Főoldal BREAKING Az írók sztrájkja ideiglenesen véget ér, mivel 146 nap után megállapodásra jutott a WGA a stúdiókkal
BREAKINGFilmek

Az írók sztrájkja ideiglenesen véget ér, mivel 146 nap után megállapodásra jutott a WGA a stúdiókkal

Az írók szakszervezete (WGA) és a stúdiók megállapodtak, véget érhet a sztrájk.

258
WGA

146 nap után a végéhez közeledik az írói sztrájk, köszönhetően a vasárnap késő este, szeptember 24-én kötött megállapodásnak – írja a Variety. Bár az Amerikai Írószövetség nem engedélyezte, hogy az írók újra munkába álljanak, amíg nem véglegesítik a megállapodást. Az írók céhe felfüggeszti a sztrájkot, és bejelentették, hogy az AMPTP-vel (The Alliance of Motion Picture and Television Producers) folytatott intenzív tárgyalások negyedik napján áttörést értek el, ideiglenes megállapodás született.

Május óta sztrájkoltak a forgatókönyvírók

Pénteken még eredménytelenül álltak fel az asztaltól a maratoni tárgyalásnak nevezett szakszervezeti és stúdióvezetőkkel folytatott tárgyaláson, de nem adták fel. Hétvégén ismét összeültek, hogy közös nevezőre jussanak, és végül eredményt értek el. A céh szerint “elvi megállapodás született az alku minden pontjáról”, bár az apróbetűs részeket nem hozták nyilvánosságra. Azt még nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz a SAG-AFTRA, azaz a színészek sztrájkjára. A WGA tárgyaló bizottsága vasárnap késő este számolt be a fejleményekről, hogy a maratoni egyeztetések végül sikeresen zárultak.

Kedves tagok. Előzetes megállapodásra jutottunk az új 2023-as MBA-val kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy minden tárgyalási pontban elvi megállapodásra jutottunk, a végleges szerződési formula kidolgozásától függően.

Mindaz, amit ebben a szerződésben elértünk – különösen mindaz, amit május 2. óta elértünk – annak köszönhető, hogy a tagság hajlandó volt élni az erejével, szolidaritást tanúsítani, egymás mellett járni, elviselni az elmúlt 146 nap fájdalmát és bizonytalanságát. Az Önök sztrájkja által generált befolyással, valamint szakszervezeti testvéreink rendkívüli támogatásával együtt, a vállalatok végül visszatértek a tárgyalóasztalhoz, hogy alkut kössenek.

Büszkén mondhatjuk, hogy ez a megállapodás kivételes – jelentős előnyöket és védelmet nyújt az íróknak a tagság minden szektorában.

Most már csak annyi van hátra, hogy munkatársaink biztosítsák, hogy minden, amiben megállapodtunk, a végleges szerződésben helyet kapjon. Már alig várjuk, hogy megosszuk Önökkel az elért eredmények részleteit, de ezt addig nem tehetjük meg, amíg nem tettünk pontot az utolsó “i”-re is. Ha ezt tennénk, az megnehezítené a munkánk befejezését. Ezért, mivel korábban is türelmesek voltak velünk, arra kérjük Önöket, hogy legyenek türelmesek velünk – még egyszer utoljára.

Amint elkészül az AMPTP-vel kötendő megállapodás, a tárgyalóbizottság szavazni fog arról, hogy javasolja-e a megállapodást, és továbbítja-e azt jóváhagyásra a WGAW igazgatótanácsának és a WGAE tanácsának. Az Igazgatótanács és a Tanács ezután szavazni fog arról, hogy engedélyezi-e a tagság általi szerződés ratifikációs szavazást.

Ha ezt a felhatalmazást jóváhagyják, az igazgatótanács és a tanács arról is szavazna, hogy a ratifikációig a korlátozó végzést feloldják-e, és a sztrájkot egy (még meghatározandó) időpontban befejezik-e. Ez lehetővé tenné az írók számára, hogy a ratifikációs szavazás ideje alatt visszatérjenek a munkába, de nem befolyásolná a tagság jogát arra, hogy végleges döntést hozzon a szerződés jóváhagyásáról.

Közvetlenül a vezetői szavazások után, amelyek az előzetes tervek szerint kedden kerül sor, ha a nyelvi kérdések rendeződnek, átfogó összefoglalót fogunk készíteni a megállapodás pontjairól és a megállapodásról. Emellett olyan üléseket is összehívunk, amelyeken a tagoknak lehetőségük lesz többet megtudni és értékelni az alkut, mielőtt szavaznak a ratifikációról.

Hogy egyértelmű legyen, senki sem térhet vissza a munkába, amíg a Céh erre külön engedélyt nem ad. Addig is sztrájkolunk. De mától kezdve felfüggesztjük a WGA sztrájkőrséget. Ehelyett, ha tudtok, arra bátorítunk benneteket, hogy ezen a héten csatlakozzatok a SAG-AFTRA sztrájkolókhoz.

Végezetül nagyra értékeltük a türelmüket, amikor a tárgyalások utolsó néhány napja során a tőlünk érkező hírekre vártak – és kerülni kellett a pletykákat. Kérjük, várják meg a további információkat a Céhtől. Az elkövetkező napokban többet fogunk megosztani Önökkel, amint véglegesítjük a szerződésben foglaltakat és végigmegyünk a szakszervezeti folyamatokon.

A megállapodás most a WGA West és a WGA East igazgatótanácsaihoz került, amely folyamatot a hírek szerint keddre tűzték ki. Ha a megállapodást jóváhagyják, majd a WGA 11 500 tagja ratifikálja, a történelmi sztrájk véget érhet. Bár a sztrájkőrséget felfüggesztették, tisztázták, hogy a sztrájk hivatalosan nem áll le, amíg a szakszervezeti vezetés hivatalosan nem szünteti be.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Jégvarázs 2.
Filmek

A Disney egyszerre dolgozik a Jégvarázs 3. és 4. részén

A Jégvarázs több folytatásán is dolgozik a Disney.

Dwayne Johnson
Filmek

Dwayne Johnson egy dallal jelentette be, mi lesz a következő filmje

Dwayne Johnson élő műsorban árulta el a rajongóknak, hogy melyik projektben láthatjuk...

Rebel Moon
Előzetesek

A Netflix megosztotta Zack Snyder űreposzának, a Rebel Moon utolsó előzetesét

A Star Warsnál is nagyobb lehet a Rebel Moon? Döntsd el, miután...