x
Filmek

Christopher Nolan ezeket a feltételeket szabta a Universal Pictures stúdiónak, ha vinni akarja az új filmjét

Nem akarta, hogy megismétlődjön az, ami a Warnernél tavaly ősszel.

Christopher Nolan ezeket a feltételeket szabta a Universal Pictures stúdiónak, ha vinni akarja az új filmjét
  • Publishedszeptember 16, 2021

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Christopher Nolan ismét egy II. világháborús drámát dolgoz fel, ezúttal J. Robert Oppenheimerről, arról a tudósról, akire a Manhattan Projectben játszott szerepe miatt az atombomba atyaként tekintenek. A rendező kedvelt témáját dolgozza fel a filmvásznon, azonban nem a Warner Bros. támogatásával, hanem a Universal Pictures kiadóval készül a következő film.

20 év után szakít Nolan a Warnerrel. Több stúdió is versenyben volt Nolan következő filmjének terjesztési jogáért, és végül a Universal került ki győztesen. A hírek szerint a Sony Pictures a végsőkig versenyben volt, miközben a Paramount Pictures hamar kiszállt a versenyből. A Warner Bros. pedig ajánlatott sem kapott, amiért tavaly önkényesen meghoztak egy olyan fontos döntést, hogy 2021-ben minden filmet egyszerre fognak bemutatni a mozikban és az HBO Max streamingszolgáltatón, s így bizalmatlan lett a stúdióval szemben Nolan. A filmrendező több stúdiót is megkeresett, de a Universal mellett döntött. És hogy miért őket választotta? Nos, úgy tűnik, hogy egyedül ők egyeztek bele a rendező követeléseinek.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint Christopher Nolan biztosra ment. Az egyik feltétele a kreatív kontroll megtartása volt, egy másik, hogy legalább 100 napos időablakot kért a mozis bemutató és az online terjesztés között, 100 millió dollár körüli költségvetést, azonos összeget tapsoljanak el a marketingre, 20 százalékos részesedést az első bevételekből, és egy olyan háromhetes szünetet kért a stúdiótól, amikor Nolan filmje előtt és után nem mutat be másik alkotást.

A Sony Pictures, a Paramount Pictures és az Apple is érdeklődött Nolan új filmje iránt, és hajlandóak lettek volna néhány feltételnek eleget tenni a listából. A Paramountnak nem tetszettek, ők hamar kiestek, az Apple ínyére egyedül a hosszú mozis forgalmazás volt, a többi nekik sem tetszett különösen, a Sony majdnem mindegyikre igent mondott, de végül a Universal Pictures fogadta el ellenvetés nélkül Nolan összes feltételét. A Universal nagyon akarta az együttműködést, ami érthető is, hiszen Hollywood egyik legkeresettebb és legnagyobb tehetségéről van szó. Sokak szerint azonban a Universal legnagyobb fegyvere az volt, hogy Nolan jóban van Donna Lengley elnökkel.

Sokan dívának nevezték Nolant a követelései miatt, de a THR szerint ezek szimplán megszokott feltételek voltak a Warnernél a korábbi évekből. Magáról a projektről nem sokat tudni, de rebesgetik az egyik szereppel kapcsolatban, hogy Nolan gyakori munkatársa, Cillian Murphy szerepet kap a filmben.

Christopher Nolan
Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.