Főoldal Filmek Christopher Nolan legközelebb az atombomba feltalálójáról forgat filmet, és mindezt egy új stúdióval
Filmek

Christopher Nolan legközelebb az atombomba feltalálójáról forgat filmet, és mindezt egy új stúdióval

Megint egy II. világháborús témát dolgoz fel a legendás rendező.

544
Christopher Nolna
Forrás: Warner Bros.

Christopher Nolan már következő filmjén tervezi, ami ismét a II. világháború egyik meghatározó eseményét fogja feldolgozni a filmvásznon. Ezúttal az atombomba atyjáról, J. Robert Oppenheimerről készül életrajzi film. A hír legnagyobb szenzációja azonban az, hogy Nolan két évtizedes munka után mindezt egy új stúdióval tervezi kivitelezni, megszakadt egy hosszú barátság a Warner Bros. stúdióval.

A Deadline értesülése szerint az új film Oppenheimer és az atombomba kifejlesztésében játszott szerepét mutatja be. A lap megtudta, hogy Nolan több nagy stúdiónak is megmutatta már a forgatókönyvet, s jelenleg is tárgyalások folynak az új film produkciójával kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy Nolan beváltja ígéretét, hogy nem dolgozik együtt a Warner Bros. stúdióval, miután tavaly a WarnerMedia bejelentette a hibrid-modell megoldását, azaz hogy egyszerre fogják bemutatni a filmeket a mozikban és az HBO Max streamingszolgáltatón. A döntés sok rendezőnek és producernek nem tetszett, köztük Patty Jenkins, James Gunn, Denis Villeneuve vagy éppen Nolan is felemelte adott hangot mindennel, aki többször is élesen bírálta a döntést.

Christopher Nolan

A Warner Bros. 2020 őszén döntött úgy, hogy 2021-ben az összes filmet fogják egyszerre bemutatni a mozikban és az HBO Max streamingszolgáltatón, hogy a Tenet nem aratott nagy sikert a pandémia közepén. Nolan ragaszkodott hozzá, hogy a filmet kizárólagosan a mozikban kell bemutatni, s mindezt a nagy lezárások után első filmként. Ez a stratégia azonban nem hozott nagy sikert. Végül úgy döntöttek, hogy a további filmjeiket nem fogják elhalasztani, történjék bármi is, s ha moziban nem tudják premierré tenni, akkor jöhet az online bemutató.

Az új projekttel kapcsolatban annyit tudni, hogy Oppenheimer amerikai fizikusról készül, aki döntő szerepet játszott az Egyesült Államok Manhattan Projectjében, egy szigorúan titkos műveletben az első nukleáris fegyver kifejlesztésében. Oppenheimer ott volt az új mexikói Trinity-kísérleten, az első sikeres atombomba 1945-ös felrobbantásának helyszínén. A teszt után élesben is bevetette a pusztító fegyvert az Egyesült Államok, Japánban ledobták előbb Nagaszakira, majd Hiroshimára a fegyvert. A robbantást követően Oppenheimer az Egyesült Államok Atomenergia Bizottság tagjaként nyilvánosan ellenezte a nukleáris fegyvereket.

PRI 168869831

Részleteket nem tudni a szereposztásról, hogy kivel fog együtt dolgozni Nolan, bár a Deadline állítása szerint a direktor megkereste az egyik gyakori munkatársát, Cillian Murphy-t, akivel több alkalommal is dolgozott együtt. Nolan legutóbbi II. világháborús filmje 2017-ben a Dunkirk volt, ami Franciaországban rekedt Szövetséges katonák kimentéséről szólt. A film attól lett olyan nagy, hogy Nolan több idősíkot (három) is használt a dráma fokozására a pazar fényképezés, vágás és hangeffektusok mellett.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Démonok között
Filmek

A Warner Bros. kitűzte az utolsó Démonok között premierjét

Kiderült, mikor láthatjuk a Démonok között utolsó filmjét.

Oppenheimer
Filmek

Hány millió dollár ütötte Christopher Nolan markát az Oppenheimer és az Oscar után?

Mennyi volt Christopher Nolan fizetése az Oppenheimer után, ami tarolt az idei...