x
Close


Közelgő események

Filmek

Csaknem félmillió előfizetőt vesztett a Netflix Észak-Amerikában, miközben más régióban gyarapodott a bázis

A mozik nyitásával sokan mondják vissza az előfizetést.

Csaknem félmillió előfizetőt vesztett a Netflix Észak-Amerikában, miközben más régióban gyarapodott a bázis
  • PublishedJuly 22, 2021

Tény, hogy a Netflix streamingszolgáltató előfizetői bázis gyarapodik, de nem Észak-Amerikában, ahol az elmúlt hónapokban többen is visszamondták a szolgáltatást. 2021 második negyedévében közel félmillióval csökkent az előfizetők száma az Egyesült Államokban. A szolgáltató a COVID számlájára rója fel ezt a nagy visszaesést, de nyilván a mozik megnyitása is szerepet játszik benne.

Az év elején a Netflix még büszkén újságolta, hogy az előfizetői bázis átlépte a bűvös 200 millió felhasználót, ami a világjárványnak és a mozik bezárásának volt köszönhető. A járvány idején a különféle streamingszolgáltatók nem várt ütemben erősödtek, azonban ez a gyors növekedési görbe kezd ellaposodni az utóbbi hónapokban. A The Hollywood Reporter végzett kutatást, ami kimutatta, hogy a Netflix felülmúlta a második negyedévre vonatkozó saját elvárásait, miután 1,5 millióval sikerült növelni az előfizetőinek számát. Ezzel pedig már 209 millióra emelkedett a szolgáltatást használók száma.

Igen ám, csak miközben új előfizetők jöttek, sokan lemondták az előfizetést. Főként az ázsiai-csendes-óceáni térségből fizettek elő a szolgáltatásra, ennek tudható be ez a növekedés, miközben Észak-Amerikában 400 ezerrel csökkent a bázis. Ami pedig a bevételt illeti, a vállalat második negyedévben 7,3 milliárd dollárral gyarapodott, ami megint csak jobb az első negyedévben elért 7,16 milliárd dollártól. A hírek ellenére a Netflix nem esett pánikba, és pozitívan értékelik az elmúlt időt. Az alacsonyabb marketing és tartalom kiadások után soha nem látott árrést sikerült elérni. Egy felhasználóra vetítve mindez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában 14,54 dollár volt az átlag bevétel a második negyedévben. A Netflix szerint ez magasabb, mint a piacon lévő bármelyik másik streamingszolgáltatónál. Rosszabb a helyzet, ha ezt latin-amerikai és az ázsiai-csendes-óceáni piacra vetítjük, ahol ez az árrés még a 10 dollárt sem éri el.

Spencer Neumann, a Netflix pénzügyi igazgatója szerint az USA-ban a sok előfizetés-lemondás a COVID-ra vezethető vissza, és ez rövid távon hullámzáshoz vezethet az üzleti életben. A Netflix 3,5 új előfizetővel számol a harmadik negyedévben, ami meglepően szerény becslés az év első negyedévéhez képest, amikor 6 millió új előfizetőt vizionáltak a vállalatnál. Végül nem jött be a becslés, mert csak 4 millió előfizetővel gyarapodott a szolgáltatás bázisa. A hírek szerint a Netflix egy évvel korábban ugyanebben a negyedévben 15,8 millió előfizetővel bővült – miután világszerte bezárták a mozikat, s nem maradt más lehetőség a tartalomfogyasztásra, mint a streamingszolgáltatók.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.