Filmkritikák

Creed III. kritika

A Creed III. egy teljesen új szintre emeli azt a műfajt, amit eddig bokszfilmeknek hívtunk.

674
Creed 3
Forrás: MGM

Michael B. Jordan világosan kifejezte, hogy készen áll arra, hogy a Creed III.-mal új szintre emelje karrierjét. A közkedvelt színész a rendezői székben találja magát, természetesen az eredeti rendező és producer Ryan Coogler segítségével. A páros gyakorlatilag a 2013-as A megálló óta elválaszthatatlan. A Creed III. azt a jellegzetes zordságot és sokoldalúságot hordozza, amit Coogler az első filmben megteremtett, és ezt most Jordan saját ízlésére formálta. A Rocky-franchise egyik legkiválóbb folyatásáról beszélünk, ami tényleg elmond mindent arról, mennyire lett jó a film, hiszen még maga Rocky Balboa is hiányzik. Michael B. Jordan teljes mértékben elkötelezi magát, hogy megteremt egy olyan filmes élményt, amely egyszerre zsigeri és fantáziadúsabb, mint amit egy bokszfilmtől várnánk. Tévedtél, ha úgy gondoltad, hogy már mindent látták ebből az ikonikus filmsorozatból, mert szintet lépett a franchise.

Creed III

A Creed III. egy 2002-es Los Angeles-i visszatekintéssel indul. A fiatal Adonis Creed (Thaddeus J. Mixson alakításában) már kezd felnőni a nevéhez, de még közel sem az a megfontolt bokszoló, akit megismertünk és megszerettünk. Éjszakánként kiszökik otthonról, hogy segítsen 18 éves gyerekkori barátjának, Damian Andersonnak (Spence Moore II). Anderson gyorsan menetel az amatőr Los Angeles-i bokszvilág ranglétráján. Testvérként tekintenek egymásra, hogy mindig támogatni fogják egymást. De minden megváltozik egy italboltnál történt, életüket megváltoztató brutális verekedés után, és Damian börtönbe kerül illegális lőfegyver birtoklása miatt. Ez a tragikus összetűzés vezet végül konfliktust a két főhős között, Adonis félelemből hátat fordít legjobb barátjának.

Gyorsan előre a mába. Napjainkban Creed visszavonult a profi ökölvívástól, miután ismét legyőzte “Pretty” Ricky Conlant (Tony Bellew) a félnehézsúlyú bajnoki címért. Lehet, hogy szögre akasztotta a bokszketyűt, de a Creed-birodalom továbbra is virágzik, időközben saját edzőtermet üzemeltet, és harcosokat szponzorál, akik továbbvihetik az örökségét, mint például az új nagymenő és leendő bajnok Felix Chavez (Jose Benavidez), sőt még egykori ellenfele, Viktor Drago (Florian Munteanu) is. Creed ebben a filmben több időt tölt öltönyben, mint a ringben. Folyamatos jellemfejlődésen ment keresztül a főszereplő a három részen. Creed egy teljesen új oldalát ismerhetjük meg, aki a nyilvánosság előtt üzletemberként mutatkozik, a háttérben, a családi életében a gondoskodó apa és férj szerepét is betölti. Ezt a harmóniát töri meg az immár felnőtt dollár Damian Anderson (Jonathan Majors), aki hosszú büntetés után most szabadul a börtönből.

Creed III

Damian csupán egy elfojtott emlék volt Adonis számára. Szeretné jóvátenni, hogy hátat fordított egykori barátjának, azonban a csodagyerek hírében álló bokszoló bosszút szeretne állni, és Creed végül kénytelen szembesülni megsebzett múltjával. Az írócsapat – amelyet Ryan Coogler, testvére, Keenan Coogler és Zach Baylin alkot – igencsak félelmetes ellenfelet épít Damian Andersonnal. Michael B. Jordan és Jonathan Majors pazar alakítást nyújt a filmben, a kémia nagyon erős a két szereplő között. Őszintén annyira nagy átéléssel játsszák a szerepüket, hogy még megszólaniuk sem kell, a tekintetükre van írva minden. Jordan sokat beszélt arról, hogy az anime mennyire befolyásolta a rendezői stílusát, a Narutótól a Hajime no Ippóig. Valódi érzelmek, nyomasztó tragédia jellemzi és árnyékolja be a két karakter útját, mintha múltjuk arra ítélte volna őket, hogy addig pofozzák a másikat, amíg az már nem lélegzik.

Ha van valami, amiért lepontozhatnánk a harmadik részt, az az, ahogyan Adonis és Damian sérelmekből táplálkozó bokszmeccsét lebonyolítják. Míg egyesek kiszámíthatónak vagy akár közhelyesnek is nevezhetnék, fontos kiemelni, hogy Michael B. Jordan üzenete nem az volt, hogy egy 12 menetes küzdősportot lássunk a filmvásznon. Jordan egy olyan rivalizálást akart megteremteni a két karakter között, ami izgalmas. A karakterek között álladó veszekedés, beszólogatás figyelhető meg, majd fegyverszünetet kötnek, hogy végül ismét egymás torkának rontsanak. Egyfajta adok-kapok harcot teremtettek Adonis és Damien között. A legjobb az egészben, hogy a Creed III. ezzel nemhogy veszített volna varázsából és vonzerejéből, de még előnyére is fordította.

Tessa Thompson Bianca Creedként és Mila Davis-Kent a fiatal Amara Creedként döntő szerepet játszanak az üzenet átadásában, és nemcsak azért kaptak szerepet, hogy Adonist támogassák, hanem mert ez a film mindenekelőtt a család egységéről szól. Bár Bianca zenei producer pályafutása virágkorát éli, mégis el kell gondolkodnia a karrierjén, amikor reflektorfénybe kerül a sorsa, hogy íróként soha nem énekelheti saját dalait a színpadon. Másrészt Amara kezd vonzódni a bokszhoz, szüleinek pedig azzal kell megbirkózniuk, hogy milyen példát mutatnak lányuknak. Lenyűgöző, ahogy a Creed III. ezekre az apró, de nagyon fontos szálakra építkezik, és ami a legszebb az egészben, hogy erre kevesebb mint két órája van. Miközben komoly üzenetet ad át, nem szabad figyelmen kívül hagyni a bokszolókat sem, Adonis élete legnehezebb meccsére készül, hiszen nemcsak kemény ellenfelet kap, de múltjával is le kell számolnia.

Creed III

Ami a látványt illeti, Michael B. Jordan és a Creed II. visszatérő operatőre, Kramer Morgenthau könnyedén lehozta a trilógia legepikusabb belépőjét. Minden ütésnek súlyt adnak, és minden bokszjelenetnek megvan a maga hangulata, attól függően, hogy melyik bunyós van a ringben. A bokszmeccs harcról harcra folyamatosan valami újat mutat, ami a nagy fináléban csúcsosodik ki, ami kis túlzással a Rocky-filmek legötletesebb díszlete lehet. Mikor bejelentették, hogy Sylvester Stallone szabadnapot vett ki, nem tűnik fel a filmben, sokan kongatni kezdték a vészharangot, hogy Rocky nélkül nem lehet filmet csinálni, és miért egy zöldfülű rendezőt ültetnek a székbe. Stallone nem hiányzik a filmből, ez így volt tökéletes. A Creed-szériának megvan a saját története, és egy gyors vendégszereptől nem fért volna több bele Stallonétól. A karakter ennél többet érdemelt volna, ezért dönthettek úgy a készítők, hogy jó, akkor hagyjuk ki teljesen. A háttérben természetesen kreatív nézeteltérések voltak, ezért maradt ki Stallone a filmből.

Michael B. Jordan rendezőként debütált, és megváltoztatta a Rocky-franchiset. Olyan magabiztossággal bánik a kamerával, mint aki évek óta arra vár, hogy kibontakoztassa a kreatív tudását. Jordannek nemcsak főszereplőként, de rendezőként is helye van; legyen szó Creed-filmről vagy másról. Jó volt látni Jonathan Majors-t egy méltó szerepben A Hangya és a Darázs: Kvantumánia vegyes fogadtatása után. A Creed III. minden várakozást felülmúlt, és ebből az új megközelítésből valami teljesen magával ragadó és egyedi alkotást született.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...