegyver ott van a kezükben, hogy ma újra asztalhoz üljenek a videójáték-gyártó cégekkel, köztük az Activision, Disney, EA, Take 2, Insomniac és WB Games cégekkel.

Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke nyilatkozatában azt mondta, itt az ideje, hogy a videójátékokkal foglalkozó cégek “abbahagyják a játszadozást, és komolyan foglalkozzanak a szerződéssel kapcsolatos megállapodással”. A videójáték-iparban dolgozók álláspontját védő szakszervezet többek között küzd a dolgozók jobb bérezéséért. Drescher kitért arra is, hogy mennyire igazságtalan, hogy miközben a dolgozókat alig fizetik meg, addig dollármilliárdokat keresnek az eladott játékokon a kiadók és pazarul fizetik a vezérigazgatóikat.

Az iparágban dolgozók legutóbb 2016-ban sztrájkoltak, és ez lett a SAG-AFTRA történetének leghosszabb sztrájkja, amely közel egy évig tartott, mielőtt 2017 novemberében ratifikálták az új szerződést. Ez a szerződés 2020-ban járt le, de 2022-ig, majd 2023-ig meghosszabbították. Erre az utolsó hosszabbításra körülbelül egy évvel ezelőtt került sor, azonban csak bizonyos feltételek mellett írják alá a megállapodást.

A mai bejelentésben Duncan Crabtree-Ireland, a SAG-AFTRA országos ügyvezető igazgatója és főtárgyalója azt mondta, hogy “öt tárgyalási forduló után” teljesen világossá vált, hogy a videójáték-vállalatok nem hajlandóak foglalkozni olyan kritikus kérdésekben, mint például az infláció által alulmért javadalmazás, a mesterséges intelligencia szabályozásával kapcsolatos kérdések és a biztonság. A céh által felvetett legfontosabb kérdések a mesterséges intelligenciával szembeni védelem, a film- és tévészínészekével megegyező béremelés, az ötperces pihenőidő, a szinkronhangokkal történő visszaélések, a kaszkadőrök védelme és szükség esetén legyenek orvosok a forgatáson.

A hír annak nyomán érkezett, hogy az Amerikai Írószövetség (WGA) vasárnap este előzetes megállapodást kötött a hollywoodi stúdiókkal. A megállapodást még ratifikálnia kell a céhnek, de ha ez megtörténik, akkor véget ér az írók öt hónapos történelmi sztrájkja.

mfrack realistic photo of pc gamer eab50898 b292 4d31 91d2 1d8b236b3c69
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...